6,6 196 tys. ocen
6,6 10 1 196182
5,5 47 krytyków
World War Z
powrót do forum filmu World War Z

Moj wrażenia

ocenił(a) film na 10

hym hym... moja reakcja po obejrzeniu tego filmu - MÓZG ROZJ.... Jeszcze raz chętnie go bym
obejrzał!!Film niesamowity, świetna akcja, i jakże niespodziewane jej zwroty w filmie, podczas gdy
wszystko zaczyna się jakoś układać, nagle dzieje się coś, co rujnuje cały wcześniejszy plan,
Wiem, że to częsty element używany w filmach akcji, ale tutaj jakoś klimat zupełnie inaczej
oddziaływał na to co się działo z akcją. Dekoracją tego filmu był humor. Jak najbardziej na
miejscu. 3D w tym filmie może nie odegrało tu jakiejś kosmicznej roli, jednak był momenty, że
przydało się i wpłynęło to na widza. Co do gry aktorskiej, nie mam zastrzeżeń, co prawda
zastanawiało mnie jedno - ciekawe czy ludzie dostali coś za wywracanie się w tym filmie podczas
ucieczki. Ogólnie rzecz biorąc - doskonały film akcji załużone 10/10.

użytkownik usunięty
tomczas

Mam pytanie do Ciebie jak obejrzałeś, czy może go zobaczyć 13 - latek?

Jeżeli Twój 13-latek nie miewa koszmarów po obejrzeniu nieco mocniejszego filmu, to spokojnie możesz go zabrać :-) Na pewno mu się spodoba.

użytkownik usunięty
kingi1

Dzięki

ocenił(a) film na 4

Dziecku powinno się spodobać, ale ostrzegam, że Ty sam pewnie się zawiedziesz (generalnie ciężko nazwać film nawet horrorem).
Film raczej dla osób które nie wymagają specjalnej wybitności i sporo akcji + ładne efekty starczają by zadowolić;)

Dealric

Ja byłam zadowolona :-P Wiedziałam, że nie idę na horror. Wcześniej czytałam książkę - wiadomo, że jest lepsza niż jej filmowa adaptacja, ale nie będę marudzić. Film trzyma w napięciu, poza tym muzyka Muse świetna.

ocenił(a) film na 7

13-latek da radę. Nie ma tu bardzo drastycznych scen, krew nie leje się hektolitrami - zadbano o to. Oczywiście ludzie umierają, ale nie widowiskowo i z pompą, jak to w filmach bywa. Po prostu - wojsko strzela, człowiek umiera bez epatowania cierpieniem. Jest kilka momentów, gdzie może się przestraszyć (sam się przestraszyłem :)), ale bez przesady. Sam/a znasz najlepiej swoje dziecko co już ogląda i jak rozróżnia fikcję od rzeczywistości. W tym filmie jest całkiem ok pod tym względem. Przemoc i cierpienie nie rządzi widzem, i nie obrzydza. Po prostu bywa czasami lekko nerwowo.

A co do filmu to naprawdę niezły. Jestem zadowolony z seansu. Pierwszy film od dłuższego czasu, gdzie apokalipsa wydaje się choć trochę realna i nie ukazana tak, że pompa, patos i śmiech na sali. "Jestem legendą" przez pierwszą połowę filmu był podobny w chęci bycia poważnym podjęciem tematu post-apo, ale w drugie połowie zaczęła jednak rządzić wspomniana pompa, patos i śmiech na sali. Szkoda.

"World War Z" oglądało mi się bardzo przyjemnie i również dlatego, że był to pierwszy film, który obejrzałem w 3D (swoisty poligon dla mojej głowy i oczu). Nie jestem więc koneserem 3D, ani znawcą, ale wyszedłem z kina bardzo zadowolony zarówno z samego filmu, jak nowych dla mnie doznań związanych z 3D.

Z mojej strony polecam, fajne kino.

użytkownik usunięty
JFR

Jest kilka momentów, gdzie może się przestraszyć (sam się przestraszyłem :)), ale bez przesady. - czyli jakie np.?

ocenił(a) film na 7

Przeważnie chodzi o nagłe wyskoczenie czegoś znienacka na bohatera, klasyczna zagrywka z horroru. Zwykłe zaskoczenie akcją po chwili ciszy i spokoju.

użytkownik usunięty
JFR

Dzięki za tak długą odpowiedź.

ocenił(a) film na 10

oglądałem go w kinie 3D :) Jest dokładnie tak jak JFR ujął, poza tym na seansie, na któym byłem, bylo kilka osób w wieku bezpośrednio wskazujący na 12-13 lat.

użytkownik usunięty
tomczas

OK, dzięki :)

Są takie 2 tylko. Po prostu jak jest zbyt spokojnie to trzeba wiedzieć, że coś wyskoczy.

JFR

Generalnie się z kolegą zgadzam , nie jest to zły film , dynamiczny ( chociaż ostatnie 30 min. tempo drastycznie spada ) . Przeczytałem wypowiedzi kolegów z forum , z wieloma się nie mogę zgodzić . Zastrzeżenia co do zachowania " zombich " ich szybkości , siły moim skromnym zdaniem nie trafione . Świetny serial The Walking Dead , owszem tam poruszają się " ospale " przez co każdy , nawet mniej sprawny może ich załatwić , ale w tym serialu inne jest podłoże i nasuwa się pytanie jak nie można było zapanować nad " plagą " zombich ( wojsko ) .
Oczywiście gusta są różne i jednym coś się podoba innym nie . Mi odpowiada że nie mamy kolejnego kolesia obładowanego giwerami i rozwalającego wszystko na około .
Mi generalnie film się podobał , na pewno nie nudziłem się . Wybrałem jednak wersję filmu 2 D , nie cierpię wypalcowanych okularów .