Underworld: Wojny krwi

Underworld: Blood Wars
2016
5,9 34 tys. ocen
5,9 10 1 33582
3,1 7 krytyków
Underworld: Wojny krwi
powrót do forum filmu Underworld: Wojny krwi

Ogólnie od tego filmu wymagałbym dobrego klimatu, ciekawej fabuły, autetyczności (na ile możnaby sobie pozwolić w filmach o Wampirach i Wilkołakach).

Rzeczy które mnie raziły/bym zmienił:
1) Marius, lepiej aby trzymał Michaela przy życiu aby mieć stały dostęp do jego krwi/mocy
2) Marius, jest przedstawiony jako strateg - pomysł dobry, ale warto byłoby pociągnąć temat:
- dodać że był np. wyśmietninitym dowódcą wojskowym i strategiem, został wybrany przez Lykanów do roli przywódcy
- trzymałby dyscyplinę, w filmie Lykanie pokazani są jako jakaś chałastra
- miałby charyzmę
- miałby sztab "zróżnicowanych" dowódców z charyzmą - obecnie wszystkie Lykanie są na jedno kopyto
3) Romans miedzy Marius'em a jakaś wampirzycą ?!? Mało prawdopodobne, lepiej jakby miał romans z Semirą, Semira chciałby go użyc aby pozbyc sie rady albo wywlaczyć lepszą pozycję w radzie, a Marius potrzbowałby jej jako klucz do pokonania wampirów
4) Marius, uważa że krew córki Selene da nadzwyczajne moce - darowałbym sobie ten temat, bo skąd miały sądzić cos takiego? Michael miałby jemu to powiedzieć? Bez jaj
5) Kropla krwi daje wpomienia, wg. mnie głupota. Wtedy za każdym razem jak jakis Wampir się pożywia to widziałby wspomienia dawcy krwi, poza tym jak by tak było to rada zarządziłaby rytuał częstowania się swoją krwią na wstępie każdego posiedzenia
6) Lepiej jakby krew wampirów dawałaby tymczasowo moc temu kto ją spróbuje (w dużej ilości daje na stałę moc) i taki motyw byłby jeszcze ok
7) Rada wampirów, ... sądzę że rada nadzorcza w mojej małej spółdzielni rodzi większy respekt, niż rada wampirów pokazana w filmie
8) Rada wampirów to zazwyczaj są potężne wampiry, tej potęgi nie było odczuć i widać - świetnie był pokazany Wiktor w I części Underworld
9) Erotyczna scena? Dajcie spokój
10) Pokonanie Mariusa, lepiej byłoby gdyby Marius został zamknięty w klatce na tak długo, aż serum w nim przestanie działać - poczułem się jak idiota oglądając scene w której Selene ubija Mariusa
11) Wampiry celują z broni do swojej rady ?!?
12) Jeśli tak ma wyglądać scena batalistyczna to ja dziękuję, jeśli została zastosowana taka logika to Lykanie mogliby zniszczyc tą fortece w każdej chwili za pomocą ładunków wybuchowych i wyrzutni rakiet
13) Coś mało tych wampirów i Lykanów, bardzo to przypomina jakieś podwórkowe porachunki
14) Film ten tak jak Resident Evil zmierza do tego, że główna bohaterka jest coraz silniejsza i nie zwyciężona, i kim byłby kolejny przeciwnik który mogłby takiej istocie zagrażać w kolejnej częsci? Koleje wymyślone nie wiadomo co?
15) Kolejny film, jesli miałby mieć sens, to musiałby chyba dotyczyć konfliktu między Selene a jej córką, która nie miałaby umiaru w swym okrucieństwie, temat trzebaby mocno ogarnąć ze strony psychologicznej, w jaki sposób zmieniała sie córka Selene, że stała się zagrożeniem - świetnie pokazane było coś takiego w "Wywiadzie z Wampirem".

To tyle, a co wy byście jeszcze zmienili w tym filmie?

ocenił(a) film na 10
_JWL_

Mnie najbardziej raziły takie rzeczy, że niektóre fakty były całkowicie pomijane i nie były zachowane z poprzednich części. Np:
1) idiotyczne moim zdaniem było to, że podczas finałowej walki w zamku, gdy na wampiry padło światło, w sekundzie zamieniali się w garstkę popiołu. Przecież czegoś takiego nie było w poprzednich częściach. W Underworld Ewolucja, Selena w tej ciężarówce była przez chwile na świetle słonecznym i ją to tylko poparzyło, i już to wszystko wyglądało trochę realistyczniej, a w tej najnowszej części to ten wątek przekraczał granice dobrego smaku
2) żenujący był również wątek z tymi wampirami, którzy mieli moce jakiegoś znikania i ten cały ich rytuał w wodzie. Według mnie jest to całkowicie niepotrzebne. Jeszcze brakowało tego, żeby wampiry miały umiejętność teleportacji...
3) niepotrzebnie dodali tą całą radę, o której członków nie było nawet jednej wzmianki w poprzednich częściach

Ogólnie jestem wielkim fanem całej tej serii i oceniam tą część jako całokształt wszystkich części. Muszę jednak stwierdzić, że po tej części czuję trochę niedosyt. Najgorsze jest to, że wprowadzają zmiany, które całkowicie nie są spójne z poprzednimi częściami, a nic chyba tak nie niszczy serii.

ocenił(a) film na 10
pomsta1350

Zniszczyli również postać Selene. Uważam, że jak na tak potężną i doświadczoną wampirzycę, a jako taka była przedstawiona w poprzednich częściach, to Selene zbyt wiele razy zebrała baty. Praktycznie w każdej scenie walki z jej udziałem, to nie wykazała się szczególną siłą, a w poprzednich częściach to wręcz przeciwnie. Nawet z tym kolesiem Varga w tej klatce, to powinna pokazać coś więcej. Każda jej potyczka z Mariusem to całkowicie Marius dominował.

ocenił(a) film na 8
_JWL_

1. Jak obstawiacie szanse, ze Michael mogl przeżyć? W końcu wyszedł z walki z Marcusem, teoretycznie jesli Marius go gdzieś zostawił to mógł sie zregenerować.
2. Nie żeby cos, ale - ludzie zapomnieli o istnietniu wampirów i wilkołaków? yy...
3. Czy tylko mnie zazenowal pomysl z tą magiczna wodą itd?