Snajper

American Sniper
2014
7,6 256 tys. ocen
7,6 10 1 255526
6,2 55 krytyków
Snajper
powrót do forum filmu Snajper

Zastanawiam się w ogóle jak to w ogóle mogło wejść do kin?! Zwiastun wydawał się nawet nawet ale to co zobaczyłam zatkało mnie. Według mnie za dużo drastycznych scen było ( każdy może mieć swoje zdanie.. prawda? ). Po za tym serce mi zmroziło jak ten Chris zastrzelił niewinną mu matkę z dzieckiem- to było straszne! Nie rozumiem ludzi co dają więcej niż 5 gwiazdek :( ....

ocenił(a) film na 9
Domi_wn123

niewinna matka to ta , która daje dziecku granat żeby zabił żołnierzy ? :p

ksp13

może za bardzo koncentrowano się na B. Cooperze ;)

ocenił(a) film na 9
Justka1985_filmweb

gdyby się nie koncentrowało na nim, trudno było pokazać jego wewnętrzną walkę i przemiany

aniarap

Nie zauważyłaś oczka na końcu wypowiedzi? Przecież chodziło w niej o to, że ktoś nie zauważył, że ani matka ani dziecko niewinne nie było, bo ktoś zamiast koncentrować się na ich zachowaniu "podziwiał" B.Coopera... Teraz zrozumiałaś?

ocenił(a) film na 9
Justka1985_filmweb

hehe sorki ... wsrod tylu komentarzy raczej niezbyt blyskotliwych nie zorientowalam sie. Zwracam honor - Twa madrosc mnie przerosla :P

ocenił(a) film na 9
Domi_wn123

oglądałaś trochę mało uważnie lub bez zrozumienia. Ta niewinna mama wysłała swoje dziecko z granatem żeby zabiło innych - i to dopiero było straszne.

ocenił(a) film na 8
matuch2

ale dla niej jest niewinna.... ręce opadają

ocenił(a) film na 7
Domi_wn123

Cywil, który bierze broń, w celu innym niż obrona, przestaje być cywilem, żołnierz, który dokonuje ataku na osoby nieuzbrojone, przestaje być żołnierzem. Obaj stają się terrorystami.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
Domi_wn123

Następna co ogląda filmy romantyczne i daje 10 a na męskie kino psioczy. Po co to oglądasz ??? Chłopak ci kazał ??

P_r_e_d_a_t_o_r

dobre podsumowanie :)

ocenił(a) film na 9
Domi_wn123

a co Ty myślałaś , że na wojnie nie ma krwi ? Że jest pięknie i kolorowo ? Film pokazał całą prawdę

ocenił(a) film na 8
Domi_wn123

Serce to może mrozić jedynie fakt, jak fanatyzm religijny przezwycięża nawet coś tak pierwotnego jak instynkt macierzyński, potrzebę opieki i chronienia swojego dziecka. Jak można dać swemu dziecku broń i posłać je na śmierć i jak można w pierwszym odruchu po śmierci tego dziecka nie rozpaczać, a biec do niego tylko po to by zabrać broń?
Dorośniesz trochę, to obejrzyj ten film jeszcze raz.

ocenił(a) film na 6
paulina_pp2012

Fanatyzm religijny? Albo miłość do Ojczyzny. Popytałbym tych co dzieci do walki w Powstaniu Warszawskim
posyłali.

ocenił(a) film na 8
pendrakhon

Nie widziałam żadnego filmu dokumentalnego, albo relacji powstańca, z której wynikałoby, że polskie kobiety wciskały swoim dzieciom granaty w ręce i kazały rzucać się pod nadjeżdżające czołgi.

ocenił(a) film na 9
Domi_wn123

Przypomnę Ci, że to film na faktach. Owiniętych w propagandowe złotko z nadzieniem z patosu i patriotyzmu, ale na faktach. A fakty to nie film przy chipsach i coli, ani gra na "kompie". Skąd wiesz jak byś się zachował/-a w takiej sytuacji. W sytuacji maksymalnego stresu i strachu o swoje życie i życie kolegów, od których zależy również Twój tyłek, mając w perspektywie potencjalną odsiadkę za źle podjętą decyzję? Łatwo się ocenia pierdząc w krzesło przed monitorem, tysiące kilometrów od zagrożenia. Nie jestem żołnierzem i nie zazdroszczę im tego strachu, zagrożenia o życie i decyzji które nierzadko muszą podejmować w ułamku sekundy. A ludzka psychika nie jest ze stali. Tym bardziej, że tam jest specyficzna mentalność. Miałem do czynienia z Afgańczykami w Londynie. Mili i uprzejmi, póki z nich nie wyjdzie prawdziwe JA. W jednej chwili częstują herbatą, a jak coś jest nie po jego myśli, albo czymś go obrazisz to chętnie Ci wsadzi powolutku nóż w serce i nawet nie mrugnie mu powieka.
Miej pretensje do polityków którzy ich tam posyłają. Sami żołnierze chcą tylko przetrwać, co jest normalnym ludzkim instynktem i odruchem bezwarunkowym. Matka dała dziecku granat, a dziecko chciało rzucić w żołnierzy. Fakt, - mógł strzelić w rękę, czy nogę, ale to są ułamki sekund na decyzję podejmowaną w ekstremalnym stresie. Czy dziecko świadomie rzucające granatem, lub strzelające z AK-47 jest mniej groźne od wrogiego żołnierza?

użytkownik usunięty
paolo1976

W sumie to tylko domysły, że to była matka tego chłopca. Strzał w rękę lub nogę nic by nie zmienił, bo i tak zginęliby od wybuchu (kobieta i dziecko). Co do uzbrojonego dziecka, wyszkolony snajper jest zdecydowanie groźniejszy. Ba, z filmu wynika, że jest groźniejszy niż oddział marines.

ocenił(a) film na 8
paolo1976

Snajperzy strzelają w korpus, bo jest największe prawdopodobieństwo trafienia, a już zwłaszcza w takich sytuacjach, gdzie nie ma miejsca na błąd.

ocenił(a) film na 3
Domi_wn123

Nie wiem mnie ten film po prostu nudził, może mam znieczulicę na taką filmową śmierć i strzelanie mimo iż na faktach to po prostu człowiek już tyle tego obejrzał, że nie robi to na nim wrażenia w moim wieku. Poważny temat niby poprawnie opowiedziany ale jakoś nie przemówił do mnie kompletnie, nie czułem traumy bohatera, nic w ogóle taka pustka może on to w sobie miał i starano się to oddać tą pustkę i znieczulicę nie wiem.

ocenił(a) film na 8
Domi_wn123

troll

ocenił(a) film na 10
Eternity_angel

Piszesz, że za dużo drastycznych scen...A jak twoim zdaniem wyglada w rzeczywitosci wojna? kolorowo i sympatycznie?
Film jest bardzo dobry. Najwyraźniej nie poświęciłas mu tyle uwagi i skupienia ile sie powinno.

ocenił(a) film na 8
Claudiann

to chyba nie powinno byćdo mnie :)

ocenił(a) film na 4
Eternity_angel

Jedynie co było fajne w tym filmie to to, że główny bohater pomagał żołnierzom, którzy ucierpieli psychicznie i fizycznie na wojnie, zabierając ich na strzelnice. Szkoda tylko że przypłacił tym życie.

ocenił(a) film na 10
Eternity_angel

Przepraszam, rzeczywiście w złe miejsce wpisalam komentarz ;)

ocenił(a) film na 8
Claudiann

nie ma problemu :P

ocenił(a) film na 4
Domi_wn123

Inna mentalność po prostu. U nich to działa w ten sposób że jak poświęci się zabijając kilku najeźdźców to trafi do nieba. Proste, chodź brutalne. :)

ocenił(a) film na 8
Domi_wn123

Taaaa, komentarz 12 letniej dziewczynki. Wracaj do oglądania Pierwszej miłości.

ocenił(a) film na 7
Domi_wn123

Nie dość, że daje dziecku granat, to po zabiciu JEJ dziecka, ma za przeproszeniem wyjebke, że straciła syna i chwyta za granat.

ocenił(a) film na 10
Domi_wn123

o ja, chyba ktos nie widzial limitu wiekowego dla tego filmu ! nie rob tego wiecej, a tym bardziej nie pisz komentarzy bo sie mama dowie ze widzialas taaaaki straaaszny film

ocenił(a) film na 10
Domi_wn123

Krew mi zmroziło jak ten gówniarz zaczął się szarpać z wyrzutnią rakiet, a niewinna ta matka wcale nie była oni się tam dziećmi celowo wysługują do takich "misji" aby zagrać na moralności i uczuciach wroga. Przypominam że to jest wojna.

ocenił(a) film na 9
Domi_wn123

matka jak chce być niewinna to nie daje dziecku granatu

ocenił(a) film na 8
Domi_wn123

rozumiem, że Ty swojemu dziecku ( o ile je masz) dajesz codziennie granaty do zabawy i do rzucania w ludzi ? najbardziej kretyński komentarz jaki czytałem..jak narazie ;)

użytkownik usunięty
Domi_wn123

Dziewczynko, wracaj do Disney Channel. To jest wojna, jeżeli wróg posiada broń i chce cię zabić, to nie ma taryfy ulgowej dla niego, tylko dlatego że to matka/dziecko. Rzeczywiście, wyjątkowo durny komentarz... Albo troll.