Szklana pułapka 5

A Good Day to Die Hard
2013
5,7 58 tys. ocen
5,7 10 1 58427
3,4 21 krytyków
Szklana pułapka 5
powrót do forum filmu Szklana pułapka 5

Mam nadzieję, że nikt nie wpadnie na durny pomysł, aby nakręcić kolejną część
''Szklanej pułapki''.
Piątka jest niestety zniszczeniem wszystkich dokonań, jakie ciągnęły się za
McClane'm do tej pory. Zatarła się bowiem jego ironia w postaci ciętego języka, bo to
co Bruce tu wyczynia, to zwykła sztukateria. Ewidentnie widać, że aktor, jest
zwyczajnie zmęczony, zarówno bohaterem którego kreuje, jak i całą tą serią. Po
prostu podszedł do rzeczy z największą obojętnością. Brakowało tylko, aby ziewał na
planie podczas zdjęć. Nawet w poprzedniej części, która też przecież do
najmądrzejszych nie należała, potrafił pokazać swoją moc. Tu kompletne NIC.
Ale nie Willis jest tu głównym powodem, że taka, a nie inna ocena. Reszta aktorów
wcale nie ''wysila'' się lepiej. Lecz gdy scenariusz nie pozwala na więcej, to cóż się w
sumie dziwić.
Największą wadą ''5'', jest absurdalność, brak logiki, niedociągnięcia, jeszcze raz
absurdalność, a więc kupa głupot, rozwlekła fabuła, która o dziwo jest dosyć krótka,
ogólnie cała ta ponaciągana historyjka. Ręce dosłownie opadają, a miała opaść
kopara.
Człowiek patrzy i ...własnym oczom nie dowierza.
Masa nieprawdopodobieństw o których pisał by tu chyba bez końca.
Że niby zwrot akcji? Owszem jest, ale bez większych zaskoczeń. Przeszedłem obok
tego tak samo obojętnie jak McClane, obojętnie patrzył na widza.
Paradoksalnie pierwsze sceny, czyli cały ten moskiewski pościg, jest najlepszym
elementem filmu. Bardzo to widowiskowe, ogrom zniszczeń spory, a brawura może
zaimponować. Lecz cóż z tego, gdy widzę istną MASAKRĘ idiotyzmów, bo wszystko to
spychane jest na drugi plan.
Fajnie, że Merol nie ucierpiał podczas ''bicia pancernika'' (nawet ryski na zderzaku,
reflektory jak nówki!), czy podczas ''skoku'' z wiaduktu i zjeździe po kilkudziesięciu
autach, a już tym bardziej krew z nosa nikomu z głównych bohaterów nie poszła.
Dopiero rusztowania załatwiają sprawę w ich przypadku.
OMG - WTF?! Plus gadki przez telefon, a to już było hehe. Może gdyby miał lat 12....
Ktoś powie, że wnikam w szczegóły. Nie lepiej dać się omamić i pozwolić z siebie
robić komuś ''bezmózga''. To uwłacza szarym komórkom!
Rodzinny fuks, wyczerpuje się już po 30 minutach, a moja cierpliwość jeszcze
szybciej.
Niestety po tym rwetesie, robi się zbyt sennie, a to w filmie akcji, chyba jest nie do
przyjęcia. Wiele scenek jest tu koszmarnie przeciąganych. McClane'owie pitolą coś
''trzy po trzy'', a to nas akurat mało obchodzi. Tak w ogóle, to skąd Johnowi wziął się
synalek? Nigdy nie było żadnych wzmianek na ten temat.
Co jakiś czas ''akcja'' przekształca się w tysiące wystrzelonych pocisków (pewnie w
czterech poprzedniczkach, nie użyto takich ilości amunicji jak tu), aby znów opaść z
sił w ospałość. Wszystko to jakieś takie nijakie, bez polotu i świeżości.
Po prostu tym razem nie ma w tym za grosz ciekawej intrygi.
Finał ze swoimi efekcikami i powolnym tempem, przesłania kolejną falę uroczych
bzdur.
Podsumowując, ta część wbiła przysłowiowy gwóźdź do trumny dla całej serii.
Lepiej by się stało, gdyby powstał zupełnie odrębny film, bo może wtedy oceniłbym
go nieco wyżej. Ale nie ma litości. Tak samo jak w przypadku naszego ''Hansa
Klossa''. Dosłownie obraza majestatu!
Willis to już nie ten John McClane, i nie chodzi mi tu o podstarzenie się, bo emanuje
od niego chłodem emocjonalnym, a reszta nie jest nawet przeciętną rozrywką.
Gdyby nie wspomniany brawurowy początek, reklama Mercedesa, no i oczywiście
Yuliya Snigir FANTASTYCZNIE wyglądająca, uroda najwyższej klasy, bo to ona tu
często przykuwa uwagę, nie oceniłbym tego badziewia nawet na to 3/10.
Jedyny pożytek z tego taki, że gdy się jest w Moskwie, trzeba za wszelką cenę
cierpliwie wysłuchać śpiewów taksówkarzy, a wówczas szansa, że do celu
dojedziemy za darmochę.
Natomiast moja cierpliwość do tego typu produkcji, pomału się zaczyna kończyć.

djrav77

Na temat synka, to z tego co pamiętam, był już w jedynce, jak ten upierdliwy dziennikarz z 1 i 2, któremu żona Johna wybiła zęby, przyszedł zrobić do ich domu reportaż, gdy John sprzątał w Nakatomi.

ocenił(a) film na 3
immons

Za nic w świecie tego nie pamiętam, więc nie mogę podważyć tego o czym piszesz.
Chyba powinienem sobie przypomnieć ''Szklane pułapki'', chociażby dla samego zatarcia złego obrazu ostatniej części.

ocenił(a) film na 3
immons

Przyznaję Ci rację jeżeli chodzi o syna Johna.
Wprawdzie wychwyciłem to w innej scenie, ale rzeczywiście w jedynce była wzmianka o dwójce dzieciaków, chociażby wtedy, gdy John mówi do sierżanta Powella o swoje rodzinie, patrząc jednocześnie na zdjęcie, które miał przy sobie.
Że też nigdy wcześniej nie przyłożyłem do tego wagi :)

djrav77

Pierwszy raz od nie pamiętnych czasów czekałem na napisy końcowe by męka się skończyła, ten film w ogóle powinien być pod innym tytułem np. Szklana Porażka 5. W tej części Mc Clane powinien zginąć by kogoś nie kusiło zrobić kolejnej części Porażki, ale nawet jeśli zrobią to już ryzykować nie będę. Ocena 4 tylko za pościg bo był dosyć widowiskowy i za Bruce Willisa, ale jeśli zgodzi się zagrać w kolejnej części Porażki to straci u mnie uznanie.

ocenił(a) film na 1
kaper666

a ja prawdę mówiąc podczas akcji z helikopterem wyłączyłem nie czekając na ostatnie 5 minut i kolejne debilne dialogi.
tylko kilka razy zdarzyło mi się wyłączyć jakiś film przed końcem i niestety Szklana Pułapka 5 trafia do tej kolekcji.

ten film to obraza dla widza, nawet mało wymagającego.

djrav77

Całkowicie się zgadzam, szkoda czasu. Film dla amerykańców, którzy mają w d... to czy Czarnobyl leży na Ukrainie czy w Rosji. Rzecz się dzieje w Rosji a McLaine przejeżdża bentleyem po zęby obładowany bronią przez granicę rosyjską do Czarnobyla, no chyba że bentley przeleciał nad granicą.

ocenił(a) film na 2
djrav77

Totalna porażka, niczym Terminator lub komiksowy bohater(Super, Bat etc. man) John wychodzi bez zadrapania po wypadkach ,zderzeniach samochodowych ; w konfrontacji z prawym sierpowym Mc Clane'a myslę ,ze i Chuck Noris by niepodołał. Dialogi są słabe i w większości obracają się wokół konfliktu pomiędzy McClane’ami ,nieznudzony tekst bohaterów "zamknij się" w miarę upływu filmu zamienia się w tkliwe kocham Cię synu,kocham Cię tato .LITOŚC!

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 3
Twardy_Stefan

No mnie już dawno opuścił, ale akurat kino nie ma z tym nic wspólnego :)
Po czym wnioskujesz, że to film tego roku?
Zapomniałeś chyba, że jest dopiero lipiec, a więc jeszcze wiele produkcji przed nami.
Żebyś czasami zdania nie musiał zmieniać hehe.
Poza tym, to niezły z Ciebie żartowniś.

Twardy_Stefan

Cześć! Ty to ty?

Twardy_Stefan

Załóż bloga i nawróć Angina na kino akcji, bo on się na nim za hoooya nie zna.

Twardy_Stefan

Mówisz, że nie ma dla niego nadziei? Ale reszta ludzkości ma jeszcze szanse! xDDD

ocenił(a) film na 3
Twardy_Stefan

Stefan, muszę Cię zmartwić.
Jest film akcji z obecnego roku, bijący pod każdym względem ''pułapkę'' piątkę.
To przekapitalny ''G.I.Joe - Odwet'', który powinien nosić tytuł: ''G.I.Joe - Odlot'' :)

ocenił(a) film na 4
djrav77

"Ręce dosłownie opadają, a miała opaść kopara." Po przeczytaniu Twojej recenzji, poszłam po rozum do głowy i zmieniłam ocenę na 4... Dlaczego? Ponieważ faktem jest, że "obejrzałam" film w trakcie malowania ścian :D Nie odczułam tej nudy aż tak bardzo. Ale od sceny z helikopterem, patrzyłam już tylko ile minut wreszcie do końca.
Cz. 4 wciągnęła mnie od pierwszego momentu. Tu pomogły tylko ściany :))
Ad. syna Johna, widzę, że wszystko już zostało wyjaśnione. Ale ciekawi mnie, że wyleciał Ci z głowy ten fakt :) Pamiętam, że na mnie zrobiło ogromne wrażenie, że dziennikarze powędrowali z kamerą do jego dzieci (co za głupota i brak wyobraźni z ich strony!).
Co do Willisa, uważam, że jednak ratuje tę część. Ale to moja opinia.

Mam nadzieję, że na 6 się nie porwą... Bo naprawdę skończy się tak:
http://alternate-universe.co.uk/wp-content/uploads/2012/05/78au.jpg
;)

ocenił(a) film na 6
djrav77

https://www.youtube.com/watch?v=lBYtjY07WXg