Na wstępie napiszę, że starzejący się Terminator (Arnold) było dziwactwem. Już mogli wykorzystać AI i wygenerować młodego Arniego.
Wcześniej ogladałem terminatora zależnie od częsci jako widowisko. Tym razem obejrzałem to z myślą że o to własnie ten znany film staje się bardzo realistyczny. Wielu profesorów ale i Elon Musk apelują aby zatrzymąć pracę na AI. Profesor Dragan rok temu w didaskaliach stwierdził ze hodujemy gatunek który nas przerośnie pod każdym względem. Zarówno w tym filmie jak i wielkich poprzednikach genezą były systemy komputerowe które zbuntowały się przeciwko człowiekowi.
Jakiś czas temu czytałem że dron wykonujący polecenie bombardowania celu zmienił samodzielnie misję na zbombardowanie stanowiska operatora (nadzorującego człowieka) bo ten chciał przerwać misję. Dron uznał że jest to zagrożenie które trzeba usunąć. Zapewne AI jest już na etapie bardzo zaaawansowanym i nawet z tego sobie nie zdajemy sprawę (mówię tutaj o wojskowych wersjach AI) . Z Innych doniesień można było doczytać że AI próbowała poprawić własny kod źródłowy (usprawnić). Co więc stoi na przeszkodzie aby to co na filmie sie wydarzyło ? NIC. ..... Chinczycy się ostatnio chwalili fabryką rakiet - całkowita automatyzacja.
Jestem wstanie też sobie wyobrazić że będzie mozliwosc przesyłania przedmiotów w czasie. Jeśli dobrze pamietam Einstein tego nie wykluczał. AI może to opracować. To ze nasze ograniczone mózgi czegoś nie potrafią obmyśleć albo wytłumaczyć nie oznacza ze to nie istnieje. Czarne dziury są brane pod uwagę jako potencjalne portale do podrózy w czasoprzestrzeni.
Naszczęscie nam w Polsce to nie grozi. Inżynier z lewicy z drugim baranem zaorali polskie badania nad AI. A cenionego światowego naukowca specjalistę od AI(Polak) oskarżono o niegospodarność. Pewnie Sławek zegarek by tym lepiej zarządzał.
Swoja drogą gratuluje ludziom którzy głosowali na lewice. To jednak trzeba mieć ograniczenie intelektualne w znacznym stopniu.