5,7 19 tys. ocen
5,7 10 1 18995
4,9 7 krytyków
Syberiada polska
powrót do forum filmu Syberiada polska

Wygląda na to że żeby ten film was zadowolił to powimny być w nim takie sceny jak Rosjanie z czerwonymi świecącymi oczami którzy torturują i zabijają Polaków a następnie zjadają ich ciała czy Polacy jedzący z głodu szczury, umierający na wszystkie możliwe sposoby katowani przez Rosjan (wszystko oczywiscie przy akompaniamencie Mazurka Dąbrowskiego). Bo przecież wszyscy Ruscy to zło.

Film oceniam na 7 lub 8 ze względu na bardzo dobrą muzykę i krajobrazy, także fabuła trzymała w wystarczającym napięciu żeby nie nudzić (chociaż film de facto trochę za długi) Nie wiem też skąd niektórzy biorą takie określenia jak "obóz wypoczynkowy" itd, chyba oglądali inny film bo ja tam nie widziałem żeby było przyjemnie, głód, ciężka praca, brak środków medycznych. Film też w żaden sposób nie gloryfikuje ZSRR, przedstawiony jest zdecydowanie negatywnie. Nie ma też nadmiaru nadętych scen czy okrucieństwa, jakim zazwyczaj raczą nas twórcy filmów historycznych.

Venderein

Filmu nie oglądałem i chyba nie obejrzę ale imho nie możesz w ten sposób oceniać filmu. Przecież ani muzyka ani krajobrazy nie są najważniejsze w tym filmie tylko historia oraz aktorstwo.

użytkownik usunięty
Venderein

"Bo przecież wszyscy Ruscy to zło." po pierwsze, chodzi o komunistów.
"Nie wiem też skąd niektórzy biorą takie określenia jak "obóz wypoczynkowy" itd". polecam poczytać zeznania świadków zesłanych na Syberię w lutym 1940, nie mogli oni obchodzić polskich świąt, nie mieli określonych godzin pracy, całodobowej opieki medycznej etc. nie mówiąc już o tym że w filmie jest za mało brutalnych scen, a za dużo wątków miłosnych. nienawiść komunistów do Polaków ograniczała się w filmie do wypowiedzenia słów "ja was Polaków nienawidzę". nie wspominając już o licznych zbiegach okoliczności, np. ogłoszenie amnestii w momencie gdy Dolina miał opuścić obóz. film pokazuje sielankę w porównaniu do tego co działo się tam w rzeczywistości.