Spragnieni miłości

Fa yeung nin wa
2000
7,9 29 tys. ocen
7,9 10 1 28735
8,6 48 krytyków
Spragnieni miłości
powrót do forum filmu Spragnieni miłości

Do tej wścibskiej babki przychodzi ta kobieta, chyba główna bohaterka filmu ze zmienioną fryzurą (to była ona?), potem zaś przychodzi do tego mieszkania ten główny bohater i ewidentnie szuka tej głównej bohaterki czyli kobiety którą kocha, ten którego pyta o nią mówi że tam mieszka kobieta z synkiem. W następnym ujęciu widzimy (tą główną bohaterkę z synem?!) to była ona? To znaczy że ma ona syna z tym swoim zdradzieckim mężem i kompletnie zapomniała o tym którego kochała (wnioskujemy że wcześniej byla u niego w mieszkaniu i ukradła jego pojemnik na papierosy + zadzwoniła do niego i się nie odezwała + na wspomnienie tej wścibskiej baby zaczyna płakać) ?? Niech mi to ktoś wytłumaczy bo wszystko się pokręciło. Czy to jest ona i ten syn jest tego męża zdrajcy?

kiara_94

Z pokoju tego gościa zabrała swoje kapcie, które leżały przy jego łóżku. Nie zapomnij, że specjalnie dla niego przyleciała dla Singapuru. Podejrzewam, że chciała mu osobiście o czymś powiedzieć. W następnej scenie widzimy jak wróciła do Hongkongu i wynajęła mieszkanie w którym mieszkała wcześniej ze swoim mężem. Dowiadujemy się też, że mieszka sama z synem. Prawdopodobnie rozwiodła się z mężem. Gdy Chow wraca by ją odnaleźć, po takiej dawce informacji myśli, że chodzi o kogoś innego. Ten film jest pełen niedomówień, widz sam musi dojść do tego co się stało z tym dwojgiem. Moim zdaniem ta dwójka dała się ponieść emocjom i ostatecznie skończyli jako kochankowie (możliwe, że tylko raz) następnie on wyjechał, a ona prawdopodobnie w tym czasie dowiedziała się, że jest w ciąży. Rozstała się z mężem i poleciała do Singapuru by spotkać się z ukochanym, lecz gdy usłyszała w słuchawce jego głos zrezygnowała, zabrała jedyne rzeczy które mu o niej przypominały (kapcie) i wróciła do Hongkongu.

użytkownik usunięty
malavampirzyca

O to, to. Film jest pełen niedomówień i trzeba sobie samemu dośpiewać niektóre rzeczy. Moje wytłumaczenie końcówki jest takie samo jak wytłumaczenie użytkowniczki 'malavampirzyca'.

użytkownik usunięty
kiara_94

ewidentnie ona wraca, żeby znaleźć jego. prawdopodobnie jest po rozwodzie.
i dowiaduje się, że on już tam nie mieszka. ile to dla niej znaczy - widać na jej twarzy, gdy stoi przy oknie (notabene: to dla mnie najlepsza scena z filmu - tak zagrać samym spojrzeniem!)

następnie bohaterka z synem wprowadza się tam, jak sądzę, wyłącznie mając nadzieję, że on się zjawi.
i on się zjawia, w poszukiwaniu jej. ale na skutek zmienionych informacji ("kobieta z synem") nie rozpoznaje w opisie, że to chodzi o nią. nie stuka więc do drzwi, mimo, że przechodzi obok nich.

i w ten sposób się mijają. na zawsze.

w sumie to dziwne, że muszę to tłumaczyć....

Hm,a ja miałam wrażenie,że ją rozpoznał, o czym świadczy taki lekki, trwający jedynie chwilę uśmiech, gdy mężczyzna mówi o kobiecie z synem.
Ale sama nie wiem. Może każdy może sobie sam wymyślić zakończenie w zależności od tego, jak się odebrało daną scenę. :)

piratka39

Jeden użytkownik IMDB zinterpretował to tak:

W scenie gdy Pani Chan mówi w taksówce "nie chcę dziś wracać do domu", jest insynuacja, że odbyli oni tej nocy stosunek. Późniejszy syn jest właśnie ich. W Hong Kongu lat 60. byłoby nie do zaakceptowania, gdyby jej syn był bękartem - byliby obaj całe życie okryci hańbą. Tak więc Pani Chan rozwodzi się z mężem i udaje, że syna miała z nim. Kiedy Chow idzie odnaleźć ją w mieszkaniu i dowiaduje się, że mieszka obok "kobieta z synem", uśmiecha się, bo domyśla się co się stało - w tym dlaczego ona zdecydowała się jednak z nim nie spotkać w Singapurze, i dlaczego wzięła jedynie po nim pamiątkę. W taki sposób oni obaj poświęcili swoją miłość by uratować przyszłość dziecka.

Nie gwarantuję, że jest to prawidłowa interpretacja, ale na pewno dość ciekawa.

ocenił(a) film na 8
alex_nowotnik

W alternatywnym zakończeniu dostępnym na yt spotykają się w świątyni Kambodży i ona mówi, że cały czas jest z mężem i mają syna. On z kolei nie jest z żoną i planuje podróż do Wietnamu. Moim zdaniem szkoda, że to wycięli, bo mamy w tym taki ślad wojny, chaosu tamtych czasów, no i ta Kambodża jest lepiej umotywowana.

https://www.youtube.com/watch?v=iJywcgwM5fI