Snajper

American Sniper
2014
7,6 256 tys. ocen
7,6 10 1 255526
6,2 55 krytyków
Snajper
powrót do forum filmu Snajper

poprawny do bólu

ocenił(a) film na 6

Kolejny wytwór amerykańskiej propagandy filmowej lubującej się w utrwalaniu obrazu bohaterskich żołnierzy USA walczących ze złem w imię wyższych zasad. Wtórny, liniowy i przewidywalny. Kwestia ukazania jakichkolwiek wątpliwości moralnych potraktowana absurdalnie powierzchownie. Obraz oczywiście bardzo sprawnie nakręcony i na pewno większość przeciętnych "zjadaczy filmów" szukających w kinie prostej historii i rozrywki będzie zadowolona.

KRUKD

Zostal nominowany do Oscarow i na 100% go dostanie - tak samo bylo z Hurt Lockerem...

ocenił(a) film na 5
rinleez

Z tym że Hurt Locker był jednak od Snajpera dużo lepszy.

ocenił(a) film na 8
KRUKD

Jakie wątpliwości moralne?Turbaniarzy należy eliminować i tyle, cały dylemat jest co najwyżej taki czy zrzucić na te rejony napalm, bombę atomową, czy robić to precyzyjnie, jak snajper.

Ivan_The_Maskarator

Tylko to nie turbaniarze przyjechali do "nas" tylko my do nich. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
ttt666

Ci w Paryżu to tez nie przyjechali do nas?

Ivan_The_Maskarator

A w poście mówimy o turbaniarzach z Paryża ?? Bo idąc tym tropem to do Paryża sami sobie turbaniarzy ściągnęliśmy.

użytkownik usunięty
ttt666

Brawo !
Celnie jak... snajper :)

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
ttt666

Nie wiedziałem,ze Europejczycy wyłapują na Bliskim Wschodzie i w Afryce turbaniarzy i pod przymusem sprowadzają do nas. Dzieki za oświecenie, bo myślałem,że to oni walą tu hordami za darmowym zasiłkiem:)

KRUKD

Odczucia mam nieco inne. Podobno prostota jest istotą geniuszu.

ocenił(a) film na 6
Aron_Reason_Alldwing

Do bulu chyba

ocenił(a) film na 10
dariol

Bolą to mnie oczy, kiedy widzę taką "ortografiję" w tym serwisie.

ocenił(a) film na 6
Splitax

Cytuje pana prezydenta tylko

ocenił(a) film na 6
KRUKD

Zgadzam się i dodałabym jeszcze, że w filmie jest wiele scen bardzo naiwnych i mało autentycznych. Spodziewałam się dobrego kina a w istocie d*py nie urwało.

ocenił(a) film na 4
Dizy555

ja także - czegoś na poziomie np. 9 kompanii czy Jarhead, ew. Ryan'a. A dostałem papkę jakich wiele. Niewiele różni się od Furii, która jednak była ciekawsza, ale podobnie naiwna i "murica'ńska" :D

KRUKD

Czytajac wasze komentarze, dochodza do wniosku ze to bardzo dobry film. Dlaczego? dlatego ze dokladnie takie samo zdanie mialem po przeczytaniu ksiazki. Wybujaly patriotyzm i przekonanie o wlasnej swietnosci. Brak moralnych dylematow i wypranie z uczuc.

ocenił(a) film na 8
KRUKD

Fakt, sporo nadziei zwiazanych z filmem umierało wraz z ubiegiem seansu. Co do kwestii wątpliwości moralnych - zauważ, że widz nie otrzymuje tu gotowego werdyktu w żadnej z przedstawionych kontrowersji, a sama skala ocen moralności bohatera pozostaje niespolaryzowana. W żadnym wypadku nie jest to częścią charakterystyki kina złego, a już na pewno nie takiego, o którym opinię można przekładać na jego "zjadaczy". Jest w tym co napisałeś trochę racji, niestety ogół wypowiedzi uniemożliwia poważny jej odbiór.

ocenił(a) film na 8
enspirate

Film mi się podobał nieco inaczej zrobiony wielki plus.

KRUKD

Coś w tym musi być, skoro mamy podobne przemyślenia. Zobaczcie sami. Nagrane przed przeczytaniem tego posta https://www.youtube.com/watch?v=0YszJ8XmHnk