6,6 196 tys. ocen
6,6 10 1 196173
5,5 47 krytyków
World War Z
powrót do forum filmu World War Z

- Jak prezentują się zombie? Czy wszystkie w każdej scenie są wygenerowane w CGI, czy
jednak pokuszono się też o starą i dobrą charakteryzację? Na zwiastunach trudno co kol wiek
powiedzieć (widać było tylko wielki biegnący tłum wykonany techniką CGI). No i czy widzimy
je tylko jako wielki biegnący tłum?
- Słyszałem, że film ma kategorię wiekową 13+. Czy to prawda? Czy z tego powodu film nie
jest za bardzo złagodzony i w jakiś sposób infantylny? Domyślam się, że o gore można
zapomnieć...
- Czy można liczyć na jaki kol wiek nastrój grozy? Czy mamy tylko do czynienia z jednym
wielkim, głupim, naiwnym i patetycznym efekciarstwem? Czy to po prostu film typu 2012, tyle
że mamy zombie-apokalipsę?

ocenił(a) film na 4
szmyrgiel

Film jest pg-13 bo inaczej nikt by nie wyłożył 200 milionów na niego. Zamiast stworzyć porządny horror zdecydowano się zatrudnić znaną twarz i robić zdjęcia na bliskim wschodzie a szkoda.
Raczej naiwnośc, patetyczność i efekty specjalne. Szczerze mówiąc polecam raczej przeczytać książkę (z którą film ma wspólny tylko tytuł).

Dealric

Słyszałem o książce i z chęcią ją przeczytam, kiedy już dokończę książki które mam obecnie czytam.

ocenił(a) film na 4
szmyrgiel

Bardzo dobra, ale ma specyficzną formę ponieważ jest to swego rodzaju relacja live z całej zombie apokalipsy pisana przez dziennikarza w terenie.

ocenił(a) film na 7
szmyrgiel

zombie prezentują się OK, tłum jest CGI ale przy mniejszych akcjach jest tradycyjna charakteryzacja.
gore niestety nie ma wcale :( Jest to poniekąd spowodowane tym że jak widzimy już od pierwszych scen zombie nie są zainteresowane zjadaniem ludzi a jedynie zarażaniem ich.
napięcia nawet trochę się znajdzie, ale nie ma co liczyc na jakiś dobitny nastrój grozy.

ogólnie nie żałuję ze poszedłem do kina na ten film. jest sporo sekwencji które naprawde robią wrażenie.
aczkolwiek jest fanem tradycyjnych zombie, no i książka bardzo mi się podobała więc uczucie niedosytu pozostało :/