5,7 19 tys. ocen
5,7 10 1 18995
4,9 7 krytyków
Syberiada polska
powrót do forum filmu Syberiada polska

Chciałbym się zapytać jaka jest wg. was interpretacja zakończenia. Tzn na końcu widzimy jak nasi głowni bohaterowie wsiadają do pociągu, który jedzie do polski, a za nimi wsiada ten zły rusek. Potem jest retrospekcja chyba bodajże wspomnień Stanisława Doliny( bo jego matka w nich żyje), czy może scena z przyszłości jak już dojechali do polski( mało prawdopodobne)? Książki nie czytałem więc nie wiem jak się kończy ta cała historia. Proszę o waszą interpretację i wskazówki.

goci_17

Interpretacja zakończenia jest taka Panie Januszu kochany rezyserze niech Pan nic już nie robi ( kocham pana za np. piłkarski poker) niech te pieniądze młodzi reżyserzy biorą. Wiem ciężko z pieniędzmi.

ocenił(a) film na 7
kub10

Spoko rozumiem twoje rozgoryczenie faktem, że ten film w nikłym stopniu oddaje prawdziwe aspekty życia Polaków na Syberii, ale jednak prosiłbym o twoją interpretację zakończenia filmu, a nie opinie o reżyserze( choć w pewnym stopniu ją podzielam).

ocenił(a) film na 5
goci_17

W książce było, że jak Jan Dolina jak wyjeżdżał do armii Berlinga to zostawił synów pod opieką Broni, z która się później ożenił. Spotkali się wszyscy na stacji kolejowej w '46 roku i zajęli dom poniemiecki w okolicach Wrocławia . A zakończenie filmu miało symbolizować moim zdaniem ''szczęśliwe zakończenie'', a co chodziło reżyserowi to sie trzeba już pytać jego....książka jest super, a to co zrobił z filmem Zaorski to jest jej 30 %.

ocenił(a) film na 7
doma175

Ok dzięki wielkie. Skoro mówisz, że książka jest dobra to być może ją przeczyam. A mam jeszcze pytanie mianowicie czy w książce jest napisane co się stało z tą żydówką Cynią( w filmie gra ją Agnieszka Więdłocha).

ocenił(a) film na 5
goci_17

Tak, ale nie pamiętam dobrze co się z nią stało....wydaje mi się , że zamieszkała we Wrocławiu i studiowała medycynę po wojnie. Tylko , że dalsze losy bohaterów są w 2 części- Czas kukułczych gniazd ( świetne poruszony problem przesiedleń ), jest też trzecia część, która średnio mi się spodobała, ale to właśnie w niej z tego co pamiętam jest mowa o Cyni- jesli nic nie pomyliłam :)

ocenił(a) film na 7
doma175

Dziękuje ślicznie:) Myślałem że po wojnie odnalazła jakoś tego młodego Dolinę i wzięła z nim ślub.

ocenił(a) film na 5
goci_17

wzięła ślub ale z innym "Sybirakiem'' .

ocenił(a) film na 7
doma175

Aha, a ten młody Dolina to coś później kręcił z tą rosyjską pielęgniarką, czy znalazł sobie jakąś inną ukochaną?

ocenił(a) film na 5
goci_17

W książce kto inny był pielęgniarką, nie wiem czy nie właśnie ta Cynia, i Młody Dolina nigdy z nią nie kręcił.

ocenił(a) film na 7
doma175

Aaa to nie wiedziałem. Myślałem, że książka mniej więcej się zgadza z filmem i dlatego byłem ciekaw co się stało z tą rosyjską pielęgniarką.