PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=518872}
7,1 12 tys. ocen
7,1 10 1 11816
7,1 11 krytyków
Wenecja
powrót do forum filmu Wenecja

Mam problem z interpretacją ostatniej sceny, kiedy w zimie '45 (z tego co pamiętam) Zuzia przyjeżdża do pałacu i wchodzi do piwnicy. Otóż moje pytanie brzmi kto do niej strzelał i dlaczego? Wszystko wskazuje na to, że powinien być to Marek, ale facet który siedzi za fortepianem wygląda dużo poważniej niż dzieciak po 4 czy 5 latach i stąd moje wątpliwości. Czy też był to po prostu jakiś żołnierz, który się tam przypadkowo znalazł? Czy może brat Marka, co by bardziej pasowało wiekowo. A jeżeli chodzi o drugą kwestię, to w takim razie dlaczego ją zabił? Z mojej perspektywy wyglądało to na przypadek, kiedy zaczął strzelać do wszystkiego po kolei i akurat nie był świadomy, że ktoś stoi przy drzwiach, ale chciałem się upewnić. Z góry dzięki za odpowiedź.

ocenił(a) film na 7
laxigen

To jest po prostu rosyjski żołnierz, prawdopodobnie "kolega" tego, który jadł landrynki. Ale mogę się mylić.

ocenił(a) film na 3
laxigen

tak, to był rosyjski żołnierz. swoją drogą ciekawe skąd Zuzia wracała. po co wróciła do dworku, którego gospodyni została zamordowana. i kto ją podwoził. i w ogóle po co była ta scena :)

kromkarra

Postać Zuzi jest najbardziej tajemnicza bo w zasadzie nic o niej nie wiemy. Nie wiadomo gdzie mieszka? kim jest jej matka? W zasadzie tylko wiemy, że nie jest członkiem rodziny Marka i że jej ojciec był w obozie w Ostaszkowie? bodajże. Najprawdopodobniej jest ona dzieckiem rodziny z sąsiedztwa bo inaczej chyba być nie może?

Bolek84

wydaje mi się że scena z śmiercią Zuzi, była jakby tłem słów Marka,
ostatni zapisek na "kartce do Boga" "I wezmę ślub z Zuzią, bo Ciocia/Babcia uważa że wyrośnie na piękną kobietę"
swoją drogą było tam kilka zupełnie niepotrzebnych scen. ; D

ocenił(a) film na 9
laxigen

wszytskie wydarzenia "spinają marzenia marka zostawione w kosciele. To jest ostatnie marzenie żeby "zuzia została jego żoną". Może fim jest trochę o tym jak życie weryfikuje marzenia, jaka wojna jest brutalna....
pewnie pianista który zabija zuzię jest rosyjskim żołnierzem ale zuzia wchodząc do tej piwnicy ma taką minę - ja to znam a może ja go znam...?
z drugiej strony żaden z braci nie grał w filmie na fortepianie więc może to nie jest ani marek ani wiktor tylko obcy...