Ukryty wymiar

Event Horizon
1997
6,9 47 tys. ocen
6,9 10 1 47142
6,5 18 krytyków
Ukryty wymiar
powrót do forum filmu Ukryty wymiar

Średnia 7.4?

ocenił(a) film na 5

Za co? Takich filmów jest na pęczki... taki Robocop ma średnią ponizej 7, a rozwala ten film pod
każdym względem (wiem, może dziwne porównanie, ale to i ta science fiction).

jasiu15

Oj tam oj tam się średnią na filmwebie przejmujesz. Ale rzeczywiście porównanie nie trafne. Z tym że czy naprawdę warto rozpoczynać wojnę wewnątrz gatunkową. Dobrej fantastyki jest jak na lekarstwo. I tu pytanie do Ciebie, jakie są jeszcze filmy podobne do tego z chęcią je obejrzę? Bo o ile kojarzę to właśnie jest ich bardzo, bardzo niewiele. Osobiście daje filmowi 9/ 10. Mnie się podoba, Tobie nie, trudno. Ale czekam na tytułu.

ocenił(a) film na 5
grifter83

Żle mnie zrozumiałeś :) nie chodziło mi o to, że ten film jest jakąś kalką, czy że jest masa podobnych do niego, tylko o to, że równie dobrych filmów jest bardzo dużo. A lepszych jeszcze więcej :) a co do podobnych - pewnie je widziałeś, ale nie zaszkodzi napisać.
http://www.filmweb.pl/film/Kula-1998-94
http://www.filmweb.pl/Cube
http://www.filmweb.pl/film/Pandorum-2009-478458
http://www.filmweb.pl/W.Strone.Slonca
http://www.filmweb.pl/Pitch.Black

jasiu15

a ja bym dodał,. i tu uwaga, proszę o przypomnienie tytułu... film o gościu na Marsie/Księżycu który siedzi i pilnuje urządzeń umieszczonych tam (kopalnia ?) Na stacji ma za towarzysza tylko takiego robota, który na końcu zdradza mu prawdę o nim -
-> UWAGA SPOILER:

prawda jest taka, że jest on klonem (wydaje się banalne ale film jest genialny), na końcu wystrzeliwuje się w kapsule na ziemię którą normalnie wysyłał jakieś próbki skał czy czegoś tam. Co to za film ?

_mjkl

Film o którym piszesz to The Moon "Księżyc" z 2009 roku. Dla mnie film bardzo dobry

maxns

dzięki ! strasznie ciężko go odszukać bez daty spośród tych wszystkich twilightów itd.

jasiu15

Podaj 1 taki film z takim klimatem, który traktuje o kosmosie, gdzie ludzie walczą z obcymi na statku i jest tak strasznie.

ocenił(a) film na 4
0wner2

W Stronę Słońca (trochę inny ale dostatecznie podobny, no i dożo lepszy)
Odyseja Kosmiczna
Obcy

A toto tutaj to jest kupa, ten Ukryty Wymiar. Przepraszam za brak elokwencji ale jeszcze trochę mną telepie świadomość zmarnowanego czasu.
pozdrawiam i życzę lepszego doboru filmów w przyszłości (sobie również).

ocenił(a) film na 6
jasiu15

Zgadzam się. Nic ciekawego i zaskakującego.

@0wner2: Pandorum.

JizzyBones

Pandorum nie było tak straszne, nie trzymało tak w napięciu, nie miało takiego klimatu. No i fabuła w Event Horizon była lepsza.

jasiu15

Nie rozumiem zachwytu Pandorum na forach Filmwebu. Dla mnie to był film nudny i naciągany. Ale widziałam go dawno temu i w sumie jedyne co pamiętam to jakiś pigmej na statku kosmicznym co wydaje mi się być absurdem do potęgi, ale może moja pamięć mnie zawodzi i to nawet nie był ten film, nie wiem.

Racja, filmów typu "Ukryty wymiar" jest mnóstwo. Taka "Kula" chociażby, albo "Głębia"- to było fajne.
Ale ten film w niczym im nie ustępuje, wydaje mi się że warty jest choćby tej siódemki na filmwebie.

mantaa7

Głębia była cholernie nudna, nic tam się nie działo. Filmy Sci-Fi w kosmosie powinny być straszne, a takim był niewątpliwie Ukryty Wymiar. Piszecie, że takich filmów jest na pęczki, a wciąż podajecie te same tytuły. Ja filmy podobne do tego mogę policzyć na palcach jednej ręki.

ocenił(a) film na 6
0wner2

Dlaczego powinny być straszne? Czy kosmos jest straszny?

JizzyBones

Jest cholernie straszny. Bardziej straszne od niego wydaje mi się tylko pozostanie samemu na środku oceanu, bez możliwości uratowania się.

użytkownik usunięty
0wner2

A dla mnie straszni są klauni (tak po polsku się to pisze?).

użytkownik usunięty

A dodam jeszcze że film nawet miał dobry pomysł. Jak na to co zazwyczaj wychodzi z pod ręki Andersona to nawet ok, ale tak ogólnie to tylko pomysł dobry, reszta niespecjalna. Gdy oglądałem go jak byłem parę ładnych latek młodszy to nawet wydał mi się trochę straszny, ale jak ostatnio oglądałem Event Horizon to chciało mi się śmiać. Po prostu zestarzał się.

Event Horizon to jeden z najstraszniejszych filmów jakie widziałem, gdy oglądałem go pierwszy raz na kompie to trzymałem się za głowę i chciałem w pewnym momencie wyłączyć, bo nie mogłem wytrzymać tej psychozy. Za drugim razem jednak, już na TV, nic mnie nie wystraszyło. Jednakże za pierwszym razem to ten film niszczy głowę, w życiu się tak nie bałem.

użytkownik usunięty
0wner2

I o to chodziło. Trochę posiedzieć w napięciu i pójść spać:)

ocenił(a) film na 7

Ja osobiście uważam, że ten film może się mierzyć z serią "Obcy". Niesamowicie trzyma w napięciu no i jest .... straszny (w sensie, że dobry horror). Nie wiem dlatego wam się nie podoba, ale macie prawo mieć własne zdanie. Jak dla mnie film conajmniej 8/10.

jasiu15

porównywanie Robocop do tego lekko nie na miejscu a film lepszy od tego robota

ocenił(a) film na 5
agaszczescie20

Przypomnij sobie Robocopa w takim razie - miażdży ten film bez problemu. Ok, rozumiem, że nie na miejscu, bo Robocop to bardziej film akcji niż science - fiction, ale w sumie co najmniej o jedną ligę wyżej.

jasiu15

:D Horror, Sci-Fi Każdy ma swój gust :) Mi się w każdym razie podobał jak na tego rodzaju film:) ale sama dałam mu 6

ocenił(a) film na 5
agaszczescie20

Uwielbiam zarówno horrory jak i s-f i filmy akcji. Po prostu Ukryty Wymiar nie przekonał mnie, nie poczułem klimatu grozy jak np w Obcym...

jasiu15

Bo na Ukryty Wymiar trzeba zarzucic kwasa LSD wtedy ujrzysz dopiero prawdziwe pieklo, jak sam tytul filmu wskazuje "ukryty wymiar", odpowiedz masz w filmie. Robocop? hahahah. To jak porownanie Bolka I Lolka ze Smerfami. Fakt oba filmy Sci Fi ale Robo Cop to sensacja a Ukryty Wymiar to Horror a elementami psychodeli. Plazma "The Blob" z 1988 roku i tak miazdzy te dwa filmy :) A wracajac do Ukrytego to byl kiedys jeden z moich ulubionych filmow Sci Fi na pozycji numer 1. Jak mogles nie poczuc klimatu oj Jasiu Jasiu cos z Toba jest nie tak.

ocenił(a) film na 8
jasiu15

TO DWA RÓŻNE filmy.

ocenił(a) film na 4
jasiu15

Jak dla mnie kiszka. Film jest ciekawy do momentu wprowadzenia pocietych cial, fantazji o mrocznej krainie, psychozy doktora, itp. Pozniej staje sie pierwszym lepszym horrorem z typowo amerykanskim zakonczeniem.

ocenił(a) film na 8
jasiu15

Ukryty wymiar to horror na bazie s-f, a robocop to thiller na bazie s-f. Dwa zupełnie różne zupełnie filmy. Porównanie z d*y.

Oba filmy to dla mnie klasyka, ale każdy jest zupełnie inny.
Ukryty wymiar to czysta psychoza powoduje u widza psychozę inaczej tego nie nazwę. Eksploracja kosmosu itd. Bardzo, ale to bardzo straszny film i zastanawiam się czy nawet nie straszniejszy od Alien. Robocop to z kolei problem przestępczości i jej rozwiązania w przyszłości.

jasiu15

Ja uważam , że jest to ,,niezły'' horror , ale zbyt masakryczny.....

ocenił(a) film na 9
jasiu15

jakoś ja nie widziałem podobnych do niego scenariusz jest unikatowy Napęd Grawitacyjny coś nowego a nie w kółko śmieszne potworki jak w Pandorum