Kolejny wytwór amerykańskiej propagandy filmowej lubującej się w utrwalaniu obrazu bohaterskich żołnierzy USA walczących ze złem w imię wyższych zasad. Wtórny, liniowy i przewidywalny. Kwestia ukazania jakichkolwiek wątpliwości moralnych potraktowana absurdalnie powierzchownie. Obraz oczywiście bardzo sprawnie nakręcony i na pewno większość przeciętnych "zjadaczy filmów" szukających w kinie prostej historii i rozrywki będzie zadowolona.
Jakie wątpliwości moralne?Turbaniarzy należy eliminować i tyle, cały dylemat jest co najwyżej taki czy zrzucić na te rejony napalm, bombę atomową, czy robić to precyzyjnie, jak snajper.
A w poście mówimy o turbaniarzach z Paryża ?? Bo idąc tym tropem to do Paryża sami sobie turbaniarzy ściągnęliśmy.
Nie wiedziałem,ze Europejczycy wyłapują na Bliskim Wschodzie i w Afryce turbaniarzy i pod przymusem sprowadzają do nas. Dzieki za oświecenie, bo myślałem,że to oni walą tu hordami za darmowym zasiłkiem:)
Zgadzam się i dodałabym jeszcze, że w filmie jest wiele scen bardzo naiwnych i mało autentycznych. Spodziewałam się dobrego kina a w istocie d*py nie urwało.
ja także - czegoś na poziomie np. 9 kompanii czy Jarhead, ew. Ryan'a. A dostałem papkę jakich wiele. Niewiele różni się od Furii, która jednak była ciekawsza, ale podobnie naiwna i "murica'ńska" :D
Czytajac wasze komentarze, dochodza do wniosku ze to bardzo dobry film. Dlaczego? dlatego ze dokladnie takie samo zdanie mialem po przeczytaniu ksiazki. Wybujaly patriotyzm i przekonanie o wlasnej swietnosci. Brak moralnych dylematow i wypranie z uczuc.
Fakt, sporo nadziei zwiazanych z filmem umierało wraz z ubiegiem seansu. Co do kwestii wątpliwości moralnych - zauważ, że widz nie otrzymuje tu gotowego werdyktu w żadnej z przedstawionych kontrowersji, a sama skala ocen moralności bohatera pozostaje niespolaryzowana. W żadnym wypadku nie jest to częścią charakterystyki kina złego, a już na pewno nie takiego, o którym opinię można przekładać na jego "zjadaczy". Jest w tym co napisałeś trochę racji, niestety ogół wypowiedzi uniemożliwia poważny jej odbiór.