Spragnieni miłości

Fa yeung nin wa
2000
7,9 29 tys. ocen
7,9 10 1 28735
8,6 48 krytyków
Spragnieni miłości
powrót do forum filmu Spragnieni miłości

Pytanie

użytkownik usunięty

Kto z Was wzruszył się na tym filmie? :>

ocenił(a) film na 10

cóż, mi się zdarzyło. wszystko przez muzykę ;p

użytkownik usunięty
vagrant3

Mnie za to się zdarzyło ziewnąć kilka razy. ;p

ocenił(a) film na 10

ziewnąć też mi się zdarzyło. nawet przysnąłem przed samą końcówką, ale na pół minutki ;]

mimo to i tak uważam, ze film jest wyjątkowo dobry.

użytkownik usunięty
vagrant3

hehe faceci, zero wrażliwości. ;)
jest dobry, choć w trakcie oglądania filmu odnosiłam wrażenie, że ci aktorzy jakos tak nie potrafia sie wczuc. wyszli w tym wszystkim bardziej smiesznie, niz romantycznie.

ocenił(a) film na 10

Zupełnie się nie zgadzam. Dla mnie gra aktorska jest genialna! Maggie Cheung i Tony Leung Chiu Wai to jedni z najlepszych aktorów, jakich dane mi było oglądać na dużym ekranie. Powiem więcej- są po prostu znakomici, świetnie wyrażają emocje, ten język gestów, spojrzeń. Nawet za 4 razem nie przespałam ani minuty. Uwielbiam produkcje Wonga, a tak dla porównania w "Jagodowej miłości" zabrakło mi tej subtelnej, pięknej i dojrzałej gry aktorskiej. Moim zdaniem Amerykanie i Europejczycy tak nie potrafią. Chińscy aktorzy i reżyserzy coraz bardziej mnie zaskakują, im więcej filmów tej produkcji oglądam.

użytkownik usunięty
Mimi_Yoshi

No to super. Fajnie, że są ludzie, których jara takie troszkę mniej komrecyjne kino.
Ja chyba jeszcze do tego filmu nie dojrzałam. ;] Myślę, że za 5lat będzie podobał mi się bardziej.

użytkownik usunięty

Hej film jest bardzo że tak powiem eteryczny. Zwiewny i nieśpieszny. Zdjęcia są genialne, co chwila robiłem print screenem i zapisywałem, coś cudownego. W filmie jest rzeczywiście wiele niedopowiedzeń. Mam pyatnie, bo nie rozumiem, w opisie napisano że ich małżonkowie mieli ze sobą romans i oni to odkrywają. Kiedy? Jak? Tyle pamiętam że żona tego mężczyzny też przeniosła się do Japonii, gdzie był mąż kobiety.. A jak w tym ich romansem? Ktoś może wyjaśnić?

Film oceniam na 9/10 trochę zawyżone jednak. Zdjęcia genialne, klimat, spokój, muzyka genialna, jednakże film mógłby być dłuższy i bardziej rozbudowany.

Pozdrawiam, jeśli ktoś może wyjaśnić jak to było z tym romansem ich współmałżonków, byłbym wdzięczny. Btw kojarzy mi się klimatem bardzo z tym filmem "Między słowami".

ocenił(a) film na 10

Film jest delikatny i pełen białej erotyki, cudowny!

A teraz odpowiedź w sprawie romansu:

Najpierw kto jest, kto:
Pani Chan - główna bohaterka
Pan Chan - BRAK TWARZY

Pani Chow - BRAK TWARZY
Pan Chow - główny bohater

Romans jest widoczny i wychodzi na jaw kiedy główni bohaterowie rozmawiają w kawiarni (pierwszy raz się wtedy spotkali sam na sam), okazuje się, że żona Pani Chan ma taką samą torebkę co żona Pana Chow, a Pan Chow ma taki sam krawat jak ma Pan Chan. Obie te rzeczy są nie do kupienia na miejscu, są kuponie gdzieś w podróży, więc wynika z tego, że żona zdradzająca Pana Chow kupiła mu i kochankowi krawat, a Pan Chan kupił torbę swojej żonie i torbę dla kochanki.

Poza tym pada 2 razy stwierdzenie: "nie chcemy być tak jak oni", a potem jeszcze "nie wiedziałam, że się we mnie zakochasz - ja też nie wiedziałem" -dialog, głównych bohaterów.

Romans jest też wspomniany, kiedy rozmawia głos kobiecy z miejsca wcześniej widzieliśmy Panią Chow w pracy i mówi "Rozmawiałeś już z żoną? Nie możemy się dalej spotykać", czyli Pani Chow nie chce się spotykać już z Panem Chan.

Trochę tego jest jeszcze w filmie, ja zobaczyłem 2 razy i dopiero o za drugim razem wyłapałem wyraźne podteksty, po pierwszym razie czułem się podobnie jak Ty, poza tym oniemiałem i nie zwracałem takiej uwagi na takie szczegóły ja konkrety związane z romansem tych niewidocznych partnerów...

ocenił(a) film na 10

Oj i to jak.
Film, który zadziwia wszystkim co posiada: muzyką, ujęciami, grą aktorską, delikatnością przekazu, a przede wszystkim niezwykłą atmosferą (np powtarzająca się scena na schodach...).I jak tu sie nie zakochać w spokojnym, artystycznym kinie azjatykim?