Trzynastka

Thirteen
2003
6,7 38 tys. ocen
6,7 10 1 37886
5,6 12 krytyków
Trzynastka
powrót do forum filmu Trzynastka

Ten świetny scenariusz powstał na podstawie prawdziwej historii 13-latki, choć nie oszukujmy się, nasze bohaterki na tyle nie wyglądają, więc można by dodać im ze trzy lata. Jednak to właściwie w niczym nie przeszkadza.
Myślałem, że Hardwicke pójdzie na łatwiznę i niestety po trochu tak się stało, ale jest to i tak łatwizna bardzo zadowalająca. Co prawda historia jest wyjątkowo realistyczna w czym pomagają zdjęcia i gra aktorska. Evan Rachel Wood jest naprawdę przekonująca w swojej roli, natomiast Holly Hunter jeszcze lepsza. Szkoda tylko, że (mimo wszystko) ta bardzo przygnębiająca historia to zaledwie czubek góry lodowej i reżyserka (wraz z młodą scenarzystką, która przeżyła to wszystko) nie odważyła się pójść dalej. Film dobry, lecz nie wybitny (a były ku temu duże szanse).
Polecam.

Albertino

Ten film jest po prostu świetny. To co one w tym filmie wyprawiały wykreślało zatrudnienie młodszych aktorek a efekty specjalne jeszcze nie dają rade odmłodzić panien o kilka lat. Ten film dopiero będzie nazywany wybitnym za kilka lat jak pojawią się mało udane klony. Szwagierka moja po obejrzeniu tego filmu rzekła tylko tyle "Kurwa!!! Co te małolaty wyprawjały?"

Evan jest świetna w końcówce. Nikki też jako deprawatka (czy coś takiego).

Pozdrawiam Marcinov

ocenił(a) film na 10
Marcinov

Mam do cibie prośbe Marcinov:
Zapytja sie ile twoja szwagierka ma lat? I czy ona widziała kiedyś nastoletnia trzynastolatke?

Mam 13 lat i owiem ci ze rzeczywistość jest dużo gorsza. ja tylko maluje sie chodze na dyskoteki, całuje się z chłopakami. Moje kumpelki maja za soba pierwszy raz. Ja nie mam ale widze jak zachowuja się inne. W mojej sql byly tylko lekkie dragi, ale i ak wszyscy brali. Nastolatki sa podatn na wpływy więc tak sie zachowują. teraz młodziezy nikt nie zmieni . to szara rzeczywistosc.