Teksańska masakra piłą mechaniczną 3

Leatherface: Texas Chainsaw Massacre III
1990
5,5 4,3 tys. ocen
5,5 10 1 4296
5,8 8 krytyków
Teksańska masakra piłą mechaniczną 3
powrót do forum filmu Teksańska masakra piłą mechaniczną 3

Po średnio udanym eksperymencie z dwójką postanowiono wrócić do bardziej sprawdzonych
rozwiązań znanych z pierwszej części. Tym razem otrzymaliśmy dosyć dobry, klimatyczny
slasher. Do genialnej jedynki niestety wiele brakuje, ale każdy fan filmu Hoopera powinien być
zadowolony z tej części. Mnie osobiście trudno było przekonać się do tego filmu od razu,
dopiero z czasem zacząłem lepiej doceniać jego walory. TCMIII nieźle próbuje oddać klimat
klasyku, momentami trzyma w napięciu, a aktorzy dobrze się spisali. Niestety, ale film posiada
kilka wad. Irytujący jest brak poprawnej ciągłości między wydarzeniami z poprzednich części
(inny skład rodziny, odradzający się Leatherface), oraz zbędne elementy groteskowe. Nie
widzę sensu w umieszczaniu dziewczynki-psychopatki w rodzinie Sawyerów, czy też
nowej wypasionej piły mechanicznej Leatherface'a (która swoją drogą ani razu nie zostaje
skutecznie wykorzystana). Drażnił mnie również finalne starcie z Sawyerami. Jak na tak
groźnych psychopatów to łatwo dali się zabić dwójce ludzi. Największą jednak wadę jest
niestety wszechobecna cenzura. Nawet w tzw wersji "bez cenzury" wiele scen jest
okrojonych. Pierwsza część co prawda wcale nie była brutalniejsza, ale było to
spowodowane budżetem jakim twórcy wtedy dysponowali, którzy na szczęście wszelkie
braki nadrabiali klimatem i pomysłową realizacją. Tutaj niestety jest gorzej. Niektóre sceny robią
wrażenie wybrakowanych i źle zmontowanych, przez co trudno czasami połapać się z tym
co obecnie dzieje się na ekranie, np w jaki sposób Leatherface okaleczył Scotta piłą skoro
później sprowadzono go do domu jeszcze żywego, albo w jaki sposób piła Leatherface
okaleczyła Bennego skoro traci przytomność a pod koniec ledwo widzimy zadrapanie.
Niektórym scenom brakuje po prostu odpowiedniego pazura. Sam reżyser w wywiadzie
wypowiadał się, że po tej cenzurze nie chciał nawet, aby jego nazwisko znalazło się w
listach płac. Wersja "bez cenzury" tak naprawdę posiada tylko część wcześniej wyciętych
scen, reszta niestety przepadła i niektóre z nich można znaleźć w internecie. Mam nadzieję,
że kiedyś będzie mi dane zobaczyć trzecią część Teksańskiej Masakry w jeszcze bardziej
rozszerzonej wersji, a póki co film oceniam na Dobry.