Szybcy i wściekli 7

Furious Seven
2015
7,3 160 tys. ocen
7,3 10 1 160166
6,3 31 krytyków
Szybcy i wściekli 7
powrót do forum filmu Szybcy i wściekli 7

Film genialny... powinien być klamrą dla całej serii, ale czy o to chodzi? Wszystkim, którzy czepiają się praw fizyki, niech mi pokażą film, który ma zarobić miliony, zgodny z prawami fizyki ;) Tym, którzy czepiają się fabuły... radzę cofnąć się trochę w czasie, do momentu, gdy kręcono sceny do filmu, a jeden z filarów serii zginął w tragicznym wypadku. Ciekaw jestem jak Wy byście zagrali, jaki Wy byście ułożyli scenariusz. Uwzględniając te wszystkie wydarzenia, jakie miały miejsce dookoła powstawania filmu - to jest to mega trudna praca, którą widać. Może miałem złe odczucia, ale... komputerowo odtworzony świetnie, ale chyba w niektórych scenach widać, po spojrzeniu Vin'a... to nie ta iskra, którą znam z poprzednich części, gdzie rozmawiał z prawdziwym Paul'em.... to na prawdę byli szczerzy kumple, może nawet przyjaciele w pełnym tego słowa znaczeniu. Film miał być hołdem ku pamięci Paul'a i takim jest. Warto było iść do kina, mimo, że przez roboty drogowe spóźniłem się 20 minut na film.

ocenił(a) film na 4
filmonieznawca

Wręcz przeciwnie.
Ten film to głupia rozrywka, na nudny wieczór i nic więcej. I jako to się sprawdza. Ale udawanie, że film nie jest głupi, że nie ma zrytego scenariusza, albo że jest dobrze zagrany to komedia.

ocenił(a) film na 9
Dealric

Bo scenariuszem dla Ciebie byłyby niekończące się sceny wyścigów ulicznych....

ocenił(a) film na 4
filmonieznawca

ahh ten brak argumentów :D

ocenił(a) film na 9
Dealric

Sądząc po filmach jakie oglądasz, to ten film zdecydowanie nie jest dla Ciebie, nie Twój gust i tyle. Film trzeba docenić w swoim gatunku, a Tobie może to stwarzać problemy, skoro wybierasz ciężkie umysłowo kino... Dziwi mnie tylko fakt, że oceniasz Batmana na równi z Egzorcystą, gdzie Batman, to przerysowana postać, a film uratowany został genialną grą nieżyjącego już aktora. A FF7 oceniasz na równi z jakimś podrzędnym Lodziarzem o.O Gdzie mimo skromnego scenariusza, to nawet gry aktorskiej nie da się zestawić na ten sam poziom.

ocenił(a) film na 4
filmonieznawca

Nie oglądam wyłącznie "ciężkiego umysłowo" kina (Nie mam pytań jak dla Ciebie taki Egzorcysta czy Dark Knight to ciężkie kino...). Lubię dobre blockbustery, z zaznaczeniem na dobre.

A co do porównania. Zakładam, że widziałeś wszystkie filmy o których piszesz? Bo widząc absurd porównywania filmów, rózniących się pod każdym możliwym względem (gatunek, budżet, data produkcji, etc etc) można się tylko zaśmiać.
A co do aktorstwa... Nie. W FF7 nie istnieje dobre aktorstwo. Tam jest zestawiony szereg aktorów kina akcji, którzy mają wyglądać i robić efektowne rzeczy. Nie muszą (i zwykle nie umieją) grać. Taka prawda. Rock to drewno, Walker to drewno, Diesel czy Statham od nich nie odstają.

ocenił(a) film na 9
Dealric

Gdzie ja napisałem, że Egzorcysta czy Mroczny jest ciężkim kinem? Zgodzić się mogę, że Egzorcysta nie jest łatwym filmem, ale na pewno nie ciężkim.

I widzę kolego, że masz podstawowy problem - termin "gra aktorska". Nie wiem co Ty sobie ta ubzdurałeś, albo kto co natłukł Ci do głowy. Statysta, który robi za tło dla pierwszoplanowych aktorów, to również gra aktorska. Jeden ma płacone za wybitne monologi, inny ma płacony za machanie nogami, a trzeci ma płacone za beznadziejne prezentowanie się koło kiosku z gazetami.

Co do tego co oglądasz, to... oceniam na bazie tego, co masz w profilu. I tak, widziałem wszystkie filmy, które komentuję i wszystkie, które mam zaznaczone w profilu jako obejrzane. Trochę lat na karku mam, a dużo obejrzałem jak pracowałem w kinie, więc mój dorobek obejrzanych się poszerzył.

ocenił(a) film na 4
filmonieznawca

Problem masz ty. Nuebporadze, ze czytac nie umiesz. Ja pisze o braku DOBREGO aktorstwa, a nie gry aktorskiej,..
Ale w sumie nie powinienem wiele wymagac.jak widac...

ocenił(a) film na 9
Dealric

nie Twój typ filmów i tyle, to widać...

ocenił(a) film na 4
filmonieznawca

Dlatego oceniłem inny blockbuster 10/10...
Widać jedynie to, że nie masz pojęcia jak wybronić swoją ocenę, ani odpowiedzieć na to co piszę.

ocenił(a) film na 7
Dealric

Czym jest aktorskie Drewno? Wkurza mnie pisanie o kimś dwusylabowymi epitetami, w żaden sposób nie określiłeś sposobu gry tych aktorów.

ocenił(a) film na 4
stachuxpe

Sztuczne, nienaturalne, bez talentu, bez dobrych kreacji aktorskich, bez dobrze zarysowanych i wiarygodnych emocji... Mogę to pisać w kilku zdaniach, mogę jednym słowem więc...

ocenił(a) film na 7
Dealric

Kreacja aktorska jest wymogiem scenariusza, murzynek(moja ulubiona postać) który cisnął derby w drugiej części wykreował świetną postać w części 5 i 6 która została zniszczona przez scenarzystów w części 7, Rock zagrał całkowicie naturalnie w stosunku do swojego dotychczasowego stylu i wizerunku. Co do wiarygodności, nie szukam jej w takim filmie. Rock, a tym bardziej Diesel nie są drewnem jak to określiłeś. Jeśli chcesz zobaczyć drewno to proponuję powtórkę z walki Ronda Rousey vs Letty.

ocenił(a) film na 7
Dealric

Ten film jest sztuczny i nienaturalny od początku serii i taki ma być . Główni bohaterowie wypadli nienaturalnie w swojej roli? Rock, jak najbardziej wciela się w postać wykreowaną od początku Universum. Murzynek był jedną z najlepszych postaci, po czym oczywiście popsuli go w siódmej części. Nie było to spowodowane umiejętnościami Gibsona tylko scenariuszem kreującym go na ciapę. Diesel jest dobrym aktorem, Paul średnim jednakże w tą rolę wpasował się perfekcyjnie. Nie ma mowy o drewnie, jeśli chcesz zobaczyć drewno w Twoim mniemaniu to polecam walkę z filmu pomiędzy Rondą Rousey, a Letty. ps,. Statham w tej częśći był do dupy!

ocenił(a) film na 7
Dealric

Ten film niczego nie udaje, uderza swoim przekazem prosto w pysk. Śmieje się sam z siebie. Kino można porównać do jedzenia:P Idziesz na Kraba albo na popcorn, jeśli idziesz na popcorn to w tym przypadku zjesz jeden z najsmaczniejszych:D

filmonieznawca

Przede wszystkim Paul Walker nie zginął podczas kręcenia zdjęc do filmu. Była to prywatna jazda z partnerem w interesach i w dodatku był pasażerem.