Straż nocna

Nochnoy Dozor
2004
6,7 20 tys. ocen
6,7 10 1 20354
6,1 8 krytyków
Straż nocna
powrót do forum filmu Straż nocna

Moi zdaniem, ten film jest genialny nie tylko pod kątem fabuły (w przeciwieństwie do niektórych osób nie drażni mnie ilość pociągniętych wątków), jak i również efektów specjalnych oraz strony wizualnej.
Szczerze mówiąc, jestem bardzo pozytywnie zaskoczona takim obrazem rosyjskiego kina!

Możecie mi polecić jakieś inne rosyjskie filmy z gatunku fantastyki, równie dobre jak Straż Nocna i Dzienna?

ocenił(a) film na 8
chalvitch

Zamiast filmu polece ci książki :) Troche, a nawet bardzo odstają od filmu, ale potrafią zaskoczyć :)

ocenił(a) film na 9
blackfenix

Wiem, ale z tego co pamiętam to "Dzienny patrol" jest bardziej zbiorem opowiadań, który niewiele ma wspólnego ze scenariuszem filmu - ale jeśli się mylę to popraw mnie :)

Ale potrzebuję jakiegoś nowego scenariusza i świeżej krwi, więc czekam na propozycję :)

ocenił(a) film na 8
chalvitch

Tak dawno czytałam tą ksiązke, ale chyba masz racje :) Choć w sumie bardziej poruszony jest wątek Wiedźmy :)

Najbardziej z książek jednak podoba mi się "Ostatni patrol". Mała Nadia, bo tak jej chyba było na imię, wymiata :)

ocenił(a) film na 9
blackfenix

To może przeczytam jak będę miała chwilę wolnego czasu :)

ocenił(a) film na 8
chalvitch

Polecam :)

ocenił(a) film na 5
blackfenix

Najpierw przeczytałem książkę, a potem obejrzałem film i przeżyłem straszne rozczarowanie :( Obejrzałem tylko dlatego, że chciałem porównać z kaiążką w innym wypadku pewnie nie dotrwałbym do końca. Specyficzne kino rosyjskie i jednym podejdzie, a drugim nie.

ocenił(a) film na 5
chalvitch

Nie czytałem książki, ale obejrzałem film i jestem mocno zawiedziony. Akcja gna do przodu, ani przez chwile nie tłumacząc widzowi zasad złożonego świata filmu. Widz sam musi znajdować sens w ogólnym chaosie scenariusza, co przy dużej ilości dziwnych i niepołączonych ze sobą wydarzeń jest bardzo męczące. Kreacja bohaterów praktycznie nie istnieje, ot po prostu sobie są i robią swoje rzeczy. Dlaczego i w jakim celu- kogo to obchodzi? Fabuła jest niezrozumiała a jej ciąg przyczynowo skutkowy jest wielokrotnie zaburzany przez co wiele scen wydaje się bezsensownych. Może komuś chce się szukać sensu w tym ogólnym chaosie dziwnych, brutalnych i mrocznych scen które serwuje ten film, jednak mi osobiście nie przypadł ten styl.