6,8 116 tys. ocen
6,8 10 1 116164
4,9 32 krytyków
Warcraft: Początek
powrót do forum filmu Warcraft: Początek
Sabcio1234

No shit, zawsze zawsze myślałem, że w Powrocie Króla zatrudnili 300 tys. statystów przebranych za orków.

kamilxxx09

Nie ośmieszaj się już tymi orkami z Hobbita, którzy byli po prostu do bólu tandetni i plastelinowi... I nie oceniaj jakości efektów, po takim nagraniu z kamerki.

kamilxxx09

Pieprzysz głupoty. Orkowie dobrze wyglądali we Władcy tylko, gdy grali je ucharakteryzowani aktorzy. Powrót Króla też zawierał dużo CGI, ale całość była super. Hobbit był dużo gorszy. Azog i Bolg, zwłaszcza ten drugi mega kiczowaty, a sceny z beczkami, tam nie było plastikowego CGI, a trzecia część. Tutaj Orkowie są inny, wyglądają jak z gry, a do premiery jest chyba rok.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

moze wizualnie bedzie gorzej ale za to postacie , historia i dialogi które hobbit niema takze jest na co czekac - hype ON

dariusz1986pl

Akurat dialogi Hobbit ma świetne, nie zgodze sie z twoim zdaniem. Postacie rewelacyjnie wykreowany, chociażby taki Bilbo, Thorin, Thranduil czy Smaug. Postaci te reprezentują na tyle wysoki poziom, że spokojnie można by stworzyć oddzielne ksiazki o ich portretach psychologicznych.

kamilxxx09

Ty tak na serio. Podoba ci się pomysł, że krasnoludy przez trzy filmy wypowiedziały po jednej linijce tekstu, bo dla mnie mogłoby ich nie być skoro nic nie gadają.

Kofwit

Chyba oglądałes inne filmy, kolego. Nie każdy mówił dużo (logiczne, że było ich aż 13, a są jeszcze inni bohaterowie), ale przynajmniej połowa.

kamilxxx09

Są tacy co prawie nic nie mówili, dwie linijki na tekst, a filmy krótkie nie były. Są jeszcze inni bohaterowie - są. Lepiej wepchnąć długawy pojedynek Legolasa, który aż razi kiczem i Tauriel, której w ogóle nie powinno być, a właściwie olać prawie wszystkich krasnali. Koniec tego przeciętnego, to forum o Warcraft.

Kofwit

A po co komu gadanie takiego Bombura? On za wiele do fabuły nie wnosił, poza tym, ze dużo jadł, a kompania musiała sie z nim jeszcze użerać. Przypominam, że w ksiazce tez tak było.
Koniec Warcrafta.

kamilxxx09

Znam książkę. Bombur coś tam mruczał, że jest głodny. Koleś w pełnej charakteryzacji dzień w dzień czekał kilka godzin, żeby wejść na plan, fakt że nie wnosił nic do fabuły, ale mógł się odezwać przez te kilkaset minut.

Kofwit

Ma byc podobno taka scena-niespodzianka w wersji rezyserskiej, że w końcu coś powie :) Także poczekaj.

kamilxxx09

Czekam na wersję reżyserską i sceny, które ewidentnie zostały pocięte.

Kofwit

Ma byc podobno około 30 minut

kamilxxx09

Wolałbym taką wersję w kinie zobaczyć. Na kompie wyskakuje, że już około 120 minuty Bilbo wraca do siebie, a to powinno być właśnie w 150 minucie.

Kofwit

też tak sadze

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

smaug jest ok ale to jest jakies pare minut całej reszta pisana na kolanie

dariusz1986pl

Eee nie?

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Eee tak?

nie

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Gadaj sobie co chcesz. Przed prawdą nie uciekniesz Kamilku ;)

Żałosny jesteś, multikonciarzu.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Multikonciarzu :D

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Milion razy lepsze niż plastik w hobbitkach...

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Plastik to ty masz w Hobbicie kolego.We Władcy byli ucharakteryzowani ludzie na orków a tu poszli na łatwiznę i za dużo CGI dali.Taka prawda jeżeli to ci się podoba to okey ale nie zaprzeczaj że tak nie jest bo każdy obiektywny ci to powie.

kacperowski20

Jakbyś obejrzał materiały z planu, wiedziałbyś, że niektórzy orkowie są charakteryzowani. To raz. A dwa - w Hobbicie były sceny, które wymagały komputerowych orków po prostu ze względu na wymagania niektórych scen. Przykładem jest Azog, który musiał byc wielkim, rosłym orkiem - i żadna charakteryzacja by temu nie sprostała.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Niektórzy orkowie owszem ale w porównaniu z tym ile było we Władcy się nie umywa.I wyszło bardzo sztucznie a jeżeli się tobie to podoba to okey.

kacperowski20

Ostatnio czytałem na yt pewien komentarz (oczywiście po angielsku), który bardzo mnie zaciekawił. Ktoś napisał, że orkowie z Hobbita wyglądają lepiej niż ci z Lotra, bo wyglądają jak bestie (czy coś w ten deseń), a tamci jak pomalowani ludzie z maskami itp (osobiście stawiam orków z obu trylogii na równi, bo w jednej zdarzyli się świetni i w drugiej)
I wiesz, że z niektórymi orkami tak jest? Moze i ci z Lotra sa bardzej przerażajacy (choć nie wszyscy), ale popatrz:

http://yhwiki.com/images/4/48/LOTR3_-_Joel_Tobeck_-_Orc_Lieutenant_1.png

Niby fajnie się prezentują, szczególnie ten srodkowy, ale widać wyraźnie "pod nim" człowieka. Więcej! Pod wszystkimi trzema.
Także wiesz...
A orkowie z Hobbita również sa charakteryzowani. Przykładem jest Yazneg, Fimbul czy Narzug. Niektórzy sa tez ucharakteryzowani w dzikich krajach w NP czy w Laketown. No i oczywiscie w Dale w Bitwie 5 Armii np:

https://sleeplessthought.files.wordpress.com/2013/11/orcs.jpg
http://www.thelandofshadow.com/wp-content/uploads/2015/01/4ea3e0aa_hobbit28_larg e.jpeg
http://www.thelandofshadow.com/wp-content/uploads/2013/06/DarkCreaturesOrcs1.jpg

Koncówka filmiku (widac orków w charakteryzacji i zbrojach):
https://www.youtube.com/watch?v=UPhQiMdPdVA

Zastosowanie wielu komputerowych orków dało wieksze możliwosci, bo i sceny były bardziej wymagające niz w Lotrze (np. scena z beczkami). Ale dzięki temu mamy lepsza mimikę twarzy, a orkowie nie sa tak sztywni, jak to również ktos w necie zauważył.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Też prawda ale jak dla mnie ci trzej orkowie z Lorta są super.Wyglądają naturalnie.No i do tego jeszcze green screen którego dużo przez co wygląda sztucznie :)

kacperowski20

No ja niestety widze pod nimi aktorów. Nie razi mnie to, ale też nie uważam, by ci orkowie byli świetni.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Mi się wydaje że to że Hobbit taki sztuczny (to nie tylko moje zdanie,mnóstwo ludzi zwraca na to uwagę) to głównie przez green screena :)

kacperowski20

Sztuczny? Ee ja bym powiedział po prostu baśniowy.
Uwazam, ze lepsze to:

http://www.henneth-annun.ru/wp-content/gallery/televizionnyiy-rolik-6-pokadrovyi y-analiz/the-hobbit_-an-unexpected-journey-tv-spot-6-mkv_snapshot_00-01_2012-11- 21_09-41-15.jpg

http://www.brett-tek.com/wp-content/uploads/2014/01/location.jpg

Niż to:
http://www.hollywoodjesus.com/movie/lotr_fellowship/features/Gandalf3.jpg

Po prostu Hobbit jest lepszy pod względem wizualnym. Prolog do Np najlepiej to pokazuje.

użytkownik usunięty
Puchy11

Nie ma w HD, więc nie oceniam. Ale zapowiada się lepiej od Hobshita. Orkowie są z CGI więc nie mają nic wspólnego z plasteliną i plastikiem, niestety?

Kiedy to właśnie CGI sprawia, że postacie wyglądają plastikowo. Może rzeczywiście w HD wygląda to lepiej. Zobaczymy.

Prokurator24

Źle wykorzystane CGI tak, może sprawić że postaci będą fikającymi plastusiami (Hobbit itp).
I masz rację, że trzeba poczekać na wersę HD, by w pełni to ocenić. Bo nie da się tego zrobić, z nagraniem takiej jakości.

Prokurator24

Mogli zatrudnić kilku Pudzianów, pomalować ich na zielono, dać peruki, sztuczne kły i prawdziwe topory. Wtedy nie byłoby plastikowo :P Faktycznie, lepiej poczekać na HD i dopiero wtedy obiektywnie ocenić.

Prokurator24

Może być jak film 47 roninów, gdzie seny całkowicie zrobione w komputerze gryzą się z tymi nakręconymi przy udziale prawdziwych aktorów.

Ale skoro już w takim video widać sztuczność efektów specjalnych to w wersji HD będzie to pewnie jeszcze sztuczniej wyglądać.

użytkownik usunięty
filmowy12345

Gdzie widać sztuczność sztuczność efektów specjalnych? Ja tu widzę rozmazane wideo kręcone telefonem.

użytkownik usunięty

Zdublowało mi słowo. Tak czy inaczej wizualia będę oceniać dopiero przy oficjalnych materiałach promocyjnych - fotosy, zwiastuny, klipy.

użytkownik usunięty

Rozmazane wideo kręcone telefonem przedstawiające gameplay z gry wygląda jak gameplay gry.
Rozmazane wideo kręcone telefonem przedstawiające film "Warcraft" wygląda jak gameplay gry.

użytkownik usunięty

Ale wciąż rozmazane wideo kręcone telefonem zamiast oficjalnego materiału w HD.

użytkownik usunięty

Tak i dlatego ja filmu po trailerze tej jakości nie zamierzam przekreślać.
Nabrałem jedynie pewnych obaw co do strony wizualnej. Czy słusznych - to się okaże po wypuszczeniu trailera w wysokiej rozdzielczości. Zapewne na dniach.

użytkownik usunięty

W listopadze na Blizzconie.

użytkownik usunięty

Takie były plany przed wyciekiem trailera. Teraz może wszystko przyśpieszyć.

użytkownik usunięty

Nie sądzę. Duncan Jones zapowiedział zwiastun na listopad, na Comic-Conie pokazano krótkie migawki i wyciekły fragment klipu.

Nie jak gameplay, tylko przerywnik, intro lub outro. Czekamy jak wypadną Orkowie i ludzie we wspólnych sceach.

Widać trochę sztuczność po ruchach postaci.

ocenił(a) film na 5

Niechodzi ze widac sztucznosc CGI ale ze widac sztucznosc animcji.
Ludziom sie widac myli jedno z drugim.
Poprostu animacja czasami widac kuleje i tak niestety jest widoczne to nawet na tak kiepskiej kopji.
Mam namysli szczegolnie scene jak Orki biegna w strone portalu kamera jest ukazana od tylu za ich plecami.
-Jak przechodza przez brame do miasta.Widac sztuczna animcje Orkow.

Ogolnie duzo widze swietnej animacji nawet porownujac do Avatara ale tak jak mowie.Film ma mniejszy budzet wiec widac ze nie wszystkie postacie beda TIP TOP ;].No nic.Oby fabula byla emocjonujaca i wchlaniajaca.

ocenił(a) film na 9
lavrenzo84

Jest jeszcze rok do premiery i kilka miesięcy do zwiastunu.