Hmmm.... gdybym ocenial ten film kilkanascie lat temu, napisalbym, ze obraz byl rewelacyjny... jednak w porownaniu do dzisiajszych technik i duzej ilosci zwrotow akcji w produkcjach, obraz wypada na ich tle dosc calkiem przecietnie... Jednak mnie i tak sie podobal. Pomysl byl dobry, nie bylo zadnych alienow, byl dreszczyk emocji, dobra gra aktorska, fajny klimat.... naprawde dobre, stare kino s-f.... polecam 7/10
No nie wiem czy któryś ze współczesnych filmów sci.fi. może dorównać takim klasykom jak właśnie "Event Horizon" czy też "Obcy" :). Wydaje mi się, że EH klasyfikować powinno się bardziej, jako horror, bo tak, jak pisałem kiedyś w założonym przez siebie temacie, kosmos to bardziej otoczka tego wszystkiego. Ten film jest w pewien sposób fenomenalny, wyjątkowo działa na podświadomość, połączenie naszych największych lęków ubrane w paletę klaustrofobicznego statku z piekła rodem powoduje, że podobnego filmu próżno szukać, bo... nigdzie takiego nie ma. Nie zgadzam się do końca z Twoją opinią, choć całkowicie szanuję podejście do tematu. Zgodzę się natomiast w jednym: "naprawdę dobre, stare kino...". Pozdrawiam.