Szklana pułapka 5

A Good Day to Die Hard
2013
5,7 58 tys. ocen
5,7 10 1 58427
3,4 21 krytyków
Szklana pułapka 5
powrót do forum filmu Szklana pułapka 5

Znalazłem w archiwum płyt "Szklaną pułapkę 1" i stwierdzam, że 25-letni film jest o niebo lepszy od najnowszej części. Jedynkę cechowały:
- fabuła
- inteligentne dialogi
- przemyślane efekty specjalne - naprawdę realistyczne i udane
- profesjonalizm aktorów
Piątce tego wszystkiego brak. Szklana Pułapka 5 jest dnem totalnym dla młotków co chcą tylko akcję i nawet nie liczą na realizm.
Fakt, jedynka doskonała nie była, ale piątka bije rekordy idiotyzmu, ba.... większość nowych filmów akcji jest po prostu razi swoją głupotą i nadmiarem efektów 3D, które najczęściej nie są na tyle doskonałe, co po prostu dobre ujęcie kamery i "spec od wybuchów" na planie filmowym, jak to miało miejsce w latach 80'-90' XX wieku.
Dawniej filmy miały "duszę" teraz to tylko marketing.

ocenił(a) film na 6
papcio3

Masz rację z tymi efektami specjalnymi to przesadzili zresztą każdy film teraz taki jest np Najnowszy Bond.

ocenił(a) film na 3
brzytew

tak ale najnowszy Bond posiadał:dobre zdjęcia,muzykę ,montaż i w miarę przyzwoity scenariusz!

ocenił(a) film na 3
papcio3

co się przebudziłem to John sypał tekstem "ja tu jestem na wakacjach, przyjechałem na wakacje, jestem na wakacjach" no kurna.... przyczepili się tego tekstu i leciał przez cały film. A druga sprawa........ skąd on ma syna? WTF?! córke to wiadomo było... ale syn? wygladający jak rasowy rusek?

DarkBartek

miał w częściach 1 i 2, gdy ta ruda menda (dziennikarz nie premier) groziła deportacją ich niani

ocenił(a) film na 6
papcio3

No ba zauważcie, że niemal każdy film nakręcony po 2000 roku przechodzi bez większego echa - tzn. nie mówię o marketingu, ale nie jest wart zapamiętania. Dlaczego pamiętamy większość produkcji z lat 80tych i 90tych? Bo miały w sobie to coś, pomysł, dobrą muzykę, realizm - worki z krwią/kaskaderzy. A ponadto stwierdzam, że większość CGI z lat 90tych wyglądają lepiej niż te dzisiejsze. Idealnym przykładem jest Terminator 2 - cudo. Oczywiście to też dlatego, że film nie używał samych cgi, ale także makiety i właśnie w ten sposób powinno się dzisiaj korzystać z dobrodziejstw techniki, a nie iść na łatwiznę i wszystko robić na komputerach.

ocenił(a) film na 4
caleb_83

masz browar odemnie! sam się ostatnio zaczynam zastanawiać czy już tak się zestarzałem, że podobają mi praktycznie tylko i wyłącznie filmy z lat 80 i 90? chyba jednak nie z tego co widzę po komentarzach. Faktycznie od kiedy powstały komputerowe efakty specjalne i zaczęły być pakowane w rekordowych ilościach do filmów akcji i S-F powstała w wiekszości nieoglądalna papka. Te efekty kiedyś służyły fabule i aktorstwu - dzis je zastępują. Dialogi to jakaś żenada, fabuła sięga absurdu (nieprawdopodobne goni niemożliwe i tak na przemian) - ujęcia kamery są gorsze niż w latach 80 tych (30 lat postępu?). W ciągu całego roku wychodzą 3, 4 filmy, które wogóle da się obejrzeć bez wzdychania "ło matko co za bzdury/nudy/banialuki" Szklana pułapka 5 - film jak gra komputerowa FPS. Zresztą niektóre gry FPS odznaczają się większym realizmem.

Sadam_filmweb

Każdy pakuje kase w efekty bo 80 procent widzów to uwielbia , gdybys był słynnym producentem to musiałbys gonic pozostałe filmy efektami inaczej film by sie nie sprzedał dlatego trailery zawsze posiadaja najwiecej akcji zeby zachecic klienta :) a co do twojej opini to ja lubie efekty komputerowe bo jednak swiat idzie do przodu ALE efekty to tylko mały procent jakosci filmu. Fabuła, aktorstwo i na koncu efekty. Filmy np avatar, x-meny, avangers, 300, man of steel, iron many itp są nasycone efektami i są zaje.biste - dla mnie bomba i dla wielu innych również. Nowe filmy tez mają "dusze" ale" tylko nie ma ich dużo a w latach 80 też było dużo kichowatych produkcji. Kiedys robiono proste filmy typu wchodzi jeden i rozwala wszystkich happy ending kropka - ja sie na tym wychowałem i mam do tych filmów nadal respect chociaz jak na nie patrze teraz to żenada jest ale takie były czasy i ludziom sie podobało ;)

ocenił(a) film na 2
papcio3

Z ust mi to wyjales... nic dodac nic ujac. 2/10 i i tak zastanawia sie czy to nie za duzo... szkoda pradu.

ocenił(a) film na 3
papcio3

Dokładnie. Dawniej filmy akcji, zresztą nie tylko tego gatunku, jak również muzyka, posiadały DUSZĘ. Dziś efekty, efekciki i efekciarstwo wiodą prym w kinie.
Nie pisałbym tylko, że takie filmy są dla matołków, bo są tacy, którym do szczęścia w kinie, niewiele jednak potrzeba, ale to już ich indywidualna sprawa.
Natomiast rzygać mi się chce na tych wszystkich ''tffórcóff'', co wykładają taką, a nie inną tandetę, obrażając tym samy widza. Według nich, jak widać, oglądający jest na tyle upośledzony, że i tak mu się coś powinno spodobać. Żenada.

ocenił(a) film na 9
papcio3

Cóż widać film się nie przyjął i ma na prawdę słabą ocenę . Tak to prawda że oczekujemy realizmu ale czy facet który rozwala sam terrorystów i jeszcze ratuje samolot jest to realne ? Ja oceniłem film na 9/10 dlaczego ? bo tak na prawdę nie straciłem czasu oglądając ten film lubię Bruce i jego jedną i tą samą minę, chodzi o to że film akcji według mojego zdania nie powinien posiadać realizmu dlaczego ? bo jak to ma być realne to Bruce by zginął już przy tym wypadku co merol dachował taka jest prawda , okej chodzenie sobie po Czarnobylu to trochę przesada i jeszcze ta kula po strzale od helikoptera wielkość długopisu to jest przesada wyskoczenie przez okno też przesada można tak wymieniać i wymieniać co nie jest realne do bólu , realizm jak chcecie to macie w dramacie albo w jakimś filmie opartym na faktach lub w dokumentalnym. Sugerujecie mi że że przewidzieliście , że ten cały Kamarov czy jak mu tam był na prawdę tym złym i przy scenie z córką też myśleliście że jest ona tą złą dziewczynką jak tak to gratuluje wyobraźni . Ja jestem zadowolony przez cały film miałem akcje,akcje i akcje ( oczywiście nie realnej ) aż się zdziwiłem , że tak szybko się skończył , no i jeszcze pod koniec tekst " ale nie wyrośnie nam trzecia ręka " dodał szczyptę humoru .

ps w tym komentarzu starałem się nie obrażać nikogo komu ten film się nie spodobał więc proszę nie obrażać mnie , z tego powodu iż ten film się spodobał .

ocenił(a) film na 7
FromWest

Ja też dziwię się tymi komentarzami jaki to ten film jest nie realny. Idąc do kina na tą produkcję ani przez chwilę nie oczekiwałem realności, filmy akcji nigdy nie będą realne, zawsze opierają się na jakimś jednym bądź kilku super bohaterach, udawających ludzi. No nie ma co sie oszukiwać i szukać realności. Tu było kilka przesadzonych scen, dlatego 7 a nie wyżej. Ja się świetnie bawiłem, było kilka momentów gdzie ludzie pochichotali wraz z nimi ja i tego oczekiwałem :) Muzyka ok Bruce dał rade, fajny jest ten jego uśmieszek przez cały czas nie ważne jak kiepska sytuacja :D

ocenił(a) film na 3
DeadHawk

realność realnością ale jak dla mnie zmniejszanie promieniowania jakimś tam izotopem podchodzi pod sci-fi jak nie magię. Ogólnie nawet mcclane niewiele do filmu wnosił prócz biegania za własnym synem. Niestety ja ani razu się nie uśmiechnąłem, a wręcz wynudziłem. btw 3 utwory zerżnięte z bonda

papcio3

Sugerujesz, że woda mineralna nie jest realistyczna?

ast

Fani szklanej pułapki są nie zadowoleni z ostatniej jak i czwartej częsci bo zamiast sensacii film kwalifikuje sie pod fantastke. Oglądając trzy poprzednie klasyczne czesci ten film cechowało jedo SZCZESCIE - postac johna zawsze jakims cudem wychodziła cało i to w sposób realny a teraz zrobili z niego staruszka supermana i stąd taki zawód z mojej strony. Co do akcji to moim zdaniem kicha - poscig na autostradzie z magicznym gpsem u johna w głowie zawsze wiedział gdzie jest synek do tego takich akcji samochodowych to mozemy tylko zobaczyc w fast furious :) pózniej nuuuuuuda wtedy nudna akcja z helikopterem i tancerzem wtedy znowu nuddddddaaaa i koncówka charnobyl iiiiiii uwaga uwaga KONIEC. Skopali już czwartą część ale piątą zniszczyli totalnie.

ocenił(a) film na 3
advancedplayer

Bruce Willis zasadniczo od dłuższego czasu "gra" jedną miną, ale w tym filmie gra też trzema mało śmiesznymi tekstami. No i skąd wzięli takie lalki bez talentu do kobiecych ról?