Naprawdę chciałem dać temu filmowi szansę i z góry uprzedzam - że doceniam, że w Polsce ktoś spróbował w końcu tego typu filmu. Dało się to zrobić lepiej. Naprawdę wyszło bardzo źle. I z każdą kolejną minutą moja irytacja wzrastała.
Zacznę może od plusów. Podobała mi się charakteryzacja "złych". Naprawdę wyszło to bardzo dobrze. I to był chyba największy plus. Efekty skromne, ale też można uznać za "w porządku" (może jedynie ta urwana głowa nieco słaba), ale efekty też na plus. I na tym koniec. Za charakteryzację jedna + 1 gwiazdka i za efekty + 1 gwiazdka. Więcej dać nie mogę.
Teraz czas na minusy.
Przede wszystkim dialogi. Wygląda to tak, jakby dialogi pisał jakiś 50-letni facet bez rozeznania w temacie, jak rozmawia młodzież. A wstawki typu "chodź tu dzbanie" sprawia tylko grymas żenady na mojej twarzy.
Druga sprawa - brak logiki. To jest chyba standard w tego typu filmach, ale aż tak mało logicznych zachowań bohaterów chyba jeszcze nie widziałem. Zupełnie odrealnione zachowania postaci, przez co nie wyczuwa się strachu, a ogląda się bardziej jak film przygodowy.
Trzecia sprawa - czy wszyscy w tym filmie mają problemy ze słuchem? Ileż to było scen jak "ten zły" podchodził do kogoś od tyłu i nikt go nie słyszał.... No bez przesady, trochę więcej realizmu, nawet w tego typu filmie jest jednak wskazane.
Czwarta sprawa - montaż. Tragedia. Jak już pojawia się nadzieja, że film przyśpieszy, nagle spowrotem akcja zwalnia i wlecze się jak flaki z olejem. Dodatkowo jakieś wstawki typu slow motion - naprawdę słabo to wygląda.
Piąta sprawa - nuda. Naprawdę w filmie nie czuć żadnego napięcia, a seans dłuży się niemiłosiernie. Ma to związek z poprzednim punktem, czyli fatalnym montażem.
Szósta sprawa - fabuła. Główny wątek jest ok, po prostu reszta filmu jest zła. No i sam motyw jak pojawili się "źli" - również jest bardzo słaby. Można to było rozegrać inaczej, bardziej tajemniczo, bardziej strasznie.
Dalej już nie chce mi się wymieniać, ale jest jeszcze trochę tego. Gra aktorska również niestety mocno drewniana. Generalnie dałem temu filmowi szansę i naprawdę liczyłem, że dam mu chociaż 5-6 gwiazdek. Jednak seans tego dzieła to była bardziej męczarnia niż rozrywka. Bardzo słabo.... ale doceniam chociaż próbę....