Film był całkiem przyzwoity. Sporo czerpał z innych tego typu filmów, ale miał też kilka własnych i ciekawych pomysłów. Zombiaki są bardzo fajnie zrobione, sposób w jaki się ruszają sprawia dobre wrażenie, dla mnie to duży plus. Także nikt nie wymyśla dla nich żadnych wyświechtanych nazw, nazywani są prosto z mostu zombimi. Zarzuty można mieć jedynie do pewnej idiotycznej sceny odwalonej przez młodego wirusologa, kto oglądał ten wie o co chodzi, nie chcę spoilerować. No i oczywiście całkowity brak krwi i flaków, kończyny odpadają poza kadrem, ugryzienia wyglądają jak odciski i nikomu za bardzo nie dzieje się krzywda. Dlatego, jeśli ktoś jeszcze na film się nie wybrał, polecam poczekać na wydanie DVD/Blu-Ray, w których obiecano przywrócić te elementy. Ogólnie film udany, spodziewałem się po nim totalnej klapy, ale się zaskoczyłem.
Zombiaczki poruszały się dokładnie jak w grze Left 4 Dead, która z kolei wzorowana była na ''28 dni później'', to samo tyczy się hord.
W Lefcie albo w 28 dni później zombie (czy raczej tam nazywani zarażonymi) po prostu biegali. Tutaj chodzi mi o sposób ruszania kończynami i całym ciałem, gwałtowne i tak jakby "łamane" ruchy, najlepiej widać to przy pierwszej scenie przemiany. Jeśli już gdzieś było coś podobnego, to w grze "Cry of Fear".
No i dochodzi jeszcze jak ruszają się wszystkie razem, jak rój pszczół albo ławica ryb, czegoś takiego też w żadnym filmie nie miałem okazji zobaczyć.
Film pocięty na maksa tyle ci mogę powiedzieć pewnie będzie mnóstwo bonusów na BR/DVD, film ogółem słaby właśnie dzięki tym cieciom i kategorii wiekowej pod którą były te cięcia przygotowane plus CGI nie zachwyca w grach widzimy lepsze i niektórych filmach , produkcja była przygotowywana na szybko w końcowych miesiącach co również wpływa na odbiór bo co się rzuca w oczy to niedbalstwo i końcowy produkt jaki w tym przypadku jest ten film nie zachwyca już nie wspomnę o odbiegu od książki która w tym wypadku była materiałem źródłowym.
Również czekam na tą wersję , pozdrawiam.
Takie małe uświadomienie. Nie liczyłbym na wersje bez cenzury, bo film kręcono specjalnie pod pg-13. Po prostu takich scen nie ma.
Jedyne alternatywne sceny to 40min zakończenia (które zastąpiono innym), tyle że ze względu na powód usunięcia mogą nigdy się nie ukazać.
Podane przez Ciebie łamane ruchy nie są niczym nowym. Jest to typowe choćby dla pielęgniareczek z SH.
Poruszanie się hordą też żadną nowością nie jest. Było to wykorzystane w Walking Dead (przede wszystkim komiks), w części filmów z serii "of living death" i nie tylko.
Nie chodzi o sam fakt poruszania się hordą, bo to coś oczywistego, tylko o to że poruszają się dosłownie jak jeden organizm.
I racja z pielęgniarkami w SH, jeszcze było to wykorzystane w filmie "Mama", moim zdaniem tak właśnie powinny poruszać się wszelkie nieumarłe kreatury.
Co do tego pg-13, to z tego co pamiętam film najpierw kręcono normalnie, a potem dopiero robiono na szybko dokrętki, żeby wpasować go do nowej kategorii. Możliwe że skasowali nakręcony wcześniej materiał, ale to by była głupota z ich strony. Czas pokaże, w każdym razie powód do czekania na wydanie pudełkowe nadal jest, jak nie brak cenzury to sekwencja w Moskwie.