Czy jest sens to oglądać, skoro nigdy nie oglądałem ani jednej części. Chciałbym pójść na ten film i przekonać się lub nie do Star Treka.
Moje ulubione filmy to:
- Gwiezdne Wojny (jeśli jest to seria saga, trylogia itp. to znaczy że wszystkie filmy)
- Park Jurajski
- Harry Potter
- Władca Pierścieni
- Matrix
- Opowieści Z Narni
Oglądnąłem i mi się spodobało (te które szczególnie dobrze zapamiętałem pośród wielu):
- Gladiator
- Bravehart
Seriale:
- Wojny Klonów
- 39 i pół
Nie lubię:
- Romansów
- Musicali
- Anime
myślę że jest sens choć sam nigdy nic z Star Trekiem nie widziałem. ten film poszedł w całkiem nowym kierunku dla tej serii cała ona została odnowiona i napisana od nowa wcale bym się nie zdziwił gdyby powstał jakiś nowy serial a 2 część filmu jest raczej 100% pewna. myślę że warto
Sprostowanie - to nie jest napisane od nowa. Film jest skonstruowany tak, że dla starych wyjadaczy jest to sequel, natomiast dla nie znających Star Trek - prequel.
Film stworzony jest tak żeby ktoś kto absolutnie nie miał styczności z ST odnalazł się w nim natychmiast. Poza tym jeśli jesteś fanem GW i wogóle SF, zdecydowanie jest to dla Ciebie pozycja obowiązkowa.
Oczywiście, że jest sens. Co prawda wielu fanów Star Wars gardzi "Trekiem", ale prawda jest taka, że go nie znają - często nawet nie widzieli jednego filmu ani odcinka. Jeżeli nie podchodzisz do sprawy: "I tak mi się nie spodoba", to jest spora szansa, że ci się spodoba.
AXN ostatnio puszcza pierwszy serial z lat 60-tych. Warto zobaczyć, mimo że ten serial teraz już raczej śmieszy niż zachwyca. Inna mentalność, filmy wyglądały inaczej, zupełnie inny styl gry aktorskiej. Trzeba o tym pamiętać i podchodzić do tego z odpowiednim dystansem ;) Scenariusze bardzo nietypowe jak na sci-fi. Ciekawie się na to patrzy po tym jak widziałem zwiastuny najnowszego filmu :)
Postacie w starej wersji są rewelacyjne. Szczególnie Kirk (bardzo charyzmatyczna postać, idealny na przywódcę) oraz Spock (Zachary raczej nie ma szans dorównać Nimoyowi).
Ten film właśnie po to został nakręcony - by star trek pozyskał masy nowych fanów. Z roku na rok miłośników zapewne ubywa a od jakiegos czasu nie powstało nic co moglo by zainteresowac nowe pokolenia ktore zapewne w wiekszosci nie kojarza wogole tej marki. Nigdy star treka nie ogladalem ale pojde z ciekawosci i dla efektow specjalnych:)
i wydaje mi się ze jeśi ten film nie odniesie sukcesu to z marką " stra trek " będzie sie można pożegnać bo nikt raczej nie będzie chcial ponownie wtopic gotowki z sentymentu dla niegdys kultowego tytułu.
Co najwyżej w Polsce nie doświadczymy więcej filmów. Za granicą ST ma się świetnie. W niektórych państwach lepiej niż SW. Fanów z pewnością nie ubywa. Ale zawsze warto pozyskać nowych.
Są pewne rzeczy, które zawsze bedą kurami znoszącymi złote jaja - ST, SW, Bond, Indiana Jones i wielu innych.