6,2 40 tys. ocen
6,2 10 1 40103
5,3 60 krytyków
Wesele
powrót do forum filmu Wesele

Odnosząc się do wątku historycznego w filmie to właściwie trudno mieć jakikolwiek zarzut zaś czytając obrzydliwe komentarze pisowsko-konfiarskiego buractwa "nie jestem faszystą ALE" to stwierdzam, że powinno się ich gnoić takimi filmami co roku i nakręcić ich jeszcze z 10. Nie jest prawdą jakoby powstały same filmy, które nas oczerniają. Jest dokładnie odwrotnie. O Jedwabnym póki co to jest drugi film w historii po Pokłosiu. Normalni ludzie umieją się zmierzyć z prawdą a nie wierzą w bajki. Cały system edukacji uczy nas co do naszej historii masy bzdur i tworzy fałszywie wyidealizowany obraz co potem wychodzi w żałosnych komentarzach jak tutaj. Od pierdół Polska Spichlerzem Europy (realizacja zapotrzebowania na zboże dla państw zachodu wtedy około 5 %) po idealizowanie sanacji, których przedstawiciele byli debilami, którzy najpierw uważali się za mocarstwo, wstawali z kolan mówiąc Francji ,że nie będzie się z nikim konsultować i weźmie Zaolzie w porozumieniu z Hitlerem, zażąda praw do Madagaskaru a potem w 1939 będzie płakać o pomoc. Takie wściekłe ataki jak te w komentach tylko pogarszają sprawę. Trzeba zmierzyć się z prawdą - hołota z pod Łomży dokonała obrzydliwego mordu i należy go potępić. Zamiatanie tego pod dywan to nie jest żaden patriotyzm, bo to tworzy obraz ,że współcześnie też byście tego dokonali skoro ich tak bronicie. Z resztą wystarczy pojechać do Jedwabnego, żeby zobaczyć, że buractwo broni i dumna jest ze swoich dziadów. Co wątku współczesnego - mocne wyolbrzymienia i przesady ale takie prawo artysty. Czy nie jest to prawdziwy obraz polskiego kiełbasiarza, który nie ma na pensje dla pracowników ale zawsze ma na leasing do audi ? Co jest tą manipulacją ? Wstawianie pełnych cytatów z kazań przedstawicieli episkopatu, PEŁNYCH cytatów, żeby nie narazić się na typowy zarzut waszego pisowsko-konfiarskiego towarzystwa, które każdego debila ze swoich reprezentantów broni czerwonym przyciskiem z napisem "WYRWANE Z KONTEKSTU".

A tak już poza wszystkim co w kraju można z filmu wyciągnąć wniosek ogólny, ludzki. Że tylko miłość ma sens, tylko miłość może być tym światłem w mroku zła. Główny bohater z wątku historycznego dokonuje odważnych czynów, mimo ,że wszyscy wokoło popełniają zbrodnie, on także na początku bierze udział w linczu a później zmienia postawę - z miłości . Bez miłości wszystko nie ma sensu i wszystko się rozpadnie. Bez miłości będziesz czynić zło wobec innych. Bez miłości prędzej czy później zdradzisz żonę i będziesz się rżnąć z innymi kobietami, bez miłości nie będziesz pracować nad swoim nałogiem. Bez miłości wszelkie relacje tracą sens. Bez miłości nie ma żadnego sensu instytucja jaką jest kościół, nie mają sensu żadne ideologie i nie uchronią przez szerzeniem się zła...

ocenił(a) film na 8
Tejchman_2

Bardzo dobrze powiedziane/napisane

ocenił(a) film na 8
Tejchman_2

Małe sprostowanie. Ten film odnosi się do pogromu w Radziłłowie, a nie Jedwabnem. Nawet pod koniec jeden ze sprawców powiedział "Jedziemy do Jedwabnego". Niestety, ale takich pogromów było więcej. Jeszcze nie czytałem, ale są dwie książki, które poruszają ten temat, "Wielki retusz. Jak zapomnieliśmy, że Polacy zabijali Żydów " i "Dalej jest noc. Losy Żydów w wybranych powiatach okupowanej Polski".

Z treści tej drugiej wynika, że 2/3 Żydów, którzy uciekli z transportów, wpadło w wyniku donosów albo zostało zabitych przez miejscową ludność. Informacje zawarte w książce są wynikiem analizy dokumentacji z kilku powiatów w Polsce. Analizowano archiwa niemieckie, AK i rosyjskie.

ocenił(a) film na 3
kinomanpl

"Z treści tej drugiej wynika, że 2/3 Żydów, którzy uciekli z transportów, wpadło w wyniku donosów albo zostało zabitych przez miejscową ludność"                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          No dobrze, a ile tej miejscowej ludności stanowili sami Żydzi? Żyd Żyda sypał... W moim pięknym rodzinnym mieście na wschodzie Polski - "W roku 1939 w mieście żyło ok. 12 tys. Żydów tj. 75% ogółu mieszkańców."

ocenił(a) film na 3
thccc

Z tego co słyszałem z opowiesci, Niemcy przystawiali ci klamke do głowy i kazali wskazać Żydów. Tak też przeszukiwali domy i mieszkania. Mój dziadek podobno ukrył Żyda gdy Niemcy wkroczyli, ale o tym sie nie mówi, lepiej Polaków przedstawić jako zabójców.

ocenił(a) film na 8
thccc

Biorąc pod uwagę, że Niemcy chcieli się pozbyć wszystkich żydów, to raczej niewielu mogło wsypać innych, bo wtedy już nie było prawie żadnych żydów. Także to byli Polacy, Niemcy, prawdopodobnie też Ukraińcy, W książce opisano losy żydów z 9 powiatów, z Małopolski, Mazowsza, Podkarpacia i jeden na terenie obecnej Ukrainy. Także zakładam, że na tych ziemiach mieszkali ludzie narodowości, które wymieniłem powyżej.

ocenił(a) film na 8
thccc

Na wojnie ludzie różnie się zachowują. Byli tacy, którzy pomagali żydom i tacy, którzy ich wydawali. I nikt przy zdrowych zmysłach nie twierdzi, że Polacy nigdy nie pomagali żydom, ale o tej gorszej stronie się w Polsce nie mówi, za to żydzi, którzy przeżyli coś takiego, pamietają bądź pamiętali i przekazali tę wiedzę swoim rodzinom. I w momencie, kiedy Polacy zaprzeczają, że takie rzeczy miały miejsce, sugerują, że ich przodkowie kłamią. Jakby nam zasugerowano to samo, nie bylibyśmy zadowoleni.

Jeśli rzeczywiście Niemcy w ten sposób zmuszali Polaków do współpracy, to nie widzę problemu w mówieniu o tym publicznie zamiast zaprzeczać wszystkiemu, jakby nigdy nie miało miejsca. Można przyznać, że tak, mialy miejsce przypadki, kiedy Polacy pomagali w łapaniu bądź zabijaniu żydów, ale robiono to pod przymusem, groźbą pozbawienia życia. I nikt zdrowo myślący nie miałby pretensji do Polaków, tylko do tych, którzy im grozili.

ocenił(a) film na 3
kinomanpl

Szkoda, że film to słabo przedstawia i jest bardzo stronniczy. Polacy - zło wcielone a Żydzi - ofiary.                                                                                                                                                                                                                                         " bo wtedy już nie było prawie żadnych żydów."                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Głupoty piszesz, nawet nie wiesz ilu było żydów współpracujących z Hitlerem i dlatego byli chronieni i mieli immunitet bo wsypywali swoich braci, grali na dwa fronty. Tak samo za czasów komuny, byli i polscy donosiciele ale dużo było żydowskich.Niech Żydzi lepiej swoich ludzi piętnują którzy to współpracowali z Hitlerem i tworzyli nawet jego armie.

ocenił(a) film na 8
thccc

Nie zauważyłem, żeby ten film wybielał żydów. Dobrze pokazuje ich uprzedzenia wobec gojów, wzajemną nieufność pomiędzy żydami i Polakami.

Na pewno było sporo żydów idących na współpracę, tylko ciekawe dlaczego. Skoro, jak piszesz, Polakom przystawiano pistolet do głowy, to jaki los czekał żyda, który nie chciał współpracować? Poza tym na pewno współpracowali w obozach i gettach, ale ilu żydom pozwolono zostać w miejscach zamieszkania, bo poszli na współpracę? O czymś takim nie słyszałem. Masz jakieś konkretne dane? Możesz podać źródła? Ale konkretne opracowania historyczne, a nie rewelacje z "niezależnych" mediów x gdzie często autorzy nawet nie podpisują się imieniem i nazwiskiem.

ocenił(a) film na 3
kinomanpl

https://www.techpedia.pl/index.php?str=tp&no=35251

Żródła? wystarczy wrzucić w google dane nazwisko.

ocenił(a) film na 3
thccc

i tu masz jeszcze jakieś książki podane. https://www.fronda.pl/a/matka-kurka-dla-frondy-zydowscy-szmalcownicy,105991.html

ocenił(a) film na 8
thccc

Akurat Stella Goldschlag poszła na współpracę już w więzieniu, po torturach, żeby Niemcy odwiedzili ją i rodzinę. W zamian wsypała wielu żydów.

Ale zadałem ci pytanie, czy Niemcy pozwalali współpracującym żydom pozostać w ich miejscach zamieszkania. Źródła przez ciebie podane nic o tym nie wspominają.

Poza tym mam wrażenie, że próbujesz pokazać zdradziecką naturę żydów, bo szli na współpracę pod groźbą śmierci, a próbujesz usprawiedliwiać Polaków, którzy współpracowali z tych samych powodów.

ocenił(a) film na 3
kinomanpl

Pisałem ci, że wystarczy wpisać kilka nazwisk w google i sie dowiesz jakie mieli przywileje. Ale jak tak cieżko ci poszukać to prosze, pierwszy link: https://www.salon24.pl/u/bartoszu/539918,stefania-b-zydowska...  Nikogo nie usprawiedliwiam. To wszyscy wszedzie usprawiedliwiają Żydów a Polaków traktują jak oprawców co pokazuje film Wesele. Kwestia złych i kolaborujących Żydów jest pomijana, jest tematem tabu i to mi sie nie podoba.

ocenił(a) film na 3
thccc

Pisałem ci, że wystarczy wpisać kilka nazwisk w google i sie dowiesz jakie mieli przywileje. Ale jak tak cieżko ci poszukać to prosze, pierwszy link:

https://www.salon24.pl/u/bartoszu/539918,stefania-b-zydowska...

Nikogo nie usprawiedliwiam. To wszyscy wszedzie usprawiedliwiają Żydów a Polaków traktują jak oprawców co pokazuje film Wesele. Kwestia złych i kolaborujących Żydów jest pomijana, jest tematem tabu i to mi sie nie podoba.

ocenił(a) film na 8
thccc

Jak to pomijana? Oglądałeś ten film? Wyraźnie była pokazana wzajemna niechęć, uprzedzenia i współpraca niektórych żydów z,m bolszewikami.

ocenił(a) film na 3
kinomanpl

Lol, czlowieku, ciągle mówie tu o współpracy z hitlerowcami i że Żydzi sprzedawali Żydów a ty mi tu wyjeżdżasz z niechęcią do Polaków i bolszewią...

ocenił(a) film na 3
kinomanpl

i masz jeszcze to: https://nczas.com/2013/12/27/tabu-zydowskich-kolaborantow-hitlera/

ocenił(a) film na 3
thccc

jeszcze taki ciekawy film znalazłem www.cda .pl/video/867431182