5,7 19 tys. ocen
5,7 10 1 18995
4,9 7 krytyków
Syberiada polska
powrót do forum filmu Syberiada polska

Zastanawiam się czemu. Dlatego, że :

a Nie ma Bruca WIllisa , który by wszystkich tam powykańczał
b Nie ma kwiatków, uśmiechów, kupy na ścianach itp jak w komediach romantycznych
c Nie ma kosmitów ani zakochanych wampirów
d No i Harrego Pottera

ocenił(a) film na 1
mizak81

moze dlatego, że film zupełnie mija się z prawdą? Po tym filmie, dla kogoś nieznającego historii, sybir moze się wydawać sielanką. Jak dla mnie, film ma tylko jedno przesłanie, ukazania Rosjan w jak najlepszym świetle.

ocenił(a) film na 10
Violeetka

Radze pouczyc sie historii.Nie w kazdym miejscu na Sybirze bylo tak samo

użytkownik usunięty
Lipiniorz25

Tak oczywiscie. Wyjazd na Sybir byl wyjazdem do uzdrowiska, dlatego tez to arcybydle - Stalin - wysylal tam polskich patriotow. Ty Lipiniorz25, wracaj do Muminkow.

BTW: to juz trzeci film ordynarnie zaklamujacy polska historie w ciagu ostatnich kilkunastu miesiecy. I jak tu mam wierzyc w zbiegi okolicznosci? No jak? Kto tu w co gra? Ale jedno jest satysfakcjonujace: pies tym glosniej szczeka im bardziej sie boi.

ocenił(a) film na 10

No rzeczywiscie sielana tam byla na calego...

Dorosnij!

użytkownik usunięty
Lipiniorz25

Widze, ze nawet nie potrafisz zrozumiec tego co czytasz. Intelektualna tragedia.

ocenił(a) film na 10

A ja widze ze jak argumentow brak to zaczyna sie obrazanie,standart...

użytkownik usunięty
Lipiniorz25

Ty gosciu nie potrafisz pojac nawet tych kilku linijek prostego tekstu, a bajdurzysz mi tu o jakis standardach. Jestes komiczny.

ocenił(a) film na 10

gosciu,intelektualna tragedia,bajdurzysz... to juz nie standart.ty juz bijesz innych na głowe hehe :)

W gimnazjum tego uczą? zalosne....

użytkownik usunięty
Lipiniorz25

I znow niemerytoryczny belkot.

ocenił(a) film na 10

I vice versa...

użytkownik usunięty
Lipiniorz25

Posluchaj gosciu... bez wzgledu jakie wizje bedziesz probowac udowodnic, dla KAZDEGO, kto przeczyta ten watek bedzie jasne:
1) czytanie ze zrozumieniem kilku zdan przekracza Twoje zdolnosci intelektualne
2) masz ZEROWA wiedze historyczna
3) jak to charakterystyczne dla pewnej grupy umyslowej wypowiadasz sie pseudouatorytatywnie w tematach o jakich nie masz pojecia jednoczesnie wycofujac sie na z gory ustalone pozycje.

I tyle, kropka, finito - chocbys fikolki zaczal krecic pod sufitem sie z bezsilnej frustracji i wscieklosci. Pa, mistrzu ale szczerze nudzisz mnie.

ocenił(a) film na 10

Co Ty masz z tym gosciem? Naprawde nie nauczyli cie kultury? dla KAZDEGO kto przeczyta Twoje wypociny bedziesz tu wsiórem z ledwo ukonczonym gimnazjum i tu juz nie chodzi o swoja marną wiedze historyczna ktorą podobno...posiadasz

Do Twoich 1,2,3 nie bede sie odnosił bo poprostu szkoda klawiatury podobnie zakonczenie.
Jedna prosba,nie odpisuj bo robisz z siebie coraz wiekszego gamonia...eee gosciu (sic!)

ocenił(a) film na 7
Lipiniorz25

Kolega ma rację, już za same krajobrazy i muzykę film zasługuje na minimum 3/10, nie wspominając już o o zbiorowych halucynacjach na forum a mianowicie przekonaniu, że w tym filmie pokazuje się bolszewików jako dobrych. a obóz był darmowymi wakacjami SPA. Z drugiej strony na 10/10 też nie zasługuje

ocenił(a) film na 10
Venderein

Coz ludzie lubia stawiac albo 1 albo 10 no ale to sa ci z gatunku "znawcy"
Galnospoke dała jedynke juz samo to mowi za siebie :)
Niepotrzebnie dyskutowalem z taka osoba ktora nie ma pojecia o niczym

Coz,dałem 10 maksymalna.
Pozdrawiam

Lipiniorz25

- Tak oczywiscie. Wyjazd na Sybir byl wyjazdem do uzdrowiska
- No rzeczywiscie sielana tam byla na calego...Dorosnij!

czyżby odczytanie ironii było, aż takie trudne, Lipiniorz25 ?

ocenił(a) film na 10
maciekfry

Nie wiesz o co chodzi a zabierasz głos.Jak juz to robisz to czytaj ze zrozumieniem

Nie zgadzam sie ze oboz był pokazany jakby w nieprawdziwym swietle.Pewnie co niektorzy domagaja sie zeby w filmie było duzo krwi i okrucienstw no ale to moga sobie popatrzec na Piłe a nie pisac tu takie bzdury
Gdzie oni tam mieli raj? Po co takie wyszukiwanie na siłe?

Takze maciekkfry tu nie chodzi o odczytanie ironii jak to napisałes

Lipiniorz25

filmu jeszcze nie oglądałem, nie oceniam waszej wiedzy na temat warunków na syberii, i nie włączam się do waszej kłótni,

>>chodziło mi tylko o to, że Galnospoke w swoim pierwszym komentarzu: "Tak oczywiscie. Wyjazd na Sybir byl wyjazdem do uzdrowiska.." użył ironii, tudzież sarkazmu, a ty odczytałeś ją błędnie lub w ogóle jej nie dostrzegłeś,i wtedy on napisał : "Widze, ze nawet nie potrafisz zrozumiec tego co czytasz."

ocenił(a) film na 10
maciekfry

nic nie odczytałem błednie.Wiem o co mu chodziło i stad te kolejne moje wpisy

ocenił(a) film na 3
mizak81

Ten film to mit, bajka. Ktoś kto nie zna historii po wyjściu z kina stwierdzi o co chodzi tym sybirakom, przecież mieli jedzenie,konkursy,filmy,opiekę zdrowotną składająca się z lekarza i pielęgniarki, pracowali tyle ile chcieli i nikt im nic nie zrobił, mieli czas na leżenie w trawie,można było iść po lekarstwa, ogrzewane baraki były, nawet święta normalnie spędzali, nikt nie chodził głodny. Po co w ogóle takie filmy kręcić. Jak ktoś się nie chce poważnie w...urwić to niech lepiej na to nie idzie a tym bardziej niech nie zabiera dzieci i młodzieży.