Szklane serce

Herz aus Glas
1976
7,3 1,8 tys. ocen
7,3 10 1 1794
6,9 9 krytyków
Szklane serce
powrót do forum filmu Szklane serce

należy oglądać w odpowiednim stanie, nie będąc zmęczonym, skacowanym, nie licząc na relaks. Film jest rudny w odbiorze na dwa sposoby, po pierwsze jest dość powolny i spokojny, po drugie treść jest niejasna i może pozostawić widza ze znakiem zapytania wiszącym nad głową. Nawet jeśli bowiem sami trochę jesteśmy w stanie odczytać (zbiorowe szaleństwo, konieczność działania, szukania) to mi osobiście było ciężko ułożyć to w logiczną całość. A nawet czytając analizy różnych mądrych głów, nie możemy być pewni, czy dobrze rozumiemy co Herzog miał na myśli.
Ciężkość w kwestii fabularnej, i ideologicznej kontrastuje tu z lekkością, niemalże lotnością niektórych scen, zwłaszcza, tak kochanej przez Herzoga, przyrody. Bo od strony audiowizualnej film jest świetny, niemalże hipnotyzujący. Muzyka, zdjęcia, lokacje - to trzeba zobaczyć. Mimo to nie jaram się za bardzo całością. Czegoś mi tu zabrakło, jak choćby połączenia ostanie sceny z resztą filmu. No i ogólnie "tego czegoś". Dzieło godne uwagi, głębokie i wysmakowane, ale jak dla mnie trochę przyciężkie. W przeciwieństwie do wielu innych zagadkowych film, ten nie motywuje mnie do głębszej analizy, od razu się poddaję i chylę czoła bystrzejszym, przenikliwszym umysłom, które to wszystko zakumały. Może po prostu, póki co, to nie jest film na mój rozum?

użytkownik usunięty
kangur_msc_CM

Takie kino jest jak najbardziej potrzebne. Czasami nudzą mnie filmy w kólko o tym samym, tak samo zrealizowane. Ten film to awangarda, owszem jest trudny i nie ogląda się go łatwo, nawet kinowym wyjadaczom, niemniej czytanie wyspecjalizowanych analiz pełnych fachowego języka jak dla mnie nie ma większego sensu, bo najlepiej zrozumieć go na swój sposób, przepuszczając przez siebie. Wtedy to ma wartość samą w sobie. Na ile zrozumiemy to już niewazne, najważniejsze, zeby to wyszło z nas samych na skutek obcowania z danym dziełem.