7,7 5,4 tys. ocen
7,7 10 1 5424
7,9 19 krytyków
Szczurołap
powrót do forum filmu Szczurołap

film rozpoczyna sie od pokazania ktory przystosowania sie szczurow do otoczenia ... na podstawie ciekawego eksperymentu ... no a pozniej mamy do czynienia z prawdziwym Szczurolapem sadysta ...

marekpr

Widze, że kolega nie zrozumiał przesłania tego filmu. Szczurołap jest jedną wielką przenośnią. Istotnym faktem jest to, że film powstał w czasach PRL, a mechanizm jakim szczurołap tępi gryzonie jest niemalże taki sam jak ten którym posługiwała się ówczesna władza do kontroli nad obywatelami.
Radze obejżeć jeszcze raz i spojżeć przez pryzmat okresu w którym film ten nakręcono :]

ocenił(a) film na 10
podziem

Obydwie formy odbioru są jak najbardziej prawidłowe. Odniesienia do systemu są jak najbardziej czytelne, jednak ciekawsza ject chyba konfrontacja geniuszu Szczurołapa z tymi przebiegłymi stworzeniami.

ocenił(a) film na 7
podziem

Wyświetlali go jeszcze w latach 90 w TVP. Przesłanie rzeczywiście jest lustrzane ale ja nienawidzę filmów w których wykorzystuje się zwierzęta w tak sadystyczny sposób. Tym bardziej zresztą, że pokazują w nim to, o czym wszyscy i tak wiedzieli.
Widziałem raz i nigdy więcej oka na nim nie zawieszę.

podziem

no i co z tego, że film zrobiono o komuchach i ofiarach. dziś, 20 lat po tym bardziej działa na mnie wersja bez dowalanej sztucznie metaforyki z komunizmem. po prostu sadyzm tego pana. i tyle.

ocenił(a) film na 8
ner

Jaki sadyzm? Człowieku nie powinieneś zajrzeć do psychoterapeuty? Szczur to szkodnik, plaga, symbol ochydztwa i podłości, dlatego trzeba go tępić. I nie uważam, żeby owy "pan" obszedł się z nimi szczegółnie okrutnie, czy też z jakimś oblubieniem do okrucieństwa. Muszę ci takie proste rzeczy tłumaczyć? Czy może czujesz się na równi ze szczurem, że masz takie refleksje? Świat głupieje, ale czasem to już naprawdę ciężko jest akceptować takie piardy bezmyślne...

użytkownik usunięty
marekpr

Ten film obejrzałem z dobre sześć razy.
Jest niesamowity. Genialny.
Nie wiem, po prostu nie mogłem uwierzyć w to co wydarzyło się na końcu.
Ta wędka. Nagle Szczurołap chwyta nią szczura i zabija go uderzając nim dwa razy o ścianę.
Cheche kto potrafi wybić 100% populacji szczurów w zakładzie mięsnym?
Jak to kto. Szczurołap! : )
Che, ja myślę, że tu nie chodzi o sytuację za komuny.
Oczywiście można do tego nawiązać.
Lecz tu jest przedstawiony po prostu zawód nie z tej Ziemi.

ocenił(a) film na 9
marekpr

"film rozpoczyna sie od pokazania ktory przystosowania sie szczurow do otoczenia"
po jakiemu to i czy gdzieś są polskie napisy gdzieś?

ocenił(a) film na 8
marekpr

To sobie zaproś całą populację do domu. Troche oleju w głowie bym zalecał i trzeźwego myślenia.

ocenił(a) film na 6
huo_sanchez

nawet miejsce akcji filmu - rzeźnia - jest tworem sadystycznego człowieka.