5,7 19 tys. ocen
5,7 10 1 18995
4,9 7 krytyków
Syberiada polska
powrót do forum filmu Syberiada polska

Od obejrzenia filmu w kinie minęło już kilka dni ale nadal nurtuje mnie scena w łaźni podczas której umarł Barabanow.
Czy Irena grana przez Sonię Bohosiewicz miała od początku cel -zabicie Barabanowa z którym romansowała? Czy celowo poiła go wódką aby się zadławił ?
Czy był to może przypadek , Barabanow wypił za dużo podczas wspólnej zabawy i zmarł na atak serca ? Potwierdza to lekarz następnego dnia , kiedy odnajdują ciało na
śniegu ?

Jestem ciekawa jakie są Wasze opinie.

anushka887

Filmu jeszcze nie widziałam, ale z tego co Sonia Bohosiewicz mówiła w wywiadzie jasno wynikało, że go zabiła. Powiedziała jeszcze, że ta scena była mocno okrojona do wersji kinowej.

anushka887

W książce było, że zmarł na tyfus. Filmu nie oglądałam (jeszcze) więc nie wiem za bardzo co i jak.

ocenił(a) film na 4
anushka887

ona go celowo upiła a potem wyciągnęła nagiego na mróz żeby tam zamarzł. nienawidziła go po tym jak wysłał do łagru Cenię i tego nauczyciela ( nie pamiętam jak się nazywał ) i spotkała się z nim ponownie tylko po to żeby ocalić młodego Dolinę.

sledzi_k

pomógł jej chyba Staś jak dobrze pamiętam bo upuścił koło ciała ten scyzoryk czy nóż czy co to tam było

ocenił(a) film na 3
sledzi_k

Kiedy wyciągała go na mróz już nie żył. Zrobiło to po to, aby wyglądało to na zamarznięcie. W tej scenie ewidentnie widać było, że udusiła go udami lub... :) Zrobiła to bo chciała uratować młodego Dolinę i być może w jakiś sposób odpokutować zsyłkę Korcza i Ceni.

użytkownik usunięty
anushka887

Taa, przypadek.
Jedyny przypadek to ogłoszenie amnestii w momencie gdy wywozili Kalinę.

użytkownik usunięty

Sorry, Dolinę. Mogliby się postarać o bardziej oryginalne nazwiska.