Chciałbym się zapytać jaka jest wg. was interpretacja zakończenia. Tzn na końcu widzimy jak nasi głowni bohaterowie wsiadają do pociągu, który jedzie do polski, a za nimi wsiada ten zły rusek. Potem jest retrospekcja chyba bodajże wspomnień Stanisława Doliny( bo jego matka w nich żyje), czy może scena z przyszłości jak już dojechali do polski( mało prawdopodobne)? Książki nie czytałem więc nie wiem jak się kończy ta cała historia. Proszę o waszą interpretację i wskazówki.
Interpretacja zakończenia jest taka Panie Januszu kochany rezyserze niech Pan nic już nie robi ( kocham pana za np. piłkarski poker) niech te pieniądze młodzi reżyserzy biorą. Wiem ciężko z pieniędzmi.
Spoko rozumiem twoje rozgoryczenie faktem, że ten film w nikłym stopniu oddaje prawdziwe aspekty życia Polaków na Syberii, ale jednak prosiłbym o twoją interpretację zakończenia filmu, a nie opinie o reżyserze( choć w pewnym stopniu ją podzielam).
W książce było, że jak Jan Dolina jak wyjeżdżał do armii Berlinga to zostawił synów pod opieką Broni, z która się później ożenił. Spotkali się wszyscy na stacji kolejowej w '46 roku i zajęli dom poniemiecki w okolicach Wrocławia . A zakończenie filmu miało symbolizować moim zdaniem ''szczęśliwe zakończenie'', a co chodziło reżyserowi to sie trzeba już pytać jego....książka jest super, a to co zrobił z filmem Zaorski to jest jej 30 %.
Ok dzięki wielkie. Skoro mówisz, że książka jest dobra to być może ją przeczyam. A mam jeszcze pytanie mianowicie czy w książce jest napisane co się stało z tą żydówką Cynią( w filmie gra ją Agnieszka Więdłocha).
Tak, ale nie pamiętam dobrze co się z nią stało....wydaje mi się , że zamieszkała we Wrocławiu i studiowała medycynę po wojnie. Tylko , że dalsze losy bohaterów są w 2 części- Czas kukułczych gniazd ( świetne poruszony problem przesiedleń ), jest też trzecia część, która średnio mi się spodobała, ale to właśnie w niej z tego co pamiętam jest mowa o Cyni- jesli nic nie pomyliłam :)
Dziękuje ślicznie:) Myślałem że po wojnie odnalazła jakoś tego młodego Dolinę i wzięła z nim ślub.
Aha, a ten młody Dolina to coś później kręcił z tą rosyjską pielęgniarką, czy znalazł sobie jakąś inną ukochaną?
W książce kto inny był pielęgniarką, nie wiem czy nie właśnie ta Cynia, i Młody Dolina nigdy z nią nie kręcił.