7,3 53 tys. ocen
7,3 10 1 52871
7,2 34 krytyków
Wątpliwość
powrót do forum filmu Wątpliwość

Uwaga, poniższy tekst nawalony SPOILERAMI! Nie widziałeś/as filmu? - nie możesz tego czytać!
-------------------------------------------------------------

Co rozumiecie przez to "może niektórzy chłopcy chcą być złapani, to za to pobił go ojciec". Tak wypowiadała się amtka o swym synu w rozmowie z siostrą zakonną, jak to odbieracie? Co chciała nam przekazać?
Bo ja wnioskuję, iż raczej w powodu jego skóry mu [chłopcu] nie dokuczali, czy sam prowokował czyjeś zachowania?
Co Wy o tym sądzicie? Jak interpretujecie?
Czy Waszym zdaniem ksiądz był winny?
Moim zdaniem nie był winny, ale zawsze są WĄTPLIWOŚCI...

ocenił(a) film na 9
BUNCH

Chłopiec miał skłonności gejowskie (i za to ojciec go nie tolerował).
Jeśli chodzi o księdza, skłaniam się ku jego winie.
Choć ma jednak lekkie wątpliwości... :o)

Generalnie swietny film i mistrzowskie kreacje.
A kreacja Meryl, to majstersztyk !

Pozdrawiam wszystkich jej wielbicieli :o)

ocenił(a) film na 9
Corderosa

"Chłopiec miał skłonności gejowskie"
Skłonności gejowskie?? Raczej jak już, to orientację homoseksualną.

Ja uważam, że był winny, w dodatku molestował dwóch chłopaków. Ale oczywiście mam wątpliwości.

Pemol

ja uważam, że ich nie molestował. Ten film jest po prostu genialny- tutaj się praktycznie nic nie dzieje, widzimy tylko konfrontacje 2-3 osobowe, które ogląda się z zapartym tchem. Nawet nie wiem kto tutaj zagrał najlepiej. Wszyscy są genialni. tylko ta nominacja Violi Davis strasznie naciągana.

ocenił(a) film na 9
Pemol

No tak...
To wyrażenie miało być w cudzysłowie..., te "skłonności gejowskie", rzecz jasna.

Mój błąd :o)

Corderosa

to Ty masz co, skłonności do facetów? U nas chyba nigdy nie będzie tolerancji. Pociągali go faceci i tyle, skłonności to można mieć do alkoholu albo narkotyków.

ocenił(a) film na 9
Binula

Skąd wywnioskowałeś -aś, że mogę być nietolerancyjna??
Nie mam nic do homo... Wręcz przeciwnie. Mam sporo znajomych o innej orientacji seksualnej i jakoś nigdy mi to nie przeszkadzało.

Więc wyluzuj i nie bierz wszystkiego tak dosłownie.
Tym bardziej, że moje stwierdzenie jest w cudzysłowie...

Pozdrawiam :o)

Corderosa

Słownik języka polskiego PWN:

skłonność
1. «posiadanie cechy, która się może ujawnić»
2. «trwałe upodobania do czegoś»
3. daw. «przychylność dla kogoś»

Czy określenie "skłonności gejowskie" mogło wobec tego zawierać choć odrobinę niechęci? A może mówiąc
cokolwiek o homoseksualistach, trzeba przy tym zdjąć czapkę i paść na kolana?

Fanatyzm, który zionie z kilku powyższych wypowiedzi, mnie przeraża. Nie dajmy ortodoksom wleźć sobie na
głowy!

ocenił(a) film na 8
wojtek_bstok

może tolerancja to negatywna skłonność do bycia obiektywniejszym? ;)

ocenił(a) film na 9
wojtek_bstok

Nie rozumiem zasadności Twojego postu. Sama corderosa powiedziała, że miało to być w cudzysłowie, po za tym nie pisałem nic na temat chęci czy niechęci. Napisałem, że dziwnie to zabrzmiało, bo nie słyszałem wcześniej określenia "skłonności gejowskie". I tyle. Nie jest to żaden fanatyzm («żarliwość w wyznawaniu jakiejś idei lub religii, połączona ze skrajną nietolerancją») ani nie jestem ortodoksem («człowiek ściśle przestrzegający zasad wyznawanej wiary, ideologii itp.»).

ocenił(a) film na 8
Pemol

skłonności a nie orientacja...jeśli zauważyliście, chłopiec miał 12 lat...a to już czas na orientacje? ;) to było dobrze dobrane słowo:)

ocenił(a) film na 9
opuszki

Ogólnie to orientacje ma się od razu. Ogólnie nie rozumiem o co chodzi z tym gejowskim wątkiem, bo 12 letni chłopak za bardzo nie interesuje się takimi rzeczami, jak podrywanie itp. Nie podobał mi się ten wątek kompletnie.

ocenił(a) film na 9
Pemol

Przepraszam, ale Ty chyba za bardzo nie znasz chłopców w tym wieku (brat, kuzyn, siostrzeniec itd.).

Choćby ostatni przykład z 1-szych stron gazet:
13-letni chłopiec z Anglii został ojcem i żeby było śmieszniej, deklaruje, że chce wychowywać swoje dziecko ze swoją "dziewczyną" dwa lata starszą.

Chłopiec z filmu może nie zdawać sobie jeszcze sprawy z tego, że podobają mu się bardziej chłopcy, ale na pewno to odczuwa...

ocenił(a) film na 8
Corderosa

Basta! Dość kłótni. Odbiegamy od głównego wątku.
Przepraszam za literówki w moim temacie, sam czytając swoje zdania nie mogłem sie połapać a co dopiero Wy. Ja uważam natomiast iż ksiądz nie był winny jak wspomniałem. A chciałem się co nieco od Was dowiedzieć jaką rolę pełnił murzyński chłopiec. Dziękuję. Tez uważałem, że znalazł sobie "przyjaciela" bo inni (rasiści) nie chcieli z nim się zadawać. Ksiądz go raczej nie molestował. Niektózy twierdzą, że nie bo nie zdążył, zreszta odnoszenie bielizny chłopaka do szafki nasuwa pewne WĄTPLIWOŚCI.

ocenił(a) film na 10
BUNCH

Chodziło o te skłonności homoseksualne. No chyba nie o kolor. Jego matka też była czarna. A co do winy... Coś w tym musiało być, skoro kłamstwo siostry Alojzyny, że dzwoniła do siostry z jego poprzedniej parafii zadziałało.

ocenił(a) film na 10
Lemony

Poza tym jestem zawiedziony.
Ten głupi festiwal schodzi na psy ;p
Nie dał statuetki, ani Meryl, ani Amy.
No. Może Winslet jest lepsze, ale Cruz od Adams?
Szczerze wątpię.
Przepraszam za off.

ocenił(a) film na 9
Lemony

Też jestem zawiedziony. Trzymałem kciuki za Streep i Adams a tu nic. W dodatku najlepszym filmem okazał się "Slumdog". Boję się gali w następnym roku.