7,2 13  ocen
7,2 10 1 13
The Eiger. Wall of Death
powrót do forum filmu The Eiger. Wall of Death

z dobrą końcówką. Trochę tu starych czarno-białych zdjęć i filmów, wywiady i próba podejścia przez 2 wspinaczy.
Dość ciekawa historia tej góry, mamy tu pewien stary wywiad, chyba 1965r., w którym dziennikarz wspomina o 25 ofiarach tej góry. Czytając wikipedię można się dowiedzieć, że do tej pory zginęły tu już przynajmniej 64 osoby. To robi wrażenie, zwłaszcza gdy postawimy krzyżyki na ścieżkach które prowadzą na szczyt. Tak właśnie zostało to zobrazowane na starym dokumencie, a wtedy było tych krzyżyków 24.
Co do samego dokumentu natomiast, brakowało mi tu dobrych zdjęć, chodzi mi o stronę artystyczną, było kilka niezłych, ale tylko kilka.
Brakowało mi tu również szerszego udokumentowania czym dysponowali ówcześni wspinacze, dobrych lotniczych zdjęć wszystkich ważniejszych miejsc, i tak dalej.
Naprawdę, można tu było wiele ciekawych tematów zrealizować, tematów, które nierzadko pokazują filmy fabularne a nie dokumentalne.

Myślę, że to dobry dokument, przed seansem filmu "Północna ściana". Czegoś się już o historii tej góry dowiemy, zobaczymy kilka archiwalnych zdjęć...
Przymierzam się właśnie do tego filmu.

ocenił(a) film na 8
matix87

całkiem fajny dokument, niektóre zdjęcia przerażające jak np. to z nagraniem Johna Harlina.. +

użytkownik usunięty
matix87

Polecam "Zew ciszy", dokumentalizowana próba odtworzenia wydarzeń z 1936 roku ze wspinaczki Kurza na północnej ścianie. Opowiada Joe Simpson ("Czekając na Joe").