5,7 19 tys. ocen
5,7 10 1 18995
4,9 7 krytyków
Syberiada polska
powrót do forum filmu Syberiada polska

Plusy i minusy filmu  

użytkownik usunięty

+bardzo dobre aktorstwo, szczególnie Woronowicza, Zhurby, Gniezdilowa i Bohosiewicz.
+piękna ścieżka dźwiękowa.
+genialne zdjęcia.
+bardzo dobrze ukazany klimat Syberii, świetne ujęcia przyrody.
+odwzorowanie czasów.
+brak przesadnego patosu w dialogach.
+podobały mi się poboczne wątki, np. uczenie dzieci wiersza, romans Polki z Sowietem.
+akcja budowana jest powolnie, ale nie przynudza.
+świetna strona techniczna
+wbrew temu co czytam w "recenzjach", uważam, że postacie nie są czarno-białe, a mamy do
czynienia z całą gamą różnych postaw.

-brakowało mi brutalniejszych scen, cierpienia, głodu, rozstrzelań.
-za dużo wątków romansowych i scen stricte miłosnych.
-mogli jakoś rozwinąć wątek Sawina, ciekawa postać.
-film trochę za mało wzbudza emocje, nie da się do końca poczuć dramatyzmu tego miejsca.
-kilka drobnych błędów.

ogólnie twórcy skupili się na uczuciach ludzi, miłości do bliskich i Ojczyzny, ich bezradności.
niestety zabrakło ukazania brudu, chorób i cierpienia w tym miejscu. powinni zamieścić kilka
mocniejszych scen.

jeszcze na koniec jako ciekawostkę dodam, że negatywne recenzje zawsze mówią o
"patetycznej martyrologii Polaków, czerni i bieli postaci, szlachetności Polaków, podłości
ROSJAN, nieprawdziwości filmu" etc. natomiast najbardziej rozwaliło mnie zdanie "A jeśli już
pojawi się jakaś ciekawsza postać - jak Żydówka Cynia - to po chwili znika z ekranu." - widać
antypolskiemu lobby nie spodobał się film o cierpieniu Narodu Polskiego, lepiej zrobić kolejny
film o biednych żydach, pomagających im Niemcach i ROSJANACH oraz złych Polakach, którzy
chcą wymordować wszystkich w polskich obozach. podejrzewam, że gdyby postać Cyni nie
była żydówką, nie byłaby już tak ciekawa według autorów tych "recenzji".