4,4 99 tys. ocen
4,4 10 1 98711
5,7 71 krytyków
W lesie dziś nie zaśnie nikt
powrót do forum filmu W lesie dziś nie zaśnie nikt

Widzę tutaj spore podobieństwo z polską ekranizacją wiedźmina. Bardzo udana produkcja, ale ludzie w tym kraju są idiotami i nie potrafią tego docenić.

ocenił(a) film na 3
Wostock

a gdzie tam, "wiedźmin" to dobry serial, owszem. ale ten tu gniot to gniot i tyle. słaba bezrefleksyjna kalka amerykańskich shlasherów w dodatku poprzetykana lewackim stygmatyzowaniem polskiego społeczeństwa jako zaściankowe, rasistowskie itd. tak w ogóle to oglądając miałem wrażenie że to forma parodii w której twórcy zapomnieli umieścić elementy humorystyczne.

ocenił(a) film na 8
kgibas666

"Lewackim stygmatyzowaniem" sio na wykop.

ocenił(a) film na 3
Wostock

no a jak inaczej to nazwać? z tego filmu wynika że polska to kraj bezmózgiej młodzieży uzależnionej od cudów techniki i zacofanego starszego pokolenia konserwatywnie zapatrzonego w jakieś "stare dobre czasy" dla których, niemal w średniowiecznym tonie, wynalazki cywilizacji to w zasadzie dzieło szatana. wynika z niego również że wszyscy księża to psychopatyczni pedofile w drogich butach i autach, że polscy patrioci właściwie nie różnią się niczym od nazistów, że homoseksualizm jest traktowany niemal jak w krajach islamu... kulminacją dla mnie tego bełkotu jest scena gdzie policjant grany przez lubaszenkę bredzi o tych czarnoskórych robotnikach i kobietach prowadzących autobus. i ja rozumiem że każdy z tych motywów jest tylko historią jednego konkretnego przykładu ale ich łączna kumulacja składa się na jakiś przekrojowy obraz polskiego społeczeństwa, istnie średniowieczny... a trzeba pamiętać że film jest dostępny na netflixie dla zagranicznego widza, zapewne fajną nam robi reklamę co nie?

ocenił(a) film na 8
kgibas666

Dobra Michałek, wyśpij się na trzecią zmianę na magazynie bo nie zarobisz na koszulki Sepultury. Oi Oi Oo hwaua wielgiej Bolsce!!!!!!

ocenił(a) film na 3
Wostock

no w sumie to nie jest jakiś najważniejszy zarzut do tego filmu. najważniejszym byłoby że prócz tego ten film jest po prostu dość mocno nijaki i bez pomysłu. zlepek tego co widzieliśmy już milion razy i to nawet bez jakiegokolwiek odautorskiego okraszenia fabuły jakimkolwiek własnym, świeżym pomysłem. sepultury nie słucham bo lewackie XD BM here \m/

ocenił(a) film na 8
kgibas666

"BM here" to też podejrzewałem, ale zakładałem, że są jakieś grancie twojego lamerstwa :D
"bo lewackie "zwłaszcza embryonic cells xDD
"film jest po prostu dość mocno nijaki i bez pomysłu." Odsunąć się, jakiś anon przemówił :D

ocenił(a) film na 3
Wostock

to co dla kogo jest po "lewej" a co po "prawej" zapewne zależy też od punktu osobistego odniesienia, dla mnie sepultura jest lewacka. subiektywnie. choć stara sepultura leci mocno thrashem a ten jak wiadomo ma silne naleciałości sceny punk i crust punk... więc i lewactwo jak najbardziej na miejscu.... ale ja tu przyszedłem porozmawiać o filmie nie o muzyce. a film jaki jest każdy widzi, jak mówię nijaki, kalka kalek i piąta woda po kisielu. ja rozumiem że można bawić się konwencja i nawarstwić grubą ilość nawiązań, zapożyczeń, mrugnięć okiem do fanów gatunku... ale przydało by się jeszcze żeby spod tego wyzierał jakiś oryginalny pomysł twórcy. tu tego w ogóle nie ma. z czego mamy się cieszyć? z faktu że w końcu polski "twórca" dokonał jakiegoś zakompleksionego zamachu artystycznego i powielił komercyjny amerykański szablon???

ocenił(a) film na 8
kgibas666

Dude, ty chyba niezbyt łapiesz aluzje. Na serio to temat zapożyczeń w kulturze i czy to dobrze czy źle jest bardziej skomplikowany niż się wydaje, a ja widzę, że nie ma sensu o tym z tobą rozmawiać.

ocenił(a) film na 3
Wostock

w odczuciu że "nie ma sensu rozmawiać" prawdopodobnie nie jesteś tu osamotniony :)

ocenił(a) film na 8
kgibas666

Yyy to spi.erdalaj? W końcu? Czy to dla ciebie wciąż zbyt subtelnie i nie załapałeś?

ocenił(a) film na 3
Wostock

podejrzewam że rozmowa ze mną musi być dla ciebie całkiem egzotycznym doznaniem. pozdrawiam cieplutko i wesołego halloween, czy jak się to tam mówi :)

ocenił(a) film na 8
kgibas666

Nope, brak jakichkolwiek konkretnych i ciekawych opinii plus "zue" lewactwo to absolutnie nic niezwykłego w Polsce. Jedyny twój plus, że, załapałeś o co mi chodzi, chyba.

ocenił(a) film na 3
Wostock

"brak jakichkolwiek konkretnych i ciekawych opinii" ??? wiesz, nachalne ewidentne grzeszki i przewiny twórców, trudno ująć czy skrytykować w odkrywczy sposób. owszem będzie to wtórne, może faktycznie marnuję tu zwyczajnie czas bo "kondycja" tego filmu zwyczajnie sugeruje że "szkoda o nim gadać".

ocenił(a) film na 8
kgibas666

Ej, czy ty nie miałeś przypadkiem odejść z "godnością" i zostawić mnie poniżonego w kałuży łez? :D

ocenił(a) film na 3
Wostock

...no widzisz, a ja w swoim naiwnym zadufaniu sądziłem że sekcja komentarzy na filmwebie służy dyskusji o filmach :)

ocenił(a) film na 8
kgibas666

Typie, masz ciągły ból dupy o tę rozmowę, nawet wprost ci napisałem żebyś spier.dalał, a ty wciąż nie załapałeś. Chyba ja muszę to przerwać bo to rozmowa jak ze ścianą. To tam white power, czy jak wy się tam żegnacie na nocnej w magazynie :D

ocenił(a) film na 3
Wostock

heh, wiesz jak to mówią "do rozmowy trzeba dwojga". w sumie sam możesz to przerwać w prosty sposób, nie odpisując. ale widzę ze jakoś ci nie idzie :)

Wostock

Jak ty śmiesz ten największy ściek porównywać do czegoś tak cudownego jak Wiedźmin. Jakim sposobem taka tandeta i kompletnie beznadziejny humor mógł się komukolwiek spodobać na tyle, aby porównać do Wiedźmina??? Jak????

ocenił(a) film na 8
SewHaj

Why not? Mamy dwie swojskie udane produkcję gatunkowe, które nie zostały zrozumiane przez ludzi.

ocenił(a) film na 3
SewHaj

to sarkazm co nie? (oczywiście zakładając że to nie troll z dopiero co założonego konta) aż tak jak piszesz to może nie jest.... bo"wiedźmin" ma swoje wady przecież a ten tu "horrorek" nie jest jeszcze taki najgorszy, co najwyżej mierny i nijaki. ALE!!! nie zapominajmy że "wiedźmin" to 20 lat temu było, w innych realiach, w innej Polsce. dziś mamy zaplecze sprzętowe, speców, technologie, kasę, CGI itd. i to wszystko na, w miarę, światowym poziomie. i co się okazuje? że jak to wszystko jest to twórcom nagle brakuje pomysłu i talentu a jedyne co są w stanie zrobić to bezpłodnie coś przeciętnego skopiować. cała sala klaszcze bo "polaczkom" po wielu wysiłkach udało się wreszcie osiągnąć poziom przeciętniactwa.