6,2 40 tys. ocen
6,2 10 1 40103
5,3 60 krytyków
Wesele
powrót do forum filmu Wesele

Wiem że polacy to tolerancyjny naród, ale ten film udowadnia że przesadzają z tolerowaniem rasizmu.

Film ten jest jawnie rasistowski i ksenofobiczny wobec jednego konkretnego narodu. Przypisuje im zestaw samych negatywnych, fałszywych cech i ma na celu wzbudzić obrzydenie/niechęć u widzą do tej konkretnej nacji.

Polacy mordują gejów, żydów, uprawiają seks ze świniami, nic nie robią poza piciem wódki, mordują ukraińców, kantują, biją ludzi etc. Oglądając to, czułem to samo gdy oglądałem filmy niemieckie z lat 30. Ten obraz to festiwal rasizmu wobec polaków i nie rozumiem dlaczego nikt nie chce tego skomentować i przyznać. W gazetach i opinii publicznej cisza.

Gdyby ten film tak sportretował ukraińców, rosjan, żydów lub jakąkolwiek inną nację to jestem pewien że przez polskę przeszłaby fala uzasadnionego oburzenia.
Dlaczego wszystko jest w porządku tak długo jak to polakom są przypisywane cechy negatywne, mające wyraźnie wzbudzić u widza niechęć do tej konkretnej nacji?

W moich oczach jest to jawny rasizm i nie podoba mi się to.

ocenił(a) film na 7
EMERSION

Twoich oczach, ale zapomniałeś dodać, że to oczy debila. Nie zesraj się.

ocenił(a) film na 3
EMERSION

Abstrahując od oceny filmu (który też mi się nie podobał, uważam że to najgorszy film Smarzowskiego), to nie istnieje takie zjawisko jak rasizm wobec Polaków (ani wobec żadnej innej nacji). 'Polacy' nie są rasą, są narodowością. Mam nadzieję, że pomogłam.