Murzyni są tutaj głupi, ale dobrzy w sporcie mieszkają w gettach, a ich matki ćpają i nawet nie
wiedzą ile mają dzieci i z kim. Tyle stereotypy, teraz czysta fantazja: Na szczęście jest Sandra
Bullock, która jak wszystkie białe Amerykanki z upper middle class nie marzy o niczym innym jak o
pomaganiu czarnym.
Sorry, w sytuacji społeczno-ekonomicznej w USA takie filmy to robienie sobie dobrze przez warstwę
uprzywilejowaną.
Więcej widziałam amerykańskich filmów o głupich białas, a tutaj Mike nie był przedstawiony jako głupi, tylko pokazane było, że nie każdy przyswaja wiedzę tak jak ją podają nauczyciele. Co znajduje odzwierciedlenie niemal na całym świecie.
Zgadzam się, że film jest w 100% rasistowskim stereotypem. Mike jest pokazany jak coś w rodzaju dużego, domowego (miłego, ale tępego) psa wziętego ze schroniska przez bogatych białych. Mało w nim jest cech ludzkich, prawie nie widać jego emocji i przeżyć. Jednak mimo to film jest bardzo dobrze zrobiony, ciekawy i pokazuje prawdziwą mimo wszystko historię. Bardzo pozytywną historię i oby było więcej takich. 8/10
Ten film pokazuje prawde o czarnych, pojedz do Francji, Anglii to sie dowiesz, jak juz pisalem, slumsy tam sa zamieszkiwane przez czarnych i muzulmanow, ataki rasistowskie na bialych ludzi we Francji to normalka, palenie aut przez nich, zamieszki , ale o tym sie glosno nie mowi, bo "nietolerancja" i dlatego przez takie chore myslenie kopiemy sobie grob.
Chyba nie taką prawdę masz na myśli, bo to film o pozytywnych cechach Afroamerykanów.
A muzułmanie i Murzyni nie znaleźli się w Europie przypadkiem. Zostali tu specjalnie sprowadzeni przez rządy państw (niby do pracy). A teraz żyją już od pokoleń w większości na zasiłkach, np. na około 8 milionów muzułmanów na Zachodzie pracuje tylko 2 miliony i to w dużej części na posadach "socjalnych", czyli nieproduktywnych. Kto ich tu trzyma i po co?
Muzułmanów nie wolno krytykować, np. pilot-zamachowiec Andreas Lubitz był islamistą, miał narzeczoną -muzułmankę i mieszkali 7 lat razem w muzułmańskiej dzielnicy Dusseldorfu, ale tego nie wolno pisać. Oficjalnie zrobili z niego wariata-samobójcę.
Masz racje , ale nie rozumiem dlaczego o tych muzulmanow tak sie dba, lewacy np w Szwecji dbaja o nich bardziej niz o swoich rodakow, malo tego chca im oddawac wlasne domy, a dyrektor pewnej szkoly zabronil szwedzkiej flagi... Z nimi sa same problemy , zero pozytku.
Bo się ich boją. Bo jak chcą im zmniejszyć zasiłki albo w ogóle w jakiś sposób zeuropeizować to oni zaraz robią zamieszki albo zamachy.
Powinno sie takich deportowac a ci co maja obywatelstwo np. Dunskie i biora udzial w zamieszkach to powinno sie takich wsadzac od razu do wiezienia. Ewentualnie deportowac go do kraju skad ma korzenie, ale to oczywiscie wbrew prawu. Kazdy emigrant ktory popelnil ciezke przestepstwo powinien byc deportowany.
Jak zaczną ich deportować- to zaczną się masowe protesty i demonstracje, że to jest rasizm. Najlepiej byłoby im zabrać zasiłki, z których żyją, ale wtedy też będą protesty i zamachy. Naprawdę nie wiem, jak można sobie poradzić z tym problemem, a ten problem będzie coraz większy i gorszy na pewno. Zachodnia Europa ma przechlapane.
Wlasnie, odebrac zasilki tym, ktorym sie nie nalezą i deportowac tych, ktorzy mieli powazny konflikt z prawem, zamieszki? prosze bardzo, wtedy bylby kolejny powod deportacji, ewentualnie wsadzac do wiezien za np atak na policjanta, albo kulka w leb. Niestety to moje marzenie, tak nie bedzie, bo zyjemy w chorych czasach, gdzie muzulmanie moga robic wszystko, prawa europejskie sa przeciw europejczykom, coz nic na to nie poradzimy, szkoda nawet o tym pisac, bo tylko sie denerwujemy , a nerwy szkodza sercu:)
Dokładnie tak. Najgorsze, że te zamachy i konflikty tylko podsycają rasizm i ksenofobię w Europie. To jest zamknięte koło.
A Twój awatar to woda na młyn wszelkiego lewactwa. Zaraz krzyczą, że każdy kto krytykuje muzułmanów i czarnych jest głupim rasistą, faszystą i wszystkim co najgorsze. Zresztą Twój awatar świadczy, że naprawdę jesteś głupi, a w najlepszym razie niedouczony. Po tym co niemiecka rzesza wyczyniała w PL, używanie ich symbolu przez Polaka jest wyjatkową głupotą. No ale ty tego nie zrozumiesz. Pewnie nawet nie wiesz, kiedy sie wojna zaczęła, kiedy skończyła i kto w niej brał udział. Dla Ciebie fajna jest swastyka.
Jestes idiota, to tylko zdjecie ze swietnego filmu. Poza tym poczytaj sobie co znaczy swastyka , chciales zablysnac ale ci sie nie udalo, teraz wyjdz na dwor troche ochlonac. Nie pozdrawiam, no chyba ze butem w ryj.
Wiem z jakiego to filmu i wiem co oznacza swastyka. Jednak w związku z wydarzeniami II wojny światowej swastyka nabrała innego znaczenia, a nawet w tym filmie z którego masz avatar swastyka również miała to samo znaczenie o którym ja pisze. Tekst o bucie w ryj wiele mówi na temat Twojego charakteru. Jak już jesteś taki kozak to oszczędzaj enerię na czerwono armistów. Niedługo do Polski wejdą, to będziesz miał okazję się wykazać i odwagą i kopaniem w ryj. Tylko coś mi mówi, że Twój przypadek to jak w tym przysłowiu. Kozak w necie, p***a w świecie. Również nie pozdrawiam.
To ja jestem kozakiem w necie? to nie ja zaczalem, jak Rosjanie wejda do Polski ,co jest malo prawdopodobne, to mnie juz tu nie bedzie. Nie bede oddawal zycia za te scierwa w rzadzie.
W dzisiejszych czasach ludziom ktorzy walczyli w powstaniu warszawskim brakuje na leki, bo scierwa na gorze kradna miliony, wiec kazdy mlody powinien uciec jakby wybuchla wojna.
Problem w tym, że książka jest oparta na faktach. Po drugie, to niestety nie tylko stereotypy. 30 milionów czarnych jest odpowiedzialnych za 75% przestępstw. To niestety fakt. A ta bała republikanka rzeczywiście pomogła. Poza tym Mike miał zaburzenia (zachamowania) psychiczne wywołane trudnym dzieciństwem. Dlatego zachowywał się inaczej. Nie był głupi, tylko w odmienny sposób poukładał sobie rzeczywistość.
Dodam, że ta pomoc nie była taka całkiem bezinteresowna. Chodziło o zwerbowanie jakiegoś dużego i mocnego czarnego do drużyny uczelni, w której udziały miała ta bogata biała rodzina. Na pewno trzymanie Murzyna we własnym domu było tańsze niż płacenie mu normalnej pensji. Nie wiadomo, jak tam było naprawdę- czy chodziło o dobroczynność, czy o skąpstwo i własny interes? A może jedno było połączone z drugim? W każdym razie efekt był dla Mike'a pozytywny.
Tylko, że jest to opowieść oparta na faktach. Sandra gra prawdziwą postać. Poszukaj sobie autentycznych zdjęć Michaela Ohera i jego białej rodziny a zmienisz zdanie. Widać, że ci ludzie są dla siebie naprawdę ważni i bardzo się kochają, więc nie jest to historia wzięta z księżyca.Dlatego film zrobił na mnie takie wrażenie. A jeżeli chodzi o stereotypy to ten film właśnie je rozwiewa. Wychodzi na to, że ktoś taki jak Michael wcale nie jest głupi, tylko zaniedbany edukacyjnie i emocjonalnie a bogata republikanka może okazać serce i adoptować Czarnego ze slumsów. Dla mnie ta historia jest niezwykła i wyjątkowa właśnie ze względu na utarte stereotypy, które można obalić.
Pozwolę sobie jeszcze dodać do Twojego komentarza kilka słów: ta historia jest o tyle niezwykła, że w obecnym świecie bardzo trudno znaleźć ludzi, którzy chcą bezinteresownie pomóc drugiej osobie. Tym bardziej tutaj - osoby z wyższej warstwy społecznej nie są w stanie przejść obojętnie obok młodego człowieka, któremu widać, że nie wiedzie się w życiu i jest mu - najzupełniej w świecie - zimno. Wielu przejechałoby obojętnie, a oni się zatrzymali i dali mu schronienie. nie widzę w tym nic przerysowanego. Wg mnie taka postawa powinna być pokazywana jako coś wskazanego. Pomóc komuś, kogo być może wielu innych skreśliłoby na starcie.
Ale w filmie jest wyraźnie powiedziane dlaczego tak się zachowuje, Mike mówi że jak był mały i działy się złe rzeczy to zamykał oczy, taki sposób radzenia sobie z problemami został na długo i zapewne dla tego tak zachowywał się w stosunku do innych.
Jakie stereotypu, przecież to prawda, która jest ukrywana przez poprawno-polityczne ścierwa i takich głąbów, które zakładają takie tematy jak ten twój.
Przykro mi, a tak to wygłada w rzeczywistości. Film naprawde realny, prawie dokument
To nie stereotypy, np. W Detroit zniknely biale dzielnice, bo wprowadzili sie czarni i od razu pojawila sie duza przestepczosc, strzelaniny itd, a to bylo porzadne miasto i biali zaczeli sie tez wyprowadzac, drugi powod to bylo bodajze zamkniecie firmy Forda. Mieszkalem we Francji, widzialem ghetta, zamieszkane tylko przez czarnych i muzulmanow, widzialem jak pala auta i wywoluja zamieszki. W kolejkach po zasilki to czarni sa pierwsi. W stanach skazuje sie na smierc kilkakrotnie wiecej czarnych niz bialych i jest ich wiecej w wiezieniach choc stanowia 20-25% spoleczenstwa.