Szklana pułapka 5

A Good Day to Die Hard
2013
5,7 58 tys. ocen
5,7 10 1 58427
3,4 21 krytyków
Szklana pułapka 5
powrót do forum filmu Szklana pułapka 5

Tytuł

ocenił(a) film na 3

Dobry dzień aby... Szklaną Pułapka !

użytkownik usunięty
katedra

Hahahaha.

ocenił(a) film na 6
katedra

"Dobry dzień na Szklaną Pułapkę" :D. Może od pierwszych części powinni to tłumaczyć dosłownie? - Umrzyj ciężko? Hmm... Dobry dzień aby ciężko umrzeć. Sam nie wiem ;D

użytkownik usunięty
JohnMcClane

Dziwne, żeby nawet w języku angielskim nazwa była dośc śmieszna. Zapewne "Die Hard" to określenie, którego w ogóle w języku polskim nie znajdziemy, a szkoda bo nasz polski tytuł mógłby nawiązywać jedynie do pierwszej części.

btw. mam nadzieję, że w 5 części dasz w kość swoim oprawcom! :D

"Die Hard" w slangu może oznaczać twardziela, kogoś, kto przeciwstawia się ekstremalnie trudnym sytuacjom. Drugim możliwym znaczeniem jest określenie właśnie takiej ekstremalnej sytuacji, pozornie bez wyjścia. Jeśli więc przyjąć pierwsze znaczenie, i w tym duchu przetłumaczyć tytuł filmu jako "Twardziel", to nadchodząca część mogłaby nazywać się po prostu "Dobry dzień dla Twardziela". Nie brzmi może to najpiękniej, ale - moim zdaniem - o wiele lepiej, niż kulawa "Szklana pułapka".

ocenił(a) film na 6
_surreal_

A jak dla mnie to tytuł wziął się z pierwszej części, taki pozostał i nikomu to tak naprawdę nie przeszkadza. Seria kultowa i mam nadzieję, że nie spieprzą całkiem tej części, bo do tej pory wszystkie były znośne (choć jedynka i dwójka najlepsze)

katedra

Co do tytułu to pasuje :P bo każdy uzna po premierze filmu w kinach że to "Good Day to Die Hard"

katedra

Nie jesteś zabawny, kolego.

ocenił(a) film na 3
katedra

To jak Ty jesteś to i ja mogę być. Dobry dzień aby...Szklanką po łapkach! Ha!

MUGOLEM_trolem

a moze "die hard" to "smierc w meczarniach"? "dobry dzien na smierc w meczarniach" :P

ocenił(a) film na 3
katedra

Yy to!

ocenił(a) film na 2
katedra

Oj te kulawe tłumaczenia polskich dystrybutorów :D Założę się, że po prostu nazwą film Szklana Pułapka 5. =P