Wojna Harta

Hart's War
2002
7,0 31 tys. ocen
7,0 10 1 30942
6,1 9 krytyków
Wojna Harta
powrót do forum filmu Wojna Harta

Szanowni historycy czy to z zamilowania czy z zawodu wypowiedzcie sie na temat wartosci historycznej tego filmu. Jestem ciekawy jak wy to widzicie ... w jakim stopniu warunki w ktorych zyli jency w obozie przedstawione w filmie sa prawdziwe??
Rozumiem ze wysokiej rangi zolnierze traktowani byli w niewoli z troche wiekszym szacunkiem niz ludnosc cywilna ale czy aby w filmie nie ma przesady....??
Prosze o sensowne wypowiedzi ludzi ktorzy wiedza o czym pisza....
dziekuje i pozdrawiam :o)

lukasz_br

Można to tak w skrócie ująć, zależne jaka formacja pilnowała taki obóz. Jeżeli SS były warunki znośne, ale nie było poszanowania dla rangi itp. Jeżeli Wehrmacht było wszystko ładnie i piękne - oczywiście tylko dla jeńców USA i GB. Dla Polaków, żołnierzy władzy Radzieckiej były zwykłe obozy zagłady, pracy.

Osgiliath88

To zależy. Spora część Polaków przesiedziała całą wojnę w obozach jenieckich na terenie Niemiec razem z alianckimi więźniami. Tak samo zdarzało się jak na tym filmie, że obóz był podzielony na dwie części rosyjską i aliancką. Zarówno SS jak i WH traktowali Sowietów jak bydło. Z Polakami różnie. Raz traktowano ich na równi z innymi jeńcami, raz się zdarzyło, że komendant WH strasznie nienawidzi Polaków i upadlał im życie. Jednakże polscy jeńcy ( np. z kampanii wrześniowej) trafiali też do obozów pracy i zagłady. Tak samo Rosjanie. Nie wiem jakie były kryteria co do Sowietów ( dlaczego szli do obozu jenieckiego, czy zagłady.)

lukasz_br

W obozach jenieckich dla wysokich oficerów było na tyle luźno ,że mój dziadek zmajstrował dziecko córce komendanta (potem jego pierwsza żona). Więc dosyć luźno.

ocenił(a) film na 8
Ottiss14

??????????????? Gratuluję, widocznie nie po tej samej stronie drutu kolczastego byli nasi dziadkowie.

ocenił(a) film na 7
p2904

haha ; D

ocenił(a) film na 9
lukasz_br

Poczytaj sobie to ... http://pl.wikipedia.org/wiki/Stalag

I tak jak to Osgiliath88 napisał zależy kto pilnował danego obozu i kto tam był więziony.
Z reguły żołnierze USA i GB byli traktowani należycie z poszanowaniem rangi, a co się tyczy kacapów, polaków i francuzów to w ich przypadku nie było należytego traktowania.
Powodem tego był fakt iż szwabki kacapów, polaków i francuzów traktowali jako podludzi.

ocenił(a) film na 7
lukasz_br

Film jest wojenny, nie zaś historyczny, zatem nie musi się twardo trzymać faktów Panie Krytyku ;)

ocenił(a) film na 8
Vanillia

Ale mógłby... Po co zmieniać fakty?

ocenił(a) film na 7
Osiek_filmaniak

Mógłby ale nie musi. Nie wiem, pewnie czasami po to, żeby urozmaicić historię lub nie raz są to pewne ułatwienia dla twórców. Albo tak naprawdę ich to nie interesuje, mogą być nawet debilami i ich nie muszą znać.