Szósty zmysł

The Sixth Sense
1999
7,8 636 tys. ocen
7,8 10 1 636042
7,5 54 krytyków
Szósty zmysł
powrót do forum filmu Szósty zmysł

Mam problem z interpretacją zakończenia filmu: czy chłopiec wiedział ze dr Malcolm jest duchem czy nie zdawał sobie z tego sprawy,???

marzycielka55

Chlopak nie wiedzial bo widzial wszystkikie duchy.

ocenił(a) film na 9
marzycielka55

Ja jestem pewien, że wiedział, choćby przez radę by mówić do swojej żony podczas jej snu by go usłyszała.

ocenił(a) film na 8
marzycielka55

Raczej wiedział dr Malcolm nigdy go nie dotkną. Normalnie "żywy" człowiek by go przytulił poklepał.

marzycielka55

Może dlatego na początku tez się go tak bał. Może myślał, że to kolejny z tych duchów, które chcą go skrzywdzić. Ale. Przecież nie rozmawiał by z duchem jak z normalnym człowiekiem. Mały bał się wszystkich, nie ważne, czy je tylko widział, czy coś mu robiły. Przecież doktor mu pomógł rozwikłać, to czego mogą chcieć te wszystkie zjawy. Cholercia... Oglądałem film kilka razy, a nigdy się nad tym nie zastanawiałem...

Gorin.

Widzisz wszystkie duchy procz Malcolma go przerazaly widzial albo wisielcow albo inne przerazajace po smierci duchy. Malcolm byl inny, zmarl po kuli postrzalowej w domu, jako ze sam nie wiedzial ze nie zyje to chlopak tym bardziej.

marzycielka55

przed taką wypowiedzią pisze sie SPOILER właśnie zepsułeś'łaś mi cały film ;/

ocenił(a) film na 8
marzycielka55

Mnie również, chociaż sama jestem sobie winna - za szybko czytam, a tytuł "sens zakończenia" był sugestywny.

marzycielka55

Oczywiscie ze wiedzial, dodatkowo widzial rane po postrzale ktora na koncu zobaczyl sam doktor.

marzycielka55

Na moje oko, chłopczyk nie wiedział. Traktował doktora jak żywego przez cały film, najbardziej przekonująca jest ta konkretna scena, kiedy w końcu mówi mu, że widzi zmarłych ludzi (bosko zagrana!) mówi mu, że są wszędzie i że robi się zimno kiedy się pojawiają, natomiast mi wydaje się, że w obecności doktora tego nie czuł. Ponadto był tak przekonujący mówiąc mu duchach, które widzi... może nie przekonywałby ducha, ze widzi duchy, lecz po prostu udowodniłby mu to.
A wtedy szlak by trafił połowę filmu

ocenił(a) film na 8
marzycielka55

Czy możesz wyedytować swój pierwszy wpis, dodając słowo SPOJLER? Albo zadając pytanie, tak by nie było od razu wiadomo o co chodzi?
Wyobraź sobie, że są ludzie którzy to czytają przed obejrzeniem.
Na szczęście nie ja, ale nie psuj innym dobrego filmu...

ocenił(a) film na 10
marzycielka55

Pewnie , że wiedział, dlatego bał się go, ale widząc , że zachowuje się zupełnie inaczej niż inne duchy - nie prosi go o pomoc, zaczął z nim rozmawiać.

ocenił(a) film na 10
LucyT

Całkiem możliwe, bo na początku powiedział ,, Stwierdziłem,że jesteś całkiem miły", chociaż ciężko stwierdzić.

marzycielka55

Tytuł "Sens zakończenia" sam w sobie jest dość wymowny, więc się tak nie czepiajcie autora.