7,9 84 tys. ocen
7,9 10 1 84166
7,2 25 krytyków
Tylko nie mów nikomu
powrót do forum filmu Tylko nie mów nikomu

Dla mnie ten film to nic nowego. Pedofilia w kk to problem znany od wieków. sam kk w obecnej formie jest średniowieczną instytucją polityczną, więc wiadomo, że jak każda instytucja polityczna będzie swoich członków bronić i zamiatać sprawy pod dywan. moim zdaniem film do obejrzenia dla ludzi, nie mających wiedzy na temat pedofilii w kk, względnie nie rozumiejących koncepcji funkcjonowania instytucji politycznych, zagrożeń związanych z celibatem, czy natury ludzkiej. Na pewno dobrze że powstają takie filmy ale nie żeby ten film to był jakiś przełom.

ocenił(a) film na 9
janek_obwarzanek

1. Który polski film o tej tematyce był dla Pana przełomem?
2. Co musiałby taki film zawierać aby nazwał go Pan przełomem?

ocenił(a) film na 5
MichCorleone

no ja ogolnie temat pedofilii znam zanim powstal o tym jakis film wiec w sumie zaden nie byl przelomowy dla mnie. a co do drugiego pytania to rownie dobrze w czasach kopernika moglbys zapytac zwolennikow geocentryzmu jaka teoria bylaby dla nich przelomowa.

ocenił(a) film na 9
janek_obwarzanek

Przekonał mnie Pan tylko co do tego, że zna się Pan na pedofilii jak mało kto. Być może lepiej niż niejeden duchowny. Dlatego trudno Pana zaskoczyć.
Być może w kontynuacji będą jakieś bardziej pikantne scenki i będzie przełom.

ocenił(a) film na 5
MichCorleone

faktycznie jak ty utozsamiasz przelom w jakiejs kwestii z pikantnymi scenami to nie mamy o czym gadac

ocenił(a) film na 9
janek_obwarzanek

Ten film jest przełomowy bo pokazane jest jak oprawcy muszą skonfrontować się z ofiarami. Jest przełomowy bo jawnie się przyznają do wykorzystywania seksualnego. Jest przełomowy, bo wreszcie ofiary mają głos. Co jeszcze ma być?

ocenił(a) film na 5
Agatonik

no nie sadze zeby na ktoryms z tych gosci ta niby konfrontacja zrobila jakiekolwik wrazenie. zaden przelom. z ta jawnascia to bymnie przesadzal. jawne to by bylo jakby kazdy wyszedl na ambone i powiedzial nazywam sie jan kowalski i od x lat dopuszczalem sie molestowania seksualnego i innych przestepstw na tle seksualnym. ze wzgledu na dobro ofiar nie podam ich nazwisk. odchodze z kosciola aby mu nie szkodzic swoim dzialaniem. zglaszam sie na policje aby poniesc zasluzona kare. takze zaden przelom. a co ofiar to od jakiegos roku maja glos i to mocno podbijane przez wiekszosc mediow. takze moim zdaniem przelomu zadnego nie bylo.

ocenił(a) film na 9
janek_obwarzanek

Hipotetyczne zdarzenie które Pan opisał - "Wyjście każdego na ambonę, przedstawienie się z imienia i nazwiska i publiczne podzielenie się z wiernymi historią swojego molestowania seksualnego i innych przestępstw na tle seksualnym wobec dzieci"
byłoby przełomem w historii polskiego Kościoła a nie powodem do tego by określać przełomem jedynie dokument Tomasza Sekielskiego.
Proszę się już nie kompromitować tym deprecjonowaniem filmu z jednoczesnym zapewnieniem że przemawia przez Pana żal iż film nie zawierał niczego co mogłoby wywołać jakąś przełomową zmianę w stosunku polskiego społeczeństwa do Kleru, gdyż każdy inteligentny człowiek widzi, że pańską intencją jest wmawianie ludziom, że nic się nie stało a wynika to z pańskiej chęci do zachowania Status Quo.

MichCorleone

a ty przestan sikac w majtki bo zobaczyles co robi kosciół katolicki

MichCorleone

Sekielski , tluscioch znalazł paru ludzi którzy byli molestowani x lat temu i za pewna sumke "ktos ich chcial wysluchac"..niech znajdzie jakiegos dzieciaka lepiej...

ocenił(a) film na 5
MichCorleone

i na chu* sie wypowiadasz pod tym watkiem znowu? w du*ie byles go*no widziales chlopczyku

ocenił(a) film na 9
janek_obwarzanek

Bardzo mi się podoba Pana wyszukany język, porażająca siła argumentów i kultura osobista.
Żałuję, że ktoś pańskiego pokroju nie jest rzecznikiem polskiego episkopatu.