Turysta

Force Majeure
2014
6,6 25 tys. ocen
6,6 10 1 25379
7,8 50 krytyków
Turysta
powrót do forum filmu Turysta

Nie widziałem jeszcze Lewiatana, ale jak na razie moim faworytem do oscara jest Turysta. Niesamowity film, gorąco polecam!

M0RiARTY

Leviatan w ogóle z hukiem wyleciał ze stawki i nie ma szans ani na Złoty Glob, ani na BAFTA ani tym bardziej na Oscara.
Walka o te trzy nagrody rozegra się właśnie między naszą "Idą" a "Turystą". Patrząc na wyniki gremiów w USA walka jest niezwykle zacięta, ale Akademia chyba tęskni, zwłaszcza w dobie wszechobecnych efektów specjalnych, do kina skromnego, tradycyjnego. W tym, a nie tylko tematyce, upatruje większe szanse "Idy". Dodatkowo przemawia za nią też triumf na Europejskich Oscarach. Podział szans na dzień dzisiejszy oceniam na 60% do 40%, może nawet 55% do 45%. Najpierw Globy, potem Critics Choice Movie Award i BAFTA. Jeśli jeden z tych dwóch filmów wygra wszystkie te rozdania w lutym na 99% dostanie Oscara.

ocenił(a) film na 8
valonna

Zatem tegoroczne oscary będą ciekawe. Często bywałem rozdarty w kibicowaniu, ale chyba nie aż tak, bo z jednej strony bardzo fajnie gdyby polski film zdobył taką nagrodę, tym bardziej że jest bardzo dobrym filmem, ale z drugiej- Turysta jest po prostu lepszy, a zawsze jestem bardzo wdzięczny twórcom filmów które rzeczywiście mnie zachwycają.

M0RiARTY

Dla mnie te filmy są tak skrajnie różne, że aż bym powiedziała - nieporównywalne. "Ida" zachwyca mnie nieprzerwanie od 2013 roku i z całego serca trzymam kciuki za to, aby ten skromny, bardzo tradycyjny film zdobył dla Polski i polskiego kina w końcu tego wyczekiwanego Oscara.

A te Oscary zapowiadają się bardzo ciekawie, pierwszy raz w życiu będę je oglądać i trzymać kciuki za naszego kandydata, podczas gdy jego ewentualna wygrana będzie bardzo prawdopodobna, a nie jedynie życzeniowa. Tego jeszcze nie było!

Do tego ogromne szanse na Oscara dla Anny B. Sheppard za genialne kostiumy z "Czarownicy". Też będzie ciekawie, bo zagraża jej jedynie Colleen Atwood, ale ona ma już 3 Oscary :) Do tego nasi dokumentaliści z szansami na dwie nominacje.

I jeszcze wielkie nadzieje na nominacje za zdjęcia i rolę Agaty Kuleszy z naszej "Idy". To byłoby piękne wydarzenie.

ocenił(a) film na 9
valonna

Zgadzam się, że filmy są dość nieporównywalne. "Ida" to piękny film, który zachwycił mnie przede wszystkim bardzo wysokim poczuciem estetyki. Ujęcia są naprawdę cudowne, szczególnie w pamięci mam scenę, kiedy Ida siedzi w kuchni u swojej ciotki, wygląda tam wtedy jak "Dziewczyna z perłą" z obrazu Vermeera, piękne sceny!
Aczkolwiek uważam, ze "Turysta" jest na prowadzeniu, jeżeli chodzi o zdobycie Oskara i mimo, że byłoby super gdyby nagrodę zdobył polski film to równie mocno kibicuję właśnie "Turyście", który wzbudził we mnie ogromne emocje :) Te skandynawskie produkcje mają jednak w sobie to coś, co mnie zachwyca:D