Zastanawiam się czemu. Dlatego, że :
a Nie ma Bruca WIllisa , który by wszystkich tam powykańczał
b Nie ma kwiatków, uśmiechów, kupy na ścianach itp jak w komediach romantycznych
c Nie ma kosmitów ani zakochanych wampirów
d No i Harrego Pottera
moze dlatego, że film zupełnie mija się z prawdą? Po tym filmie, dla kogoś nieznającego historii, sybir moze się wydawać sielanką. Jak dla mnie, film ma tylko jedno przesłanie, ukazania Rosjan w jak najlepszym świetle.
Tak oczywiscie. Wyjazd na Sybir byl wyjazdem do uzdrowiska, dlatego tez to arcybydle - Stalin - wysylal tam polskich patriotow. Ty Lipiniorz25, wracaj do Muminkow.
BTW: to juz trzeci film ordynarnie zaklamujacy polska historie w ciagu ostatnich kilkunastu miesiecy. I jak tu mam wierzyc w zbiegi okolicznosci? No jak? Kto tu w co gra? Ale jedno jest satysfakcjonujace: pies tym glosniej szczeka im bardziej sie boi.
Widze, ze nawet nie potrafisz zrozumiec tego co czytasz. Intelektualna tragedia.
Ty gosciu nie potrafisz pojac nawet tych kilku linijek prostego tekstu, a bajdurzysz mi tu o jakis standardach. Jestes komiczny.
gosciu,intelektualna tragedia,bajdurzysz... to juz nie standart.ty juz bijesz innych na głowe hehe :)
W gimnazjum tego uczą? zalosne....
Posluchaj gosciu... bez wzgledu jakie wizje bedziesz probowac udowodnic, dla KAZDEGO, kto przeczyta ten watek bedzie jasne:
1) czytanie ze zrozumieniem kilku zdan przekracza Twoje zdolnosci intelektualne
2) masz ZEROWA wiedze historyczna
3) jak to charakterystyczne dla pewnej grupy umyslowej wypowiadasz sie pseudouatorytatywnie w tematach o jakich nie masz pojecia jednoczesnie wycofujac sie na z gory ustalone pozycje.
I tyle, kropka, finito - chocbys fikolki zaczal krecic pod sufitem sie z bezsilnej frustracji i wscieklosci. Pa, mistrzu ale szczerze nudzisz mnie.
Co Ty masz z tym gosciem? Naprawde nie nauczyli cie kultury? dla KAZDEGO kto przeczyta Twoje wypociny bedziesz tu wsiórem z ledwo ukonczonym gimnazjum i tu juz nie chodzi o swoja marną wiedze historyczna ktorą podobno...posiadasz
Do Twoich 1,2,3 nie bede sie odnosił bo poprostu szkoda klawiatury podobnie zakonczenie.
Jedna prosba,nie odpisuj bo robisz z siebie coraz wiekszego gamonia...eee gosciu (sic!)
Kolega ma rację, już za same krajobrazy i muzykę film zasługuje na minimum 3/10, nie wspominając już o o zbiorowych halucynacjach na forum a mianowicie przekonaniu, że w tym filmie pokazuje się bolszewików jako dobrych. a obóz był darmowymi wakacjami SPA. Z drugiej strony na 10/10 też nie zasługuje
Coz ludzie lubia stawiac albo 1 albo 10 no ale to sa ci z gatunku "znawcy"
Galnospoke dała jedynke juz samo to mowi za siebie :)
Niepotrzebnie dyskutowalem z taka osoba ktora nie ma pojecia o niczym
Coz,dałem 10 maksymalna.
Pozdrawiam
- Tak oczywiscie. Wyjazd na Sybir byl wyjazdem do uzdrowiska
- No rzeczywiscie sielana tam byla na calego...Dorosnij!
czyżby odczytanie ironii było, aż takie trudne, Lipiniorz25 ?
Nie wiesz o co chodzi a zabierasz głos.Jak juz to robisz to czytaj ze zrozumieniem
Nie zgadzam sie ze oboz był pokazany jakby w nieprawdziwym swietle.Pewnie co niektorzy domagaja sie zeby w filmie było duzo krwi i okrucienstw no ale to moga sobie popatrzec na Piłe a nie pisac tu takie bzdury
Gdzie oni tam mieli raj? Po co takie wyszukiwanie na siłe?
Takze maciekkfry tu nie chodzi o odczytanie ironii jak to napisałes
filmu jeszcze nie oglądałem, nie oceniam waszej wiedzy na temat warunków na syberii, i nie włączam się do waszej kłótni,
>>chodziło mi tylko o to, że Galnospoke w swoim pierwszym komentarzu: "Tak oczywiscie. Wyjazd na Sybir byl wyjazdem do uzdrowiska.." użył ironii, tudzież sarkazmu, a ty odczytałeś ją błędnie lub w ogóle jej nie dostrzegłeś,i wtedy on napisał : "Widze, ze nawet nie potrafisz zrozumiec tego co czytasz."
Ten film to mit, bajka. Ktoś kto nie zna historii po wyjściu z kina stwierdzi o co chodzi tym sybirakom, przecież mieli jedzenie,konkursy,filmy,opiekę zdrowotną składająca się z lekarza i pielęgniarki, pracowali tyle ile chcieli i nikt im nic nie zrobił, mieli czas na leżenie w trawie,można było iść po lekarstwa, ogrzewane baraki były, nawet święta normalnie spędzali, nikt nie chodził głodny. Po co w ogóle takie filmy kręcić. Jak ktoś się nie chce poważnie w...urwić to niech lepiej na to nie idzie a tym bardziej niech nie zabiera dzieci i młodzieży.