Co wam przeszkadza krzyż. Chyba każdy widzi iż ta demokracja to nic innego jak wolność do wprowadzania wszelkich dewiacji i wszelkiej miernoty w każdej
dziedzinie sztuki i życia społecznego. Mamy więc cywilizację śmierci gdzie w majestacie prawa można mordować nienarodzone najbardziej niewinne, i cywilizację życia, gdzie broni się normalności. Co wybierzesz człowieku zależy od Ciebie. Jeśli cywilizację śmierci to idziesz do lake of fire.
co ma krzyż do demokracji i aborcja ??
to co się tam działo to był przejaw anarchi, masz swój prywatny teren to sobie tam stawiaj co chcesz i ile chcesz.
kajjoje pomodlę się za ciebie, żebyś umiał/a wiązać fakty i dostrzegać prawdę. Prawda nas wyzwoli
twoje słowa to bluźnierstwo daruj sobie pseudo katoliku czy raczej PARTYJNIAKU. Za twoje bałwochwalstwo spotka cie kara twój bożek Jarek za mieszanie religii i polityki zostanie rozliczony za to.
Wystarczy otworzyć oczy a nie mieć klapki na oczach jak ty, wyzywane grożenie osobą księżą nowo wybranemu premierowi prezydentowi to są wasze metody "demokratyczne" niczym się tak na prawdę nie różnicie od dobrych członków partii za PRL.
"prawdziwi polacy" śmiech na sali naród zawistny pełen kłamców donosicieli.
jarek? wasze? hmmm ...naród zawistny pełen kłamców donosiciel?
Kto ci to wbił do głowy? o co mnie posądzasz, bo nierozumiem.
człowieku rusz mózgiem popatrz wyżej co mi napisałeś nie rób z siebie sierotki marysi. No chyba że wolisz iść się pomodlić o łaskę oświecenia i mądrości ?
wyżej napisałam że "kajjoje pomodlę się za ciebie, żebyś umiał/a wiązać fakty i dostrzegać prawdę. Prawda nas wyzwoli".
nie pisze nic o jarku, partii, prawdziwych Polakach, kłamcach, donosicielach, nie wyzywam, nie grożę, nie piszę o
metody "demokratyczne", nie pisze o PRL
za to ty piszesz, co dowodzi że błędnie odczytujesz moją pozytywną wypowiedź i po części może dowodzić temu, że błędnie odczytałeś to, co działo się pod krzyżem. Niewielka grupa modlących się osób była szykanowana przez tłum (mówię również o fanatykach którzy w moim odczuciu mają problemy psychiczne) tylko z powodu modlitwy-
Coś tu chyba nie tak?
nie odczytuje Twojej pierwszej wypowiedzi jako czegoś pozytywnego raczej jako sarkazm skierowany w moją osobę.
Wykorzystywania krzyża do gierek polityczny i do szantażu emocjonalnego tudzież jako broni rozumiem że jest w porządku ?. Postawiono krzyż spontanicznie wszystko OK ludzie oddawali hołd ofiarą prezydentowi itd. - wszystko w porządku jest to zrozumiałe powiedzmy uzasadnione. Ale mija pewien okres czasu, ofiary zostały pochowane w różnych miejscach w planie jest budowa pomników czy już nawet tam jakieś powstały. A co się dzieje pod pałacem prezydenckim, miejsce które było na początku miejscem oddawania czci ofiarą miejsca zadumy jakieś spotkań ludzi poruszonych tragedią, zmieniło się w miejsce do oskarżeń wyzywania głoszenia haseł politycznych. Żałoba nie może trwać wiecznie, życie nie czeka czas nie zatrzymuje się tylko biegnie dalej, były obchody były było uczczenie ofiar było był pochówek był - a więc stawiamy tablice krzyż idzie do kościoła a pamięć i żałobę mamy w sercu a nie na ulicach. Nie może być tak że katastrofa paraliżuje prawie 40mln państwo na rok, chciałbyś aby Twoi bliscy płakali po Tobie ciągle czy chciał byś aby uśmiechali się i z uśmiechem wspominali Ciebie?.
Z tego co pamiętam to pierwsze kierowali Ci ludzie z pod krzyża w kierunku WŁADZ POLSKI wybranych w WOLNYCH WYBORACH głosili hasła nawołujące do obalenia LEGALNEGO RZĄDU. Od wyzywania wszystkich od żydów włącznie i to rozumiem dla Ciebie jest do zaakceptowania?. Może mi, Tobie i każdemu polakowi premier rząd prezydent (dowolny) się nie podobać ale żyjemy w demokratycznym państwie (ci ludzie pod krzyżem tak nie uważają) i chcąc nie chcąc trzeba umieć to uszanować inaczej będzie anarchia. Zaznaczam tutaj że nie jestem fanem ustroju demokratycznego ale jestem legalistą przede wszystkim i szanuje prawo jakim by nie było.
Mówisz że szykanowali ich opluwali TAK TAK było ale to było SKUTKIEM ich zachowań które BYŁY PRZYCZYNĄ, normalna reakcja jest że "każda przyczyna powoduje skutek" dla każdego skutku można wskazać jego przyczynę lub przyczyny. Oni byli skrajnością i pojawiły się inne skrajności w społeczeństwie które też dały upust swoim emocją stąd działo się to co się działo. Władze bały zareagować co prowadziło do większej anarchii i po prostu SYFU na krakowskim przedmieściu, wiadomo że gdyby zareagowały ZGODNIE Z PRAWEM usunęły by ten polityczny krzyż z tam tond wraz z tymi ludźmi, to nie które media politycy ludzi krzyczeli by że się ich bije że jak za komuny itd.
Reasumując na wszystkim tym stracił Kościół katolicki a zyskały poglądy antyklerykalne ( nie świeckie tylko te skrajne antykościelne). Politycy na tym nie zyskali nie stracili, PIS umocnił swój elektorat PO pokazało swoją bezradność ale jest ona uzasadniona tym że na użyciu siłowym wyszła by gorzej, poglądy SLD Palikota (z tym że jakie ten pan ma właściwie poglądy skoro tak łatwo przechodzi ze skrajności w skrajność).
Ja już tu nawet nie wspominam tworzenia jakieś mistycznej legendy śp. prezydenta pochówek na Wawelu mówienie czego on to nie zrobił dla polski itd to już nawet nie jest śmieszne tylko żałosne.
Ja polecam 10 kwietnia 2011 nie włączać TV.
Jakby wracając do FILMU który był skutkiem, to Pośpieszalski i Stankiewicz odrobili lekcje i nawet Goebbels mógłby im pozazdrościć filmu propagandowego. Stara zasada propagandy podważyć wiarygodność, że film był wyreżyserowany, wypowiedzi zaplanowane. Oczywiście to była rejestracja spontanicznych wypowiedzi, nikogo nie pytałam o zawód, ani o to na kogo głosował. (bo to że w tym filmie część osób jest aktorami opłacanymi chyba wiesz ? chyba jednak nie wnioskując z Twoich wypowiedzi).
przykro mi, że tak odczytałeś/łaś moją wypowiedź, mam nadzieje że już wiesz że błędnie, owszem, chciałam odrobinę sprowokować, ale sarkazm nie był tym co miałam na myśli.
Krzyż, symbolizujący mękę pańską nie powinien być wykorzystywany przez nikogo, w innych celach niż modlitwa.
To w tv.n ciągle słychać o Smoleńsku, że to jest element kampanii itp. pierdoły, to po prostu nieprawda. To tv.n nadmuchiwała mistyczną legendę, żeby móc ja potem wyśmiać.
rząd został wybrany legalnie, dzięki wielomiesięcznej propagandzie.
"Reasumując- na wszystkim tym stracił Kościół katolicki a zyskały poglądy antyklerykalne ( nie świeckie tylko te skrajne antykościelne) - dokładanie tak, to też element propagandy, która ma na celu rozwalenie fundamentów naszego narodu. dlatego pod krzyżem było tylu fanatycznych wariatów.
Ja nie jestem legalistą- jeżeli coś nie jest zgodne z logiką i moimi przekonaniami wywołuje we mnie bunt. Kiedy kazaliby mi nosić czerwoną moherową czapkę w letni czwartek, nie założyłabym, bo uważam to za bezsens. Czy oglądałaś/łeś film solidarni 2010? nie chcę cię do tego przymuszać, ale mam prośbę http://www.youtube.com/watch?v=ghCJR-dpW14 tylko pierwsze 6 min :) a potem zobacz co Kacz.yński mówił w Gruzji. Dokładnie tak jak mówisz, przyczyna i skutek.
Dobra spoko nie mam żalu, i również przepraszam jeśli gdzieś tam wcześniej Cię uraziłem.
Zgadzam się media przesadzały, ale gdy nie robiły nic czy za mało pewnie mógł by się pojawić zarzut w drugą stronę, po prostu po raz kolejny "elity" polityczne pokazały że liczy się interes partii i ich wizja polski nie jedność, i Polskę podzielił nie kto inny jak Jarosław K. człowiek który jest impotentem intelektualnym, ignorantem i tak naprawdę krypto bolszewikiem (odnośnie do tego jak nazwał mnie Ślązaka). Jeszce rok temu podczas wyborów prezydenckich byłem skłony obdarzyć zaufaniem Jarosława K. ale zaraz po wyborach wróciło STARE NOWE.
Media są jakie są trzeba myśleć analizować fakty czytać czytać, oglądać różne media i wyciągać samemu wnioski. Tylko większości społeczeństwa się nie chce. NP z jednej strony mamy Gazetę Wyborczą jej środowisko z drugiej Gazete Polską - dwie całkiem skrajne, nie napisałem Rzeczpospolitej choć to jest naturalny rywal GW dla tego że oni od rok może wiecej może mniej zrozumieli wiele rzeczy i w sumie jeśli chodzi o prasę to ich lubię chodź nie wszystkich ludzi którzy tam pisują. TV juz nie wypisuje bo TV zarabia na sensacji tak samo w TVP i TVN są "dobrzy i źli".
Co to legalizmu to co Ty napisałeś jest uzupełnieniem mojej myśli i się pod tym podpisuję wiadomo w każdym człowiek budzi się jakiś bunt jeśli coś mu się nie podoba, mi głowie chodziło o podważanie władz wyroków wyborów etc.
Oglądałem dla tego dałem 1, i dla mnie argument że Lech został zabity bo był nie wygodny dla Rosji jest śmieszny, Rosji uwierz mi bardziej by zależało żeby w Polsce rządzili politycy którzy wszystkich dookoła obrażają oskarżają o jakieś spiski. Łatwiej by im było w tedy robić biznesy bez nas. Przypomnij sobie jak byłeś mały i bawiłeś się z kolegami ale zobacz jak dzieci się bawią to ten który na wszystkich się obraża ucieka no jakby jest izolowany i to ON musi później spokornieć i zrobić ten krok w stronę zgody.
Jesteśmy średnim państewkiem nie żadnym mocarstwem, machanie szabelką nic nie daje. Trzeba mniej gadać więcej robić, swoje myśleć ale nie zdradzać tego. Silna gospodarka, bogate i wykształcone społeczeństwo = silna Polska.(a my nic nie mamy a chcemy być panami świata).
Wole z racji braku wyboru przewidywalnego i racjonalnego Tuska niż kierującego się stereotypami uprzedzeniami Kaczyńskiego już o Napieralskim nie wspominając, bo na szczerzenie kłów i na rozdawanie jabłek ja się nie łapie. Mimo że ówczesna władza nie jednokrotnie uderzyła jakimiś reformami we mnie.
to ja proponuję blog pana michalkiewicza. nie jest ani za PO ani za PiS pisze o sprawach jakie są i jak naprawdę wyglądają. Gdyby nie on, czułabym się zagubiona w tej całej polityce.... już nie mogę słuchać zdania "machanie szabelką". ja pierdziu. Dało wystarczająco dużo- jesteśmy na mapie.
Silna gospodarka, bogate i wykształcone społeczeństwo = silna Polska.(a my nic nie mamy a chcemy być panami świata)
tu masz absolutną rację. Dlatego powiedz mi czemu zlikwidowali cukrownie polskie, czemu sprzedali rok temu amerykanom gaz łupkowy itd.... nie, zdecydowanie nie
T8 9usk- on jest jeszcze bardziej nioebliczalny. kłamie, kłamie, kłamie a ludzi się na to nabierają. kłamał- "za moich rządów nie będzie podwyższenia podatków" i do czego są te jego obietnice? Na pewno nie zaufam mu. Jeszcze nie dostałam obiecanego komputera :| nienienie nienienie jak nie będzie żadnej opozycji w postaci patrioty ( bo co by nie mówić o Kaczyńskim, to jednak jest patriotą i do tego bardzo inteligentnym- mogę założyć się że nie słuchałeś żadnego jego przemówienia, ja akurat włączyłam to bezwartościowe pudło-tzn.tv - kiedy mówił o ślązakach i nic nie mówił o zakamuflowanych niemcach. przepraszam za chaotyczność postu ale jestem w szoku po tym co przeczytałam .... te zakamuflowane niemcy, to stwierdzenie tej grubszej blond-babki (tej co się odłączyła od PiS-u już nawet nie pamiętam jak się nazywa) że ona, po słowach Kacz. tak się czuje.... i blablabla poszła fala propagandy :(
po co w spisie powszechnym jest pytanie o to, skąd pochodzisz, do jakiej grupy etnicznej czujesz przynależność, do jakiego narodu? Po to, żeby wyczaić aha na pomorzu są kaszubi, na południu ślązacy, na mazowszu mazowszanie a teraz zrobimy "dziel i rządź" wzorem starożytnych Rzymian. Małe autonomiczne państewka i tak nie zachowają swojej tożsamości w starciu z kosmopolityzmem Unii Europejskiej ... jak tak dalej pójdzie staniemy się peryferiami europy, ludźmi bez tożsamości narodowej, narodem bez ojczyzny, bo jakie to modne powiedzieć "wstyd mi, że jestem polakiem bo(...)" to ostatni dzwonek.
Bardzo fajnie że jesteś ślązakiem, powiedz mi, czy czujesz się jednocześnie polakiem? tzn jesteś polakiem ze śląska :D?
pozwolę sobie załączyć http://www.youtube.com/watch?v=apNdODoWX2I jeżeli jeszcze nie widziałeś tak właśnie POlitycy rzucają obietnice. Uważam że społeczeństwo Polskie tyle razy okłamywane, powinno się zjednoczyć i żądać personalnej odpowiedzialności za niespełnione obietnice wyborcze. Nie brać pod uwagę żadnych okoliczności łagodzących. Do więzienia na 10 lat i tyle- nikt nie śmiał by kłamać.
aha i dodam jeszcze jedno:
skoro PO o taka super partia, dlaczego tak jawnie nas okrada? dlaczego nie zlikwidują ZUS-u? Dlaczego nie zrobią referendum w tej sprawie? dlaczego ludzie nie mają prawa wybori i tym bardziej zgadzają się na to, by ich okradano bo "ja i tak z tym nic nie zrobię"...
wiem widziałem ten film filmik i pamiętam co obiecywali co zrobili czego nie zrobili. I pamiętam co obiecywało SLD a co zrobiło pamiętam co obiecywał PIS i co robił wprowadził Leppera i Giertycha do rządu co do Giertycha to mogę się wspierać zły czy dobry co do Leppera to nie ma o czym gadać.
Znam Pana Michalkiewicza lubie go od czasu do czasu posłuchać.
Co do GAZU ŁUPKOWEGO to jedynie USA dysponuję tanią i nowoczesną technologia wydobywania go (firmy koncerny amerykańskie), ta technologia z tego co czytałem jakiś rok może 2 lata temu jest całkiem nowa i rewolucjonizuje sposób wydobycia sprawia że jest on opłacalny bo o tym że gaz jest w łupkach wiadomo od dawna tylko koszta wydobycia były z byt drogie. I my po prostu nie dysponujemy taką technologia i sprzętem, te firmy na razie znaczą sprawdzają złoża a wydobycie jeszcze nie ruszyło. Z tym że ja bym nie panikował elektrownie dawno już nie są polskie a prąd mamy :P.
Ja za rządów PIS-u czułem się zresztą jak większość polaków jak bym był w nieswoim państwie, Nie lubię ludzi którzy mówią "jesteś z nami albo przeciw nam" którzy nazywają SLD postkomuną mając bardziej socjalistyczny program gospodarczy niż SLD.
Co do cukru to obecnie ceny są takie jakie są w wyniku drobnych spekulacji oraz z winny samych konsumentów, polecam (może już teraz nie) przejść się po marketach i zobaczyć kto kupuje i ile cukru jeszcze nie tak dawno babcie dziadkowie 10kg 5kg 20 kg do wózków kiedy ja biorę 1 kg - i się zastanawiam co oni robią? bimber w domu czy co?. PIS jak zwykle zamącił i jego wyborcy wpadli w panikę zaczęli kupować więcej aa jak się więcej kupuje to cenna idzie w góre zasada popytu podaży.
Odnośnie cen nie prawdą jest też że wszystko drożeje GUS podaje dane o inflacji itd.(art spożywcze tak ale zarobki również podniosły się to też czytałem na wp.pl artykuł że tak właściwie to aż tak dużo nie poszło do góry wszystko, tanieją różne usługi sprzęty RTV AGD, prąd gaz poszedł do góry no ale to raczej nigdy nie spada:P ) benzyna jest wysoko wiemy co się dzieje na świecie LIBAN Afryka północna cała no jakby na to Tusk nie ma wpływu i nawet Jarek by nic nie wykombinował. Żyjemy w globalnej wiosce trzeba się do tego przyzwyczaić że trzęsienie w Japonii trzęsie naszą giełdą a ona trzęsie naszą gospodarka co przerzuca się w jakimś stopniu na firmy obywateli.
Myślałem że Tuskowi nie dam drugiej szansy ale skłaniam się do tego aby mu ją dać abym mógł jeśli nie wywiąże się ze swoich obietnic powiedzieć że miał swoją szanse, a tak zawsze jeśli PO nie wygra będzie mogło powiedzieć że nie mieli kiedy.
Co do słów J.K. to była to celowa zagrywka granie na emocjach antyniemieckich, byłem 3 lata temu podajże na Podlasiu (do głowy dostawałem bo tam to jest faktycznie wieś jeden dom pola lasy długo długo nic dom - dla mnie dla Ślązaka krajobraz bez komina to nie krajobraz :P choć moje miasto jest bardzo zielone i w zasadzie mam 200m może trochę więcej do lasu z mojego bloku).
No i tamci ludzie się nas pytali czy faktycznie się chcemy odłączyć i mimo wspaniałej gościny bo ludzie fajni (troche za duzo piją samogonu ) no było czuć taki strach czy jakby nie wiem dystans troche jak schodziła rozmowa na poważny tor, no i Ci ludzie myśleli że my faktycznie się chcemy odłączyć czy coś no elektorat PIS-u nie od dziś wiadomo polska wschodnia więc takie słowa jak padły teraz na pewno umocniły ten elektorat znowu. Ja te słowa odczytuje jednoznacznie jako nakaz i zakaz za jednym razem, oraz groźbę tak jak wyżej już napisałem "jesteście z nami albo przeciw nam" jemu chodziło bezpośrednio o dążenia Ślązaków to zatrzymania swoich pieniędzy na Śląsku a nie wysyłanie ich do Warszawy. A gorole (nieładnie o nie ślązakach) zawsze nas okradali ze wszystkiego co nasze, Śląsk odbudował Polskę po 1918 i tak samo po 1945 w zamian za to został z nico zniszczonym środowiskiem szkodami górniczymi bo za PRL liczyła się ilość żeby jak najszybciej jak najwięcej węgla wydobyć ale to że wpływało takie wydobycie zle na środowisko to już nikogo nie obchodziło. Zamykanie później kopalni ludzie na bruk, wypompowywanie z nas kasy a tu bieda. Kaczyńskie powiedział tak to można streścić "siedźcie cicho Ślązaki i róbcie na Warszawę". Węgiel się kończy do końca tego wieku i koniec i co dalej my się pytamy z czym my zostaniemy ?? chcemy aby nasze pieniądze zostawały u nas tak samo chcemy aby pieniądze innych regionów zostawały w tych regionach chcemy decentralizacji państwa FEDERALNEGO coś jak Landy niemieckie. A nie jakieś separatyzm, nie po to Ślązacy brali udział w Powstaniach Śląskich aby się do Niemca przyłączać (moi brali w nich udział niestety jestem wstanie potwierdzić tylko udział w 3 z nich mojego pradziadka bo dziadek który mógł coś więcej wiedzieć zmarł w 1956.)
U nas w domach zawsze mówiło się po niemiecko polsku i po naszemu po śląsku(no i jeszcze wpływy Czeskie), tylko reszta polski tego nie rozumie jedynie Kaszubi oni są uznani jako mniejszość. Ja już nie znam tak dobrze gwary śląskiej niemieckiego też nie a Polski to prof. Miodkiem nie jestem. Chcemy edukacji regionalnej w szkołach dla dzieci naszych aby mogły się uczyć po Śląsku i historii Śląska. Jeszcze spisu nie wypełniałem ale zamierzam przez internet i pewnie dam narodowość Polska a grupa etniczna Śląsk, chodz do konca nie wiem. Ale słowa PREZESA przekonały wielu ludzi do wpisania narodowości Śląskiej nawet mojego kolegę który pochodzi z Mazur i nie jest rodowitym Ślązakiem ani krojcokiem (czyli w połowie Ślązak). Po prostu wkurzył się i znam jeszcze parę takich osób. Prezes jak zwykle nawet nie ma odwagi się przyznać do błędu i przeprosić bo by mu korona z głowy spadła, no ale dzieci PZPR-owców chyba tak już mają poszukaj sobie kim był ojciec bliźniaków jak mieszkanie dostał jaką prace skoro w tym okresie tylu polaków było szykanowanych maltretowanych mój dziadek tylko za to że był w AK i walczył na zachodzie musiał się do śmierci Stalina ukrywać w lasach no niestety długo nie pożył później, jak by się ujawnił wcześniej to może by pożył krócej no chyba żeby dał się kupić co jak wskazuje uczynił ojciec bliźniaków.
Tytuły naukowy oraz dostanie się na studia graniczyło z cudem (no ale znajomości musiały dać osobie znać), Bogusław Wołoszański studiujący równolegle na UW przyznał się do współpracy no ale bożek Jarek oczywiście wszystko zawdzięcza bożej łasce i własnej wiedzy. W tamtym okresie to co najwyżej MGR można było zdobyć a wyżej to już lojalka albo niemożliwe szczęście.
A i dopiero dzisiaj zauważyłem że rozmawiam z Kobietą.:P
A i bym zapomniał dodać zagrywka Jarka z przed kilku lat czy tam kogoś z PISu odnośnie dziadka w Wehrmachcie Tuska no też świadczy o braku znajomości historii polski, Ślązacy Kaszubi byli wcielani przymusowo mój dziadek był właśnie tak wcielony później zdezerterował przyłączył się do Gen. Maczka oraz działał w AK za dezercje władze Niemieckie kazały się rozwieść mojej babci z nim no ale dzięki temu że jakiś wujek miał chody czy teraz już nie pamiętam u Niemców to udało się jakoś "załatwić", później "wolna polska" i w drugą stronę za AK walą w dupę później Jarek za Ślązaka w dupę, niech ten człowiek odwołujący się tak chętnie do historii zacznie się jej uczyć to może faktycznie pozna historie własnego kraju regionów jak to wyglądało.
technologia wydobywania gazu została wynaleziona po to żeby wydobywać gaz. ja panikuję bo polacy będą musieli płacić amerykanom za wydobyty tego gaz - czy to nie jest paradoks :/ ? co ty gadasz że pis zamącił i jego ludzie kupują cukier? chyba bezmyślni idioci a nie elektorat pis-u . bezmyślni idioci którzy zobaczyli ojejku cukier po 6 zł muszę zaopatrzyć się na rok i kupie przez allegro(płacąc 2x tyle za wysyłkę hahaha). to nie była zasada popyt-sprzedaż, tylko panika dzięki cenom. piszesz "zagrywka Jarka że dziadek Tuska był w wermachcie a chwilę wcześniej pisałeś że jest dzieckiem PZPR-owca i oni tak mają :P hehe nieładnie ! Ja uważam że co by o Kaczyńskim nie mówić to jest patriotą (tusk nie jest, od dawna krąży po internecie jego no niewiem... manifest ? "rozważania" nt. ojczyzny i mają one negatywny wydźwięk. zaraz podam linka jak znajdę. A patriotyzm to jest klucz do dobra narodu. polityk nie patriota nie przywiązuje wagi do dobra kraju tylko do swojego losu- taka jest smutna i faktyczna prawda..
Jak znasz Pana Michalkiewicza to pozdrów go ode mnie i powiedz że jest moim norrrrrmalnie idolem i jestem pod wrażeniem jego geniuszu :D
ps. to że dopiero zobaczyłeś że rozmawiasz z kobietą ma być komplementem ;) >?
nie nie będziemy nikomu płacili GAZ łupkowy jest własnością SKARBU PAŃSTWA, i firmy zachodnie na razie go szukają i za te prawa płacą później po ocenieniu złóż będą zawierane kontrakty na wydobycia pewnie polskie filmy też będą wydobywało ja bym się tym nie martwił.
No z cukrem PIS krzyczeli w TV że cenny cenny w górę cukier jaki drogi olaboga no i jak największa partia opozycyjna wpada w panikę to ta panika udziela się części społeczeństwa + ci barani o który mówisz.
Kiedyś Jan Nowak Jeziorański ś.p. jeden z ostatnich cenionych przeze mnie autorytetów Polskich, artykuł o kruchej granicy pomiędzy nacjonalizmem i patriotyzmem. I to co robi Kaczyński to czysty nacjonalizm, i obarczanie wszystkim co złe obcych czy też "nie patriotów" np Tusk. A ja mówię że naród jest słaby i nie potrafi się przyznać do błędów i wyciągnąć z nich wniosków.
O tym manifeście chyba nie słyszałem a na pewno nie czytałem jeśli taki jest (bo bym pamiętał).
Pana Michalkiewicza znam w sensie wiem kim jest :P i tyle :( . Komplementów chyba prawić nie umiem, a po nicku myślałem że płeć męska dopiero w teksie wyszło że żeńska. No jak na Kobietę to rozgadana jesteś na "trudne tematy", politykę co jest rzadkością w życiu realny, oo to można podpiąć pod komplement ;)
a ja sądzę że naród jest słaby, bo wynaradawiany, dziś to modne powiedzieć "wstydzę się że jestem polakiem bo polacy są tacy tacy i owacy" eh :( a szkoda bo mamy piękna historię i ogromny dorobek kulturalny.
ale powiedz mi, czy oglądałeś przemówienie CAŁE Kaczyńskiego nt. autonomii śląska? już rozumiem że ślązacy dążą do autonomii po to żeby zatrzymać pieniądze u siebie (to popieram, ale za 100 lat to pomorze będzie tam sprzedawać gaz łupkowy. hihi zresztą sprawą w kontekście ekonomicznym za bardzo się nie zainteresowałam, więc dalej się nie wypowiem bo będzie faux pas ;) ale odpowiedz mi tylko na pytanie- czy czujesz się po prosty polakiem ze śląska i to państwu polskiemu wolisz płacić podatki ;P?
znalazłam! przeczytaj :) może też najdzie cię smutna refleksja..
http://www.eioba.pl/a/2pkh/polak-rozlamany
i dziękuje komplement.
mamy przede wszystkim historię pełną kłótni i waśni wewnętrznych. Napisane to zostało w 1987 czyli w tedy miał 30 lat na karku w sile wieku, przeżył syf PRL stan wojenny, dookoła szaro ponuro, w dodatku wie co mówi bo Historie skończył :P podręczniki akademickie były jakie były trzeba zawsze było odrzucić te brednie socjalistyczne które musiały tam być i było OK. Ja się tam zgadzam z tym co napisał czuł rozczarowanie w 1987 otaczającą go rzeczywistością, najważniejsze są 2 ostatnie zdania "I szarpię się między goryczą i wzruszeniem, dumą i zażenowaniem. Wtedy sądzę — tak po polsku, patetycznie - że polskość, niezależnie od uciążliwego dziedzictwa i tragicznych skojarzeń, pozostaje naszym wspólnym świadomym wyborem.". To już zinterpretuj sama ja rozumiem to że mimo wszystko mimo tego co mu się nie podoba i podoba co go wkurza a co kocha czuję się polakiem.
2 dni temu na piwie gadałem z kumplem co rok temu przekonywał mnie do głosowania na Jarka za PiS-em, w 1 turze głosowaliśmy na JKM ja tylko dla tego bo mam dość PO PIS SLD PSL w sumie kolega tez, w 2 turze juz nie brałem udziału bo nie wiedziałem kogo wybrać kolega za Jarkiem. Obecnie oboje odczuwamy ulgę że nie wygrał, zresztą mam wielu znajomych co głosowali na Jarka a teraz się cieszą że nie wygrał. No i ten sam kolega przekonał mnie do tego abym wpisał raczej narodowość Śląską głównie jako przejaw dezaprobaty wobec słów Kaczyńskiego, nie zadowolenia z obecnej sytuacji w Polsce (wystarczy sobie poczytać co ludzie z polski piszą o Ślązakach nie są to pozytywne słowa), no i dążenie do jakieś niezależności.
(wystarczy sobie poczytać co ludzie z polski piszą o Ślązakach nie są to pozytywne słowa)
internetowa propaganda :P (jak to że w tvnie, którego oglądasz mówią że JK powiedział "zakamuflowani niemcy. wcale tak nie powiedział) dodawanie wybiórczych komentarzy o pożądanym wydźwięku ( co to ma znaczyć, że "opinia pojawi się po akceptacji moderatora"?!) ja "znam" jednego ślązaka i bardzo go lubię a o "was" mogę tylko powiedzieć- nie podoba mi się zaciąganie ale nic do niego nie mam (i uwielbiam krupniok- z grilla rewelacja! wybitny naukowiec Kałuża, znany jako Kaluza, ślązak- lepszy od Einsteina)- bo swoisty dialekt ale ja wolę tzw. "piękną polszczyznę". I cudownie że zostało w tym regionie trochę gospodarki polskiej- nie dajcie jej zawłaszczyć i sprzedać, komukolwiek. wy Ślązacy interesujcie się swoim regionem, niech będzie jak starożytne Ateny w Grecji jeżeli doszło by do suwerenności(co nie tylko ja uważam za niemożliwe. a raczej uważam, bo wiele mądrzejszych ludzi ode mnie twierdzi tak, a ja dzięki nim. ) chodzi mi cały czas o to żebyś odniósł się do stwierdzenia "dziel i rządź" żebyś powiedział skąd taka niechęć do Kaczyńskiego- chodzi o konkrety, nie, że chce wywołać wojnę polsko-polską, jak twierdzi tylko "uważam że chce wywołać tę wojnę ponieważ. widziałem to i tamto a tu masz źródła..." To PO wywołuje wojnę polsko polską zauważ że mówią i nie podają konkretów- jak tu im wierzyć? cały czas nie potwierdziłeś i nie zaprzeczyłeś że znasz jego wypowiedź nt. autonomii śląska. czyli nie znasz jego stanowiska, tylko twierdzisz to, co ja obserwuję w tvn-ie, a się z tym całkowicie nie zgadzam, bo znam pełne stanowisko a nie zdanie wyrwane z kontekstu podlane propagandowym sosem i podane do wierzenia. \ludzie mają w to wierzyć, nie mają o czymś wiedzieć. tak właśnie skonstruowane są "fakty".zachęcam cię do 1,5h maratonu wiadomości o jakim pisałam powyżej.
ja sądzę że ten tekst to ostatnie podrygi konającego patriotyzmu, a to że umarł, wnioskuję ze zdania "po owocach ich poznacie".
"A ja mówię że naród jest słaby i nie potrafi się przyznać do błędów i wyciągnąć z nich wniosków".- wyciągnij wnioski- po owocach ich poznacie! :D
polska w swoim czasie była najbardziej tolerancyjnym krajem w europie- prześladowane mniejszści uciekały do Polski (XV-XVII) a waśnie odnajduję tylko na sejmikach szlacheckich. porównaj naszą historię z historią niemiec (ok.40 autonomicznych księstw państewek ok. XVII-XiX w, niepamietam dokładnie- zauważ że takie małe państewka nie miały racji bytu, dlatego zjednoczyły się- Teraz próbują Polskę podzielić jak Jugosłwię i mam nadzieje że to się nie uda- najczęstsze w europie palenie czarownic, wojny religij.ne, o pierdzeniu i bekaniu przy stole jako komplement nie wspomnę ;)
proszę, napisz mi dlaczego ty i twój znajomy cieszycie się że Jarosław nie wygrał... :) zaciekawiło mnie to
NIE POWIEDZIAŁ TYLKO NAPISAŁ CAŁY KRAJ KAŻDA STACJA O TYM MÓWIŁA, jest to napisane w tym jego raporcie o państwie, 2 tygodnie temu zmienił ten fragment nie przyznając się do błędu mały hitler. Patrze na TVN24 co nie znaczy że łykam wszystko co tam mówią mam swoje zdanie i swój rozum(oglądam na polsacie i TVP również). Kaczyński wywołał wojnę polsko polską, nie chce tego świra u władzy. RAPORT > na samym dole do pobrania > http://www.pis.org.pl/article.php?id=18568 i polecam http://www.rp.pl/artykul/641985.html artykuł rzeczpospolitej no chyba że im tez już nie wierzysz i tylko GAZETA POLSKA i Jarosław szczera prawdę głoszą. Cały PJN Kamiński Kuzik Poncyliusz wszyscy mówią że Jarek jest zagrożeniem dla państwa Polskiego że nie powinien rządzić. Człowiek który dzieli Polskę na prawdziwych Polaków i ZOMO albo śmieci dla mnie sam jest nikim.
Co do historii Niemiec to raczej lepiej na wszystkim wyszli niżeli my, i to chyba o czymś świadczy ? Niemcy są zjednoczone ale są państwem FEDERALNY http://pl.wikipedia.org/wiki/Federacja mi takie coś odpowiada. Nie wiem kto by chciał Polskę podzielić i po co chyba masz zbyt wysokie mniemanie o sobie i o narodzie, nie jesteśmy pempkiem świata i jest XXI wiek nie XIX a kaczynski mentalnie tkwi w XIX wieku.
Dlatego nie bede głosował na PIS nigdy w życiu bo są tam tacy ludzie jak KURSKI ZIOBRO (te durne baby).
Wieczna lustracja inwigilacja, udawana walka z przestępczością a zamykanie dzieciaków za skrety + wjazdy policji do domów za ściąganie filmów (bo czymś trzeba statystki uzupełnić)
Z kim w koalicje wejdzie PIS jak wygra bo sam nie da rady rządzić no z KIM??????????? ci ludize nie znają słowa KOMPROMIS a w rządzeniu państwem to podstawa ROZMOWA z innymi aa oni tego nie robiai nie chcą bo uważają się za nieomylnych.
Polecam ten filmik pamiętam to do dzisiaj > http://www.youtube.com/watch?v=me2l6uhz5Vs http://www.youtube.com/watch?v=lGobYPGmasU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=SrqlOp_osOk < zero pojęcia o gospodarce
POLITYKA ZAGRANICZNA ??? ????????????????? nie ma nic tylko konflikty robienie wstydu na cały świat.
TU POLECAM WSZYSTKIE 4 filmiki > http://www.youtube.com/watch?v=BiaAWdFcdFc&playnext=1&list=PL453E33D2525 C20E8 na dole do przeskakiwania
http://www.youtube.com/watch?v=jLIWTEwlvbQ
Skoro było tak cudownie za LECHA za Jarka taki raj dobrobyt to czemu nie wygrali znów???? Powiedz mi dlaczego Lech leży na Wawelu skoro nic nie zrobił jeśli coś zrobił to powiedz mi co takiego i powiedz mi co takie PIS zrobił dla polski ale nie jedną rzecz, i dlaczego warto głosować na nich ???
A w spisie narodowość dałem Śląską dzieki Jarkowi bo uświadomił mi że w jego poczuciu nie jestem takim samym polakiem jak on, człowiek który na słowa Adama Małysza o pochówku i o Smoleńsku zareagował słowami TU PROSZĘ SŁOWA > http://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/498216,malysz_o_skladaniu_kwiatow _przez_jaroslawa_kaczynskiego_dla_mnie_to_jest_smieszne.html
Widzę że wybiórczo oglądasz media tu masz kanał który "prawdę ci powie" > http://www.youtube.com/user/NiezaleznaTV redaktor a raczej monciciel sakiewicz zapłaci za swoje słowa jeszcze za mojego życia
http://wiadomosci.wp.pl/gid,13317820,title,Krzyz-i-tulipany,gpage,14,img,1331790 4,galeria.html
http://wiadomosci.wp.pl/gid,13314219,title,Solidarni-2010-wrocili-przed-Palac,gp age,8,img,13314267,galeria.html
http://wiadomosci.wp.pl/gid,13309217,title,Cala-Polska-obchodzi-rocznice,galeria .html
http://wiadomosci.wp.pl/gid,13306007,title,Wielki-marsz-PiS,gpage,4,img,13306085 ,galeria.html
http://wiadomosci.wp.pl/gid,13306007,title,Wielki-marsz-PiS,gpage,17,img,1330619 2,galeria.html
http://wiadomosci.wp.pl/gid,13306007,title,Wielki-marsz-PiS,gpage,21,img,1330619 4,galeria.html < najlepsza fotka
+ palenie kukieł i pełno innych rzeczy, takie AKCJE NIE MIAŁY MIEJSCA GDY RZĄDZIŁ PIS nikt mu nie mówił że nie są polakami że są zdrajcami itd była krytyka merytoryczna a oni potrafią tylko ryczeć jak zwierzęta. I zamieszanie z posłami pod pałacem skakanie przez płotki rozumiem że uważasz że to co ROBI PIS to OZNAKA PATRIOTYZMU ??
ok, chętnie to wszystko obejrzę i do wszystkiego się odniosę tylko daj mi troszkę czasu (dziś go niestey nie mam)
1.Krzyż nie przeszkadza nikomu dopóki jest w kościele, twoim domu,lub na twojej szyi.
2. Jeżeli płód jest człowiekiem, to jajko jest kurczakiem.
zobacz sobie zdjęcie USG 3 tygodnie po zapłodnieniu i zadaj sobie pytanie czy był byś w stanie dokonać aborcji, bądź dowiedz się jak wyglada taki zabieg, to nie jest tabletka i po sprawie. Łatwo się decyduje o cudzym życiu z daleka, psów kotów bezpańskich nie usypiać bo to zwierzęta ale dziecko w brzuchu to już nie człowiek, śmiech na sali głupota ludzka nie zna granic.
Kura tez człowiek ;) Jedno i drugie zwierz, tylko to drugie nieco mądrzejsze i nie sra na podwórko ( w większości przypadków) :P
Dziękuję
Nie byłbym, gdyż zupełnie się na tym nie znam i mój kontakt z medycyna ogranicza się do wizyt w aptece ;) Wiem jak wygląda taki zabieg i chyba lepiej wykonać taki zabieg, niż potem znajdować martwe dzieci porzucane w śmietnikach. Poza tym aborcje wykonuje się do pewnego momentu, nie pamiętam dokładnie do którego tygodnia.
Sprawa jest prosta: powszechny bezpłatny dostęp do środków antykoncepcyjnych, uświadamianie seksualne w szkołach, a liczba aborcji i zabójstw noworodków znacznie się zmniejszy; a jak Państwo chce żeby obywateli się rozmnażali to niech im zapewni godziwe do tego warunki.
Aha byłbym zapomniał, nic z tego nie będzie, bo naczelni sukienkowi kraju się na to nigdy nie zgodzą, a któż by im się przeciwstawił??
"Sprawa jest prosta: powszechny bezpłatny dostęp do środków antykoncepcyjnych"
nie ma czegoś takiego jak bezpłatność nic nie jest za darmo...... bezpłatny czyli z podatków a dlaczego ja mam płaci za cudze kondony tabletki i najlepiej za zabiegi aborcyjne dlaczego chcesz aby okradano mnie i całe społeczeństwo Polski????
Chcesz uprawiać sex to myśl to nie zabawa, wpadniesz twój problem a nie mój i całego społeczeństwa. Trzeba myśleć nad tym co się robi WIEK w żadnym wypadku nie jest usprawiedliwieniem, czy sytuacja materialna.
"uświadamianie seksualne w szkołach"
takie coś jest, i czasem lepiej czasem gorzej wychodzi. Przede wszystkim RODZICE powinni rozmawiać ze swoimi dzieci i im tłumaczyć a nie zwalać na nauczycieli i szkoły tego wszystkiego. Oczywiście media mogły by też jakiś program czy cos w tym stylu puszczać.
"liczba aborcji i zabójstw noworodków znacznie się zmniejszy;"
Nie wiem czy się zmniejszy jeśli będzie się podchodzi do życia nienarodzonego jak Ty czyli jak do JAJKA od kurczaka, chyba raczej odwrotnie może się stać. Dziewczyna 16 zajdzie w ciąże usunie, bo za młoda bo co sobie zycie marnować ta sama dziewczyna 21 lat usunie bo przecież studia praca nie czas na komplikowanie sobie zycia, ta sama dziewczyna wiek koło 30 bądź lekko po chce założyć rodzinę bo ma już auto ma dom ma kosmetyki psa kota i chce kolejną zabawkę w tym wypadku "dziecko".
"Państwo chce żeby obywateli się rozmnażali to niech im zapewni godziwe do tego warunki."
typowe myślenie socjalisty (jeśli masz mniej niż 18 20 lat to jak mówił BIsmarck "Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość będzie sk***synem, ale kto na starość socjalistą pozostał, ten jest po prostu głupi" więc masz prawo kierować się utopijnymi ideami.)
najlepiej niech państwo CI da szkołę prace dom i pełną lodówkę aaa no i jak nie chcesz iść do pracy to wiadomo ZASIŁEK bo przecież jesteś obywatelem państwa i należy ci się wszystko za darmo.
Życie to nie bajka i nic nie ma za darmo wysil się sam a nie okradaj i nie żądaj aby okradano TYCH którzy chcą zarabiać na siebie.
W normalnym państwie to obywatel dysponuje swoimi pieniędzmi nie państwo.
W normalnym kraju obywatel nie musi podejmować prób przeżycia za 1000 zł na miesiąc, bo to za mało by żyć godnie, a za dużo by zdechnąć...
Zmniejszmy różnice finansowe miedzy najbiedniejszymi i najbogatszymi (są jednymi z najwyższych na świecie), a żaden socjal nie będzie potrzebny; niestety póki co jest. Zasiłku nigdy w życiu nie brałem, ale rozumiem, ze są ludzie, którzy potrzebują go brać, żeby nie żebrać, albo nie kraść. Nie mówiąc o ludziach ciężko chorych nie będących w stanie pracować.
Spójrz na sytuacje na rynku pracy, ilu ludzi chciałoby mieć prace, a jej nie ma? ilu jest bezrobotnych magistrów?
"najlepiej niech państwo CI da szkołę prace dom i pełną lodówkę aaa no i jak nie chcesz iść do pracy to wiadomo ZASIŁEK bo przecież jesteś obywatelem państwa i należy ci się wszystko za darmo."
Państwo jest dla obywatela, nie na odwrót, poza tym płacąc podatki, masz prawo wymagać od polityków rozwiązywania palących kwestii społecznych. Należą do nich bezrobocie, czy właśnie kwestie mieszkaniowe. Jak stać cie na mieszkanie w dzisiejszych czasach to gratuluje, mnie nie.
Aborcja ma służyć jako środek ostateczny, tzn. jak wszystko inne zawiedzie włączając w to gumki, pigułki, spiralki itp.
Czy nie uważasz, ze kupno gumek z budżetu jest warte uratowania ludzkich istnień? Ubolewasz na losem płodów, a nie chcesz przeznaczyć pieniędzy na to, by niechciane dzieci (a wiec już ludzie), nie lądowały już w śmietnikach? Nie rozumiem tego.
Poza tym na ten problem można spojrzeć jeszcze z innej perspektywy. Niechciane dzieci lądują do sierocińców (gdzie ze względu na polskie skomplikowane prawo adopcyjne już zazwyczaj zostają), a tam ich utrzymanie kosztuje znacznie więcej podatników, niż środki antykoncepcyjne. To nie budzi twojego sprzeciwu? Pieniądze to nie wszystko.
Zycie to nie bajka, pracujesz i g#wno z tego masz.
ej, człowiek ma takie życie, na jakie sobie zapracował. czemu ktoś, kto całe swoje życie rozwijał małą firmę ma fundować obiadki dzieciorobom? co innego jeżeli mówimy o osobach niepełnosprawnych i chorych - takim się należy, bo tak i już. bezrobotni magistrzy np. zapijający swoją nieudolność to po prostu kaleki życiowe, a takim się nie należy, bo nie i już.
Dzieci nie będą lądował y w śmietnikach, jeżeli zajmiemy się odbudową moralną - matka nie wyrzuci noworodka na śmietnik, bo będzie brzydziła się takim haniebnym i obrzydliwym czynem. 16 nasta nie zajdzie w ciążę, bo będzie wiedziała że sex=dziecko (to tak jest i już)
(życie to nie bajka, a polska nie jamajka) życie to nie bajka, ale może bajką się stać :)
"ej, człowiek ma takie życie, na jakie sobie zapracował. czemu ktoś, kto całe swoje życie rozwijał małą firmę ma fundować obiadki dzieciorobom? "
To miałoby sens gdybyśmy wszyscy startowali z tego samego pułapu, a tak nie jest. Nie wybierasz w jakiej rodzinie się urodzisz. Dzieci z rodzin patologicznych po częstokroć jedyny ciepły posiłek jedzą w szkole, bo ich rodzice wszystko przechlewaja. Uważam, ze chociaż to im się w życiu należy. Weź pod uwagę, ze żeby prowadzić auto musisz zrobić prawo jazdy, zrobić dziecko, może każdy kretyn.
To, ze ktoś jest bezrobotnym magistrem nie oznacza, ze jest ofiara losu. W naszym kraju pracy brakuje, zaś po częstokroć o zatrudnieniu nie stanowią rzeczywiste kwalifikacje tylko kolesiostwo, czy nepotyzm.
Najzabawniejsze jest to, ze Państwo ładuje olbrzymie pieniądze w edukacje swoich obywateli, by potem wyjeżdżali oni za granice w poszukiwaniu zarobku. "Polnische Wirtschaft" normalnie...
no ja wątpię żebym po studiach znalazł prace w zawodzie przynajmniej ciężko mi będzie.
I również nie stać mnie na dom,mieszkanie - powiem CI tak mój brat zawsze gdy z rodzicami dochodzi do jakiegoś sporu matka mówi "jak ci się nie podoba to się wyprowadź" odp brata "wam państwo mieszkanie wybudowało", Ale to tak do końca też nie jest Matka to tłumaczy książeczki mieszkaniowa itd.
Ja mieszkam w bloku z wielkie płyty czyli te za Gierka dziadostwa powstałe, i dla tego tak tego duzo powstało bo było to tanie budownictwo, później w latach 90 pojawiły się zarzuty że te bloki są w skrócie do dupy. Ale zostały one obalone te bloki stoją do dziś były budowane od Niemczech Wsch po wschód Czechy też, i nigdzie nie było żadnej katastrofy budowlanej. Oczywiscie zycie w tych budowlach ma wiele minusów ale jeśli jesteśmy biednym społeczeństwem to czemu nie wrócić w jakimś stopniu do tego budownictwa w Niemczech te bloki stoją są odnowione ocieplone i wyglądają naprawdę dobrze.
Z tym że nie tyle państwo ma je budować co jak by nie przeszkadzać w ich powstawaniu czyli prawo budowlane itd, w tedy prywatny dewyloper od razu się pojawi, i zrobi to lepiej niż państwowa firma.
Jak nie chce przekazać kasy na niechciane dzieci ? są domy dziecka domy rodzinne, obecnie mamy do czynienia z bezpłodnością wielu par, tworzy się różne takie okienka dla niemowlaków. Te instytucje i pieniądze na nie idące nie budzą mojego sprzeciwu, powiem więcej trzeba tym dzieciakom mocno pomagać i stwarzać jak najlepsze warunki do życia bumbleble Ci odp fajnie
A co to za człowiek który wyrzuca swoje dziecko na śmietnik ? to może jego powinno się podać eutanazji na miejscu a nie dziecko w brzuchu aborcji?. Oczywiście każdy przypadek trzeba analizować indywidualnie jest coś takiego jak szok poporodowy pewnie rózne inne rzeczy, no ale bez przesady.
"Zycie to nie bajka, pracujesz i g#wno z tego masz." - tak to już jest, bez łez i potu nie ma wysokiego w życiu lotu. :P:P:P
Co do różnic pomiędzy najbiedniejszymi a naj$$$$$ powiem CI jedno Ci którzy głosili hasła równości dla wszystkich wycinali w pień tych bogatych za pomocą tej biedoty, dali im jakieś ochłapy a resztę brali dla siebie i stawali się nową elitą.
Wiadomo trzeba rozgraniczyć patologie która nie ma kasy ale na fajki i alko ma, od tych biednych nie tylko finansowo ale także psychicznie emocjonalnie, no takich pechowców co byli uczciwi ale no nie udało się w zyciu.
To o tych pierwszych nie chce mi się gadać bo za radykalny jestem :P Ale o drugi to po prostu sam się ten problem zmniejszy kiedy będzie mniej państwa w naszym zyciu i mniej przepisów, zwiększy się zatrudnienie powstanie wiecej firm wiecej kasy w kieszeni obywateli (wszystkich).
Zasiłek dawany ludziom porównał bym do karmienia dzikich zwierzą w zło - zwierzątko się rozleniwia traci instynkt i gdyby zostało wypuszczone na wolność mogło by sobie rady już nie dać.
Czyli taki człowiek który bierze ten zasiłek może uznać że to mu wystarczy po co ma iśc do pracy skoro w tej pracy zarobi tylko 300 400zł więcej niż za siedzenie w domu to on woli sobie posiedziec w domku po co się męczyć.
Może się zapytać a co z pomocą społeczną jedzenie itd. FUNDACJE DOBROCZYŃCY DOBRZY LUDZIE ja widzę w przeciwieństwie od Ciebie wierzę w ludzi ich dobroć a Ty chcesz żeby PAŃSTWO trzymało nas za gębę i dzieliło i rządziło naszymi pieniędzmi a ja mówię nie dziękuje sam wiem co robić ze swoimi pieniędzmi. Owsiak nie jest państwową firmą i zobacz jak działa.
A jeżeli to robimy przez Państwo, to ja płacę 100 zł, z tego połowa idzie na urzędnika, który te pieniądze zbiera i rozdziela, a druga połowa idzie na tego człowieka. To ja wolę sam dać zamiast 50, 75 zamiast płacić 100 na tego urzędnika i na niego. Gdy będziesz więcej zarabiał to poczujesz się jakoś zobowiązany wobec tych biedniejszych słabszy ale trzeba pomagać tym którzy potrzebują faktycznie $$$ a piętnować nierobów.
1.masz rację, tak samo jak mnie nie przeszkadzają - (pierwszy lepszy przykład, nie chcę wywołać tu burzy )pary homoseksualistów i wszelkie inne inności jeżeli zachowują tę ważną inność i swoją intymność dla siebie.
2. jajko, to swoista gameta kury. Kiedy zostanie zapłodniona przez koguta staje się małym kurczaczkiem, który po jakimś czasie rozwinie się w pełni i wyjdzie ze skorupki :)
http://www.joemonster.org/art/10183/Jak_sie_rozwijaja_kurczaki_
ja na drugim zdjęciu widzę małego kurczaczka, który jeszcze nie przypomina kurczaczka ale już nim jest.
1. Istnieje jeszcze sprawa legalizacji ich związków, a także ewentualnej adopcji przez nich dzieci, co budzi bardzo duże kontrowersje, nie tylko w naszym kraju zresztą.
2. Ciekawe fotografie. Ja widzę coś co ma szanse dopiero stać się kurczakiem.
1. ale po co im legalizacja ich związków? przecież to owa miłość jest najważniejsza, a jeżeli chodzi o takie np. dziedzicznie po śmierci partnera? spółka z.o.o
jeżeli chodzi o dzieci.... mam jedną odpowiedź- chcecie swoich dzieci? zróbcie sobie sami ;)
2. a w którym momencie widzisz kurczaka? Kiedy płód ludzki staje się człowiekiem?
1. Chodzi właśnie o dziedziczenie, możliwość przebywania w szpitalu gdy partner jest chory i wiele innych pomniejszych spraw.
2. Jak powiedziałem wcześniej, nie jestem znawca tematu, wiec podeprę się fragmentem artykułu:
"W pierwszym tygodniu zarodek ma ok. 2 milimetrów długości, pod koniec czwartego — ok. 5 milimetrów. "Dość łatwo w nim teraz rozpoznać kręgowca; zaczyna bić serce o nurkowatym kształcie, dobrze widać narządy przypominające łuki skrzelowe ryby lub zwierzęcia ziemno-wodnego, ma też wyraźny ogon. Wygląda raczej jak traszka lub kijanka. (..) W szóstym tygodniu embrion ma 13 milimetrów długości. Oczy wciąż znajdują się po bokach głowy, jak u większości zwierząt. Twarz o gadzim wyglądzie ma połączone szczeliny w miejscach, gdzie później wykształcą się usta i nos. W siódmym tygodniu zanika ogon. [ 26 ] (..) W dziesiątym tygodniu twarz ma całkiem ludzki kształt. (..) Nasza jedyna bezsprzeczna wyższość, tajemnica naszego sukcesu, polega na myśleniu — czynności typowo ludzkiej. (..) Myśl to nasze błogosławieństwo i przekleństwo jednocześnie. Czyni nas tym, kim jesteśmy. (..) Ale rozbudowana sieć neuronów powstaje dopiero od 24 do 27 tygodnia — czyli w szóstym miesiącu ciąży. (..) Fale mózgowe o regularnych wzorcach, typowych dla dorosłych mózgów, pojawiają się u płodu dopiero około 30 tygodnia ciąży — niemal na początku trzeciego trymestru. U płodów młodszych — niezależnie od tego, jak są aktywne — mózgi nie osiągnęły jeszcze odpowiedniej struktury. Nie potrafią myśleć" (Sagan, Druyan: 170-173). Jeśli zgodzimy się z tym, że o człowieczeństwie stanowi myślenie, wówczas trudno jest uzasadniać człowieczeństwo płodu przed trzecim trymestrem. Z pewnością jednak, na podstawie tego co wiemy o płodzie, przez pierwsze trzy miesiące jego życie nie stanowi życia istoty ludzkiej."
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,2644/k,5
1.wystarczy napisać oświadczenie, które upoważnia partnera/partnerkę do takich czynności. Albo w szpitalu na pytanie "pani jest rodziną"? wystarczy odpowiedzieć - tak, siostrą. Robienie z igły wideł, sztuczne nadmuchiwanie nic nie znaczących problemów. Powiedz mi, czemu geje i lesbijki tak nachalnie szukają akceptacji?
2.Również nie jestem znawcą, ale ja pamiętam o tym, że gamety przenoszą chromosomy, które łącząc się tworzą jedyną i niepowtarzalną komórkę, zawierającą w swoim jądrze informację genetyczną (tak w skrócie i nie naukowo). Komórka powiela się wedle tej informacji, więc mając trochę wyobraźni i nie wbita w sztywne ramy racjonalizmu- który jest ograniczony w pewien sposób, bo nie dopuszcza gdybania, które było powodem wielu wynalazków i teorii które potem zyskały racjonalne wyjaśnienie- mogę stwierdzić w skrócie, że w momencie połączenia obu gemet powstają neurony i inne narządy. człowieczeństwo stanowi pomieszanie uczuć i myśli, te dwa czynniki determinują twoją osobę. Pozatym, myślenie i uczucia nie jest cechą typowo i jedynie ludzką. przecież szympansy (i wydry) używają można już powiedzieć- narzędzi, lwica potrafi opiekować się antylopą itd...
(a teraz dla rozluźnienia-Pamiętasz film blob- zabójca? nawet taki zlepek galarety miał jakiś plan ;D)
w którym momencie wg. ciebie płód ludzki staje się człowiekiem?
przepraszam że się wtrącam ale
ad1 takie nakłanianie że niby można nakłamac w szpitalu to typowa DULSZCZYZNA... najgorszy rodzaj moralności.
Mnie też razi nachalnośc niektórych grup np mniejszości sexualnych w promowaniu siebie ale z drugiej strony ich rozumiem bo walczą z taką właśnie moralnością pań i panów Dulskich...
oraz z jeszcze bardziej krzykliwym i jeszcze bardziej mnie wkurzającym nawoływaniem ze strony PiSu i innych pogrobowców świętej inkwizycji.
ad2 Dla mnie płód jest tylko płodem tj potencjalnym człowiekiem i lepiej żeby przestał życ w 8 czy 10tym tygodniu niż żeby cierpiał wychowywany w rodzinie która go nie kocha... to samo dotyczy niechcianych psów i kotów.
- edukacja sexualna młodzieży u nas leży bo religia w szkołach jest a na wychowanie sexualne brak kasy i kadry która zrozumie że dzieci teraz wcześniej dojrzewają i nie będą się modlic zamiast uprawiac sex.
1.oj takie tam niewinne kłamstewko od razu dulszczyzna, nie przesadzasz trochę? a nawet nie trochę a bardzo bardzo. oni nie walczą z moralnością tylko z akceptacja samych siebie. Bo ja np. nie mam problemu z tym że jestem heteroseksualna i nie muszę o tym opowiadać wszem i wobec żeby wszyscy o tym wiedzieli i żeby mnie akceptowali. a teraz użyję bardzo mądrych słów P. Korwina Mikke "Czy widział pan marsz zwolenników miłości oralnej?"
2.dzieci wcześniej dojrzewają bo sex jest wszechobecny. a reszta tego co napisałeś/łaś to taki ciemnogród i wyolbrzymianie że aż mi się nie chce do tego odnosić ;) kiedy płód staje się człowiekiem tu masz 7 tydzień http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.szansaspotkania.net/images/foto/7% 2520tydzien.JP%20G&imgrefurl=http://www.szansaspotkania.net/index.php%3Fpage %3D2532&usg=__uqWBzDlIv_r3azwOyWb%20ojnvA9rE=&h=565&w=350&sz=38& amp;hl=pl&start=0&sig2=c3dWthXBo1e0B1O9MJQLUQ&zo%20om=1&tbnid=Ch oJapWI-z9sxM:&tbnh=168&tbnw=115&ei=UoKkTe3RDcnLsgaIuPmdBw&prev=/ sea%20rch%3Fq%3Dp%25C5%2582%25C3%25B3d%2B7%2Btydzie%25C5%2584%26hl%3Dpl%26client %3Dfirefox-a%26hs%3DKdh%26%20sa%3DX%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26biw%3D1280 %26bih%3D788%26tbm%3Disch%26prmd%3Divns&itbs=%201&iact=hc&vpx=137&am p;vpy=58&dur=2551&hovh=285&hovw=177&tx=142&ty=128&am%20p ;oei=UoKkTe3RDcnLsgaIuPmdBw&page=1&ndsp=24&ved=1t:429,r:0,s:0
no właśnie- niech ktoś mi odpowie- kiedy płód staje się człowiekiem? czyż nie w momencie zapłodnienia komórki jajowej?
"kiedy płód staje się człowiekiem? czyż nie w momencie zapłodnienia komórki jajowej?"
Nie! Nie bluźnij! U mnie w podstawówce Ksiądz Proboszcz mówił, że człowiek zaczyna się jeszcze wcześniej, że każdy plemnik to jest już miniaturka człowieka, czyli kobieta jest tylko takim pojemnikiem, coś a la lodówka, na to, żeby ten człowiek podrósł trochę i się nadawał do życia...
kolejna marna prowokacja- musisz się jeszcze podszkolić.
pleminik i kom. jajowa przenoszą tylko połowę inf. genetycznej, tak ak osobno tlen i wodór nie jest wodą. w momencie połączenia gamet tworzy się nowa i niepowtarzalna nić DNA i jest ona powielana w każdej kolejnej komórce a właściwie to z tej nici powstaje każda kolejna komórka.
Marna to jesteś ty kobieto - won do garów, typowa przedstawicielko łże-elity, salonu i Cywilizacji Śmierci!
Za zakwestionowanie słów Księdza, za te podłe herezje kilkaset lat temu już dawno spłonęłabyś na stosie!
jesteś marniejszy niż myślałam, operujesz bardzo niską formą która nawet nie zasługuje na miano ironii. jaki masz cel w wypisywaniu takich bzdur i szerzenia fermentu? brak innych zainteresowań, zajęć? idź na siłownię, niedługo lato, z umysłem już nie tak (zatruty jakąś dziwną i nieuzasadnioną formą nienawiści) ale może ciało będzie zdrowsze?
"jaki masz cel w wypisywaniu takich bzdur i szerzenia fermentu?"
Odbudowa IV RP i obalenie Bronisława Komoruskiego. Powrót Krzyża na Krakowskie Przedmieście.
"idź na siłownię" - wolę do Kościoła
"może ciało będzie zdrowsze?" - ciało to grzech
Pomodlę się za ciebie dziś wieczorem córo Satanusa!
a ja za ciebie, zagubiona duszo, o równą upartość w szerzeniu prawdy :)
ciało jest ważne, bo jest mieszkaniem duszy. Cechuje cię średniowieczne zacofanie- już dawno nie jest na czasie i nie wypaczysz obrazu współczesnych Chrześcijan w umysłach myślących.
Wszeteczna niewiasto!
Widzę dla ciebie już tylko jedną formę ratunku - powinnaś dziś wieczorem się porządnie ubiczować za swe grzechy, tak jak to robił regularnie Nasz Najukochańszy Aktor:
http://www.filmweb.pl/person/Karol.Wojtyla
, któremu podstępne hollywoodzko-syjonistyczne lobby nigdy nie przyznało Oscara, nawet za całokształt twórczości, i które zablokowało dodawanie komentarzy na Jego Filmwebowym Profilu...