Wchodze przed chwilą na filmweb.pl i patrze na stronie o Spidermanie 3 że zmieniła sie światowa premiera filmu !!! Z 4 maja na 16 kwietnia !! dlaczego tak się stało ?? Niech mi ktos uprzejmie powie.
W japoni uroczysta premiera jest 16 kwietnia, ale to tylko jeden seans. Do szerokiej dystrybucji zostanie w prowadzony 1 maja (w japoni), w belgi będzie drugiego, w kilku krajach trzeciego a u nas, w stanach i w reszcie świata czwartego.
Okej dzięki !! No własnie ale nie wiem dlaczego Japończycy otrzymują przywilej obejrzenia pierwsi ??
Bo pogłebjająca się przerwa między płytami tektonicznymi za kilka tysięcy lat wciągnie japonie (serio), no głupie pytanie.
Bo tak chciało Sony.
Japonia kocha tego typu bajki! Kolesi jest tam od groma ( mnożą się w śmietnikach :P ) i Oni kochają oglądać filmy widowiskowe, a na podstawie komiksów bądź gier - to już w ogóle. Tam jest taka mała kopalnia pieniędzy... Oto dlaczego.
Dlaczego japonia ma wyłącznośc ?? Bo odgrażali sie godzilla - a na nią nawet pająk nic nie poradzi !!
Z tymi płytami tektonicznymi to serio.
No ale masz racje, to wszystko wina Głodzilli* (super jest ta reklama).
A tak serio, bo w sumie nie omieszkam pochwalić sie wiedzą (pomijając to że to ja zmieniłem date premiery), w sumie to Japonia jest drugim krajem pod wzgldem gospodarczym po stanach, i drugim w którym ten film zgarnie olbrzymią kase (zaraz po USA), (myśle że w USA bedzie to 400 mln$ a w Japoni 105mln$) w innych krajach też zarobi dużo ale nie tak jak w japoni. Ta światowa premiera w japoni to taka forma reklamy, pewno dystrybotor chce pobić rekord w japoni (bardzo możliwe ale musiał by zgarnąć 130mln$). W stanach sezon zacznie sie dopiero 4 maja, ale w japoni mogą zrobić wcześniej, bo widz i tak pójdzie, stach też by poszli ale nie zarobił by tak impoującej sumy. Jeśli w USA premiera była by 1 maja zarobił by pewno około 42mln$, lecz premiera w piątek daje mu możliwość pobicia rekordu, może nawet zarobi 60mln$ a w cały weekend 140mln$. Według mnie to bardzo mozliwe.
ja rowniez mysle ze pobije rekordy albo jak nie tobedzie w czołowce jednych z pierwszych miejsc.
Tak naprawde jest to pierwszy film na któryt oczekują widzowie.
Pote 2 tyg. pozniej wchodzą Piraci 3 potem Shrek 3...
300 jak widać zarobiło 70 mln $ jednak ja myśle ze SM 3 zarobi prawie 2 razy wiecej.
kazdy fan SM pojdzie i nie tylko. zobacze zwiastuny zobaczy tą czarną mordkę :) (Venoma) i będą chcieli go zobaczyć :)
Wiec szykujmy się na rekordzik :)