Stygmaty

Stigmata
1999
7,0 47 tys. ocen
7,0 10 1 46943
5,6 10 krytyków
Stygmaty
powrót do forum filmu Stygmaty

Film daje do myślenia

użytkownik usunięty

Obejżałam ten film już kilka miesięcy temu i byłam zachwycona. Pamiętrając co spotkało "Dogmę", nie przypuszczałam, aby kościół pozwolił na wyświetlanie tego filmu w Polskich kinach. Ku mojej radości stało się inaczej. Jak dla mnie to jeden z niewielu filmów (mam nadzieję, że będzie ich więcej), który zachacza o prawdziwą naturę kościoła i katolicyzmu. Wyciąga na wierzch jedno z wielu machlojstw kościoła. I daje do myślenia. Bardzo. Jeśli ktoś chce, to wyjdzie z kina i będzie pamiętał tylko o formie filmu: grze aktorów, efaktach itd (dla mnie są w porządku). Ale po tym filmie można też zacząc się zastanawiać nad własną wiarą, wiarą innych ludzi, wizerunku Boga, który stworzył kościół a kóry zapewne nie ma nic wspólnego z "oryginałem". Podsumowując: film ogląda się z zapartym tchem, wychodzi się z głową pełną pytań i potem jeśli się chce można drążyć dalej i otrzymywać odpowiedzi na te ważne pytania.

ocenił(a) film na 10

Stigmata
Zgadzam się z Tobą Monia - jest to jeden z niewielu filmów którymi Kościół poczół się "dotknięty" (po "Ostatnim kuszeniu..." czy "Dogmie". Nie jestem sobie wstanie przypomnieć innych tego pokroju dzieł. Pozdrawiam Rafał.

Myślenie Holywood?
Wspołczuje Ci jeśli uważasz że ktokolwiek chciał w filmie zachaczyć o "prawdziwą nature kościoła". A moze "Szczęki" pokazują prawdziwą nature rekinów?