Tropiciel

Pathfinder
2007
6,0 18 tys. ocen
6,0 10 1 17661
4,0 4 krytyków
Tropiciel
powrót do forum filmu Tropiciel

...i muszę przyznać, że nie zawiodłem się na "Tropicielu". Szedłem do kina mając w głowie echa przeczytanych właśnie recenzji potępiających brak prawdy historycznej w tym filmie. Już na początku filmu jednak dowiadujemy się, że jest to opowieść o LEGENDARNEJ wersji zdarzeń. Toż to już w założeniu bajkowa opowieść, której główną warością nie jest treść, zawiła intryga czy też wierność faktom, ale nastrój, emocje i przepiękne obrazy.
Polecam miłośnikom Thorgala, wikingów, legend oraz tym, którym podobał się "Apocalypto"

ocenił(a) film na 1
pawel2w_2

Thprgal, wikingowie... Apocalypto? A co to miało wspólnego z Apocalypto? Mówisz że polecasz fanom tego gatunku, wiec chyba nie przeszkadzaja im sceny typu wiking pędzący na sankach z górki wymachyjący korbaczem :)

ocenił(a) film na 2
pawel2w_2

o gustach się nie decyduje
"Apocalypto" u mnie ma 8 a "Tropiciel" ma 2, bo
- akcja była do przewidzenia przez 90% filmu
+ 10% filmu nawet mnie zainteresowało
- muzyka nie zwróciła też mojej uwagi
- rdzenni Amerykanie mówią po angielsku 600 lat przed przybyciem Kolumba
+ Wikingowie nie mówią po angielsku
+ ciekawy pomysł z obrazem

film, jak dla mnie, był naiwną opowiastką,

tapirka

ok ja tam filmu nie bronie rewelacji nie ma ale "Apocalypto" dalbum 8 tylko w 100 stopniwej skali, takiego dna juz dawno nie widzialem

wracajac do tropiciela i argumentu ze indianie mowili po angielsku - a jak mieli mowic?
to normalne i czesto spotykane uproszczenie, pozatym Hans Klos mowil po polsku udajac niemca ciekawe czy do tego tez sie czepialas :P
a i jeszcze jedno jak by ci indianie mowili po finsku to pewnie bys nic nie napisala bo nie sadze zebys byla w stanie rozróznic finski od jakiegos dialektu indianskiego wiec jak chcesz sie czepiac to przynajmniej argumenty przemysl
cyt "film, jak dla mnie, był naiwną opowiastką" może to dla ciebie szok ale twórcy nie planowali robić dokumentu o wojnach miedzy wikingami i indianami

ja tam dam mu 6

tapirka

ok ja tam filmu nie bronie rewelacji nie ma ale "Apocalypto" dalbum 8 tylko w 100 stopniwej skali, takiego dna juz dawno nie widzialem

wracajac do tropiciela i argumentu ze indianie mowili po angielsku - a jak mieli mowic?
to normalne i czesto spotykane uproszczenie, pozatym Hans Klos mowil po polsku udajac niemca ciekawe czy do tego tez sie czepialas :P
a i jeszcze jedno jak by ci indianie mowili po finsku to pewnie bys nic nie napisala bo nie sadze zebys byla w stanie rozróznic finski od jakiegos dialektu indianskiego wiec jak chcesz sie czepiac to przynajmniej argumenty przemysl
cyt "film, jak dla mnie, był naiwną opowiastką" może to dla ciebie szok ale twórcy nie planowali robić dokumentu o wojnach miedzy wikingami i indianami

ja tam dam mu 6

ocenił(a) film na 2
gizmosliwinski

cóż, patrząc po zyskach z tego filmu raczej się nie doczekamy Tropiciela II (na szczęście)
i wątpię też żeby był nominowany do Oskara

nie wątpię jednak, że komuś ten film może się podobać
ktoś na forum zachwycał się muzyką - może powinnam zwrócić na nią większą uwagę

co do naiwnej opowiastki... cóż...
oglądam różne naiwne filmy - niektóre są śmieszne, inne rzucają z 2-3 głębsze tematy do przemyśleń, jeszcze inne zostawiają takie przyjemne uczucie jakbyśmy byli w samym filmie

dla mnie film musi coś pozostawiać po sobie
coś więcej, niż tylko świadomość zmarnowanego czasu i pieniędzy