7,2 145 tys. ocen
7,2 10 1 144752
6,5 29 krytyków
Vanilla Sky
powrót do forum filmu Vanilla Sky

Według mnie film jest dobrą produkcją mimo tego, że posiada mało oryginalny scenariusz. Co do jednego większość ludzi piszących tutaj jest zgodna, film ma "słabe" zakończenie i w zasadzie mógłbym się tutaj zgodzić, ale z natury jestem opozycyjnie nastawiony do zdania, które kreuje większość.

Zakończenie nie jest bynajmniej słabe samo w sobie. Jest zwyczajnie słabo nakręcone i napisane bez pomysłu. Zresztą każdy kto widział zwiastun mógł domyślić się "snu" głównego bohatera mniej więcej w połowie filmu (czasami mam wrażenie, że to co w filmie miało zaskakiwać było zbyt przewidywalne).

Gra aktorska faktycznie stoi na wysokim, aczkolwiek nierównym poziomie. Zjawiskowo piękna i wspaniale filmowana Penelope Cruz nadaje filmowi pewnej dozy magiczności (pewnie gdybym był kobietą oceniałbym to inaczej;) Tom Cruise natomiast prócz kilku pięknych, sztucznych i wyczwiczonych do perfekcji uśmiechów nie oferuje zbyt wiele, według mnie miał na swoim koncie dużo lepiej zagrane postacie. Reszta aktorów gra całkiem dobrze.

Podobała mi się muzyka i zdjęcia. Ciekawie odtworzone sceny z okładek albumów muzycznych i plakatów filmowych.

Ogólnie oceniam film na siódemkę.

Modrzew88

jestem kobietą i dla mnie również postać Penelopy jest magiczna :)
polecam "Otwórz oczy" - film Alejandra Amenabara, na podstawie którego powstała waniliowa wersja Toma C.

Modrzew88

"Zakończenie nie jest bynajmniej słabe samo w sobie. Jest zwyczajnie słabo nakręcone i napisane bez pomysłu. Zresztą każdy kto widział zwiastun mógł domyślić się "snu" głównego bohatera mniej więcej w połowie filmu (czasami mam wrażenie, że to co w filmie miało zaskakiwać było zbyt przewidywalne)."
Film oglądałem już jakiś czas temu, ale z tego co pamiętam to głos kobiety "open your eyes" na końcu filmu, gdy główny bohater "wraca do życia" różni się od głosu kobiety który słyszymy na początku w budziku Davida. Jeśli mnie pamięć nie zawodzi to nie mogę się z Tobą zgodzić, że film ma słabe zakończenie. Według mnie reżyser pozostawia widzowi dowolną interpretacje co powoduje, że zakończenie tego filmu jest co najmniej ciekawe.