Władca Pierścieni: Powrót króla

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003
8,4 555 tys. ocen
8,4 10 1 555409
8,1 65 krytyków
Władca Pierścieni: Powrót króla
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Powrót króla

Dlaczego Gandalf miał ze sobą swoją czarodziejską laske skoro stracił ją w pojedynku z Nazgulem? Jakim cudem Szeloba przebiła się przez(trując Froda) Mithril skoro nawet włocznia nie była tego w stanie zrobic? Film i tak 10/10..:P

Toma1910

hmmm ... ogromne pajaki to stworzenia z poczatkow srodziemia (czytaj silmarillion), byc moze szeloba miala taka wladze, zdolnosci czy jak kolwiek chcialbys to nazwac. co do gandalfa to nie przypominam sobie aby walczyl z nazgulem, a tym bardziej zgubil laske. moze chodzi ci o barloga? jesli tak to sprawa ma sie zupelnie inaczej, bo gandalf po walce z mitycznym stworzniem odrodzil sie na nowo ...

ithil

Jest scena dodatkowa w której Gandalf walczy z Królem Czarnoksiężnikiem i ten go pokonuje łamiąc jego laske,co zarazem wytłumacza fakt,ze Gandlaf nie ma jej walcząc pod Czarną Bramą.Posiada ją juz bedąc przy Szarych Przystaniach odpływając ostatnim statkiem do Nieśmiertlenych krain. To jest link do tej walki http://www.youtube.com/watch?v=f7egAVqmH4Q&mode=related&search=

Toma1910

hmmm ... fakt, moze to zywkle przeoczenie. moze jackson nie krecil scen chronologicznie. no niezle, ja ogladalam film kilka razy (ale zwykla wersje), ale nawet nie zwrocilam na to uwagi. pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
ithil

może poprostu zrobiłe sobie nową, wystrugał, wyczarował czy coś w tym stylu, albo przeoczenie, zresztą scena walki Gandalfa z nazgulem jest w materiałach dodatkowych i w wersji podstawowej jej nie ma.

ocenił(a) film na 10
Beliar

Szczerze mówiąc wydawało mi się że po tej scenie już w następnych różdżki nie miał. Miał tylko swój miecz. Chyba że oglądałeś film od tyłu? :P

użytkownik usunięty
Toma1910

Gandlaf nie miał swojej różdżki po tym jak ją stracił. Jeśli twierdzisz co innego, wstaw screena pokazującego że tak jest w rzeczywistości. W bitwie pod czarn bramą Gandalf nie ma różdżki.

ocenił(a) film na 10

|"Jakim cudem Szeloba przebiła się przez(trując Froda) Mithril skoro nawet włocznia nie była tego w stanie zrobic? "|

Wydaje się że to że przeżył jest zasługą Mithril. Pomyśl co by było gdyby nie miał jej na sobie... Po za tym: magia, magia

A może po uderzeniu włóczni Mythril osłabł i przerwał się po przebiciu przez Szelobę, w końcu każdy materiał ma granicę swojej wytrzymałości

Obejrzyj sobie fragment jego pożegnania z hobbitami przy Szarych Przystaniach tam ją posiada. Pod Czarną Bramą jej nie ma zgadza sie... P.S (Co to jest za wydanie,które widzimy na miejscu oryginalnego plakatu z filmu)

użytkownik usunięty
Toma1910

Pożeganie przy Szarej Przystani było długo po całej akcji z pierścieniem (parę dobrych lat - Sam zdązył się ożenić i dorobić dzieciaków), przez tyle czasu Gandalf spokojnie mógł sprawić sobie nową różdżkę, więc nie wiem w czym problem.

Toma1910

Ja ci powiem tak przy tak ogromnej superprodukcji takie wpadki się zdażaja (ponoć fani dopatrzyli się w każdej z części ponad 200 takich kiksów). A tak na marginesie to Gandalf po walce z nazgulem nie miał juz swojej laski.

Bialy_Pielgrzym

Gówno prawda. Oglądałem ten film baaaaaardzo wiele razy, bo jestem z całą pewnością jednym z największych fanów Nie dopatrzyłem się zbyt wielu "wpadek". Większość z nich można wyjaśnić. Jak na przykład tą z różdżką Gandalfa. Po pierwsze dobry mag (Gandalfa można śmiało za takiego uznać) ma nie tylko jedną różdżkę. A poza tym potwierdzam to, że od przybycia do Shire do odpłynięcia z Szarej Przystani minęło sporo dobrych lat.

lidercrish

Co do różdżki zgadzam się z opinią, że po kilku latach Gandalf zdobył, zrobił nową. Jeżeli chodzi o pająka to nie zgadzam się, że gdyby nie zbroja to Frodo by skończył gorzej, ponieważ w następnej scenie jeden z orków mówi, że pajęczyca najpierw paraliżuje ciało a dopiero potem zjada ofiarę. Osobiście uważam że jest to raczej niedopatrzenie niż błąd gdyż nie jest pokazany moment ranienia Froda. Mithril nie przylegał idealnie do ciała szeloba mogła wsunąć szpikulec pod niego i ranić hobbita. Podobnie sprawa wygląda z Legolasem w filmie strzały ranią orki głównie z osłonięty korpus natomiast elf spokojnie mógł celować w odsłonięte części ciała.

ocenił(a) film na 9
lidercrish

Tak jest.

ocenił(a) film na 10
Toma1910

Gandalf nie miał różyczki gdy zapobiegł spaleniu Faramira a w czasie pożegnania na Szarej Przystani zapewne miał nową, bardziej nie mozna tego wyjaśnić gdyż to pomysł twórców filmu i Tolkien nic tu nie wyjaśni. Ale chce wierzyć że to nie pomyłka. Jednak z drugiej strony scena z Upiorem jest tylko w ?reżyserskiej? wersji filmu. Pozdrawiam miłośników Tolkiena.

ocenił(a) film na 10
Toma1910

a co do Szeloby to podzielam opinie że to demon z Dawnych Dni i jest dalece potężniejszy od wytworu Krasnoludów nawet jeśli powstał z tak szlachetnego i magicznego kruszcu.

ocenił(a) film na 10
Toma1910

No prawda ze gandalf stracill lakske ale od casu stracenia laski minelo pare lat a on napewno z elfami wymyslil sposob na odnowienie jej.

ocenił(a) film na 10
Toma1910

a po zatym wedlug mnie walka króla nazguli z gandalfem
byla troche sucha ja sobie to wyobrazalem
ze beda walczy na miecze i na magie nie Król nazguli wyciaga miecz i gandalfe juz rozwalaaaaa

ocenił(a) film na 10
Toma1910

Ugryzła go w okolice szyj, od tyłu. Ale nie pierwszy raz Jackson nie trzymał się źródła i wychodziło naiwnie....Poza tym była dzieckiem Ungolianty, która naklepała Morgotha...:)

Toma1910

Wiem że późno to pisze, ale jeśli chodzi o Gandalfa to w scenie koronacji Aragorna Arwena trzyma w ręku nowa laskę dla Gandalfa

ocenił(a) film na 10
Toma1910

faktycznie to, że Gandalf miał różdzkę (raczej kij) w scenie w Przystani nie da się jakoś wyjaśnić. Ale po walce z Nazgulem (w scenie wersji Ext) Nazgul rozkruszył ten kij. I Gandalf nie miał go już pod Czarną bramą. Gdy jadą pod bramę widać, że jej nie ma. A skąd miał kij po tym jak powrócił z zaswiatów ? Ano w ksiazce Gwaihir zabrał go do Lorien. W filmie to, że był w Lorien sugerują jego nowe ciuchy i laska wlasnie w stylu Lorien - płaszcz, laska i zapinka u płaszcza. Tylko ta laska w scenie w przystani jakoś krzaczy nie wiadomo skąd wzięta :)