6,6 196 tys. ocen
6,6 10 1 196182
5,5 47 krytyków
World War Z
powrót do forum filmu World War Z

Rasizm...

ocenił(a) film na 5

Czy wy też sądzicie, że film ten propaguje rasizm, alkoholizm a także roznoszenie chorób zakaźnych i narkomanii? Na początku filmu widać jak osoby pochodzenia meksykańskiego zostają infekowane, a biały człowiek jest herosem ratującym świat. Sprawę tę postanowili w filmie zatuszować podstawiając afroamerykanina jako zastępcę kogoś tam w ONZ. Trochę nie do końca im się to udało bo owy zastępca w zasadzie nic nie może. Tzn nie może uratować rodziny Brada Pitta. Co do alkoholizmu to widać to w scenie gdzie na ulicy siedzi osoba mająca problem z alkoholem a zombie tego Pana nie tykają. Druga scena to ta w samolocie. Czyli co? Alkohol ratuje świat? Choroby zakaźne są pokazane na końcu filmu. Brakowało tylko seksu bez zabezpieczenia w tym filmie... Narkomania dotyczy użycia strzykawki pod koniec filmu. To taki przekaz podprogowy. Używajcie strzykawek - to was uratuje!!! Jak łatwo idzie manipulować społeczeństwem... Nie, no żartuję sobie. Film ujdzie. Bez szału. PS Społeczeństwem faktycznie idzie łatwo manipulować.

ocenił(a) film na 7
Juna_3

Sądzę, że powinieneś/aś wyjść na dwór.

ocenił(a) film na 5
fiImweb24

Powinieneś. ;) A tak poważnie to spacer do pracy, biegam po pracy, potem spacer do domu. Sądzę, że to wystarczy. ;)

ocenił(a) film na 5
Juna_3

Może w takim razie ogranicz przebywanie na świeżym powietrzu? Nie wiemy co ci szkodzi, ale zawsze warto spróbować.

ocenił(a) film na 8
Juna_3

Sprawdź definicje i zabieraj się za pisanie .Szukasz dziury w całym od co .

ocenił(a) film na 5
terron

Mam sprawdzić "definicje" czy "definicję" no i w dodatku czego? I szukam dziury w całym? Chłopie... chyba nie przeczytałeś tego co napisałem pod koniec... ;) No ale to już twój problem. ;)

ocenił(a) film na 8
Juna_3

Nie czepiaj się literówek to świadczy o tym że zamiast rozmawiać konkretnie przepychasz byle argument aby zdyskredytować moje wypowiedzi.Uważasz że picie alkoholu i alkoholizm to jedno i to samo ?Uważasz że każdy bezdomny jest alkoholikiem??? Akurat pierwsze zakażone osoby to biali ludzie ale to kompletnie nie ma znaczenia .Obsadzenie czarnoskórego aktora na wysokim stanowisku uważasz za próbę zatuszowania skrytego w tym obrazie rasizmu????Zastosowanie strzykawki uważasz za promowanie narkomanii ??Rozumiem że pielęgniarki i lekarze też promują narkomanię bo to w strzykawce jest dobre dla nas .W samolocie które zdarzenie związane z zastosowaniem alkoholu przyczyniło się do czegoś pozytywnego ?Oprócz samej dezynfekcji oczywiście .No chyba że sądzisz że chodziło o to że po polaniu rany wirus nie atakuje .To tak jakbyś myślał że kiedy ugryzie cię wąż trzeba polać ranę alkoholem.W kwestii manipulowania masami masz rację .Po przeanalizowaniu tego filmu spadła ci zdolność kojarzenia faktów .Taki zaiste był plan twórców .Brawa dla nich .Film stanowi czystą rozrywkę choć nie wiesz idę zastawić dom i auto aby zakupić sobie duuuuuużo narkotyków i alkoholu .TYLKO TO MNIE I WAS ZBAWI .

ocenił(a) film na 5
terron

Ty chyba nie przeczytałeś tego co napisałem, prawda? Bawisz mnie. Oto dwa powody dlaczego:
1. Nie czytasz uważnie tego co inni piszą tylko piszesz swoje wypociny i oskarżasz innych o to, że czegoś się nie douczyli. Dowód? Oba twa komentarze. Ja w swoim pierwszym napisałem, że "Nie, no żartuję sobie. Film ujdzie. Bez szału. "
2. Dopytałem czy chodzi ci o jakąś jedną konkretną definicję czy większą ilość stąd moje ' Mam sprawdzić "definicje" czy "definicję" no i w dodatku czego? ' a ty mi wyjeżdżasz, że chcę cię zdyskredytować? wtf? No przyznasz szczerze, że sam to robisz... OT CO! ;)

No i coś extra. Tak dla ciebie i tobie podobnych... Mój pierwszy koment do momentu gdy napisałem, że ludźmi łatwo idzie manipulować (z wyłączeniem tego zdania) był jednym wielkim żartem. Film rozpoczął się nawet ciekawie, wrażenie na mnie zrobiły te masy zombiaków ale cała reszta później to już taka papka komediowa, że hej! Stąd ten żartobliwy komentarz. :)

ocenił(a) film na 8
Juna_3

Zaprzeczasz sam sobie.Piszesz jedno i kilujesz potem swoją wypowiedź sory to żart.i w sumie masz rację to jest żart .

ocenił(a) film na 5
terron

Ty chyba nie łapiesz ironii, co nie? ;) Nawet jak po tej ironii ktoś dopowie/dopisze o co chodziło. :)

ocenił(a) film na 8
Juna_3

Owszem łapię .Ale twoja wypowiedź nie nosi jej znamion .Brzmi to jakbyś uważał dokładnie tak jak jest to opisane ale mimo tego film był do obejrzenia .Stąd taka reakcja .

ocenił(a) film na 2
Juna_3

Intencje Juny słuszne. Słabe filmy najlepiej demaskować żartami ale dlaczego takimi, niewyszedł ten żart. Za szybko ujawniłeś swój cel ale tak trzymać.
Dla mnie film słaby i miejscami głupkowaty ale to film o zombi dla zombi i to pewnie wystarczy.

ocenił(a) film na 5
lis66

Dopisałem w moim komentarzu o co mi chodzi co by osoby takie jak terron domyśliły się czy też wiedziały, że jaja sobie robię. No i żeby później (podczas jakiejś dyskusji) nie było mi zarzucone, że zmieniam zdanie. :)

użytkownik usunięty
Juna_3

:)) po prostu źle obsadzili głównego herosa: powinien zagrać Wesley Snipes (ale akurat siedział). Pozdrawiam.b

ocenił(a) film na 7

szukanie dziury w całym.

użytkownik usunięty
Kroko93

to był żart :)

ocenił(a) film na 7
Juna_3

proponuje żebyś ..... a z resztą brak słów

ocenił(a) film na 7
Juna_3

Na początku filmu widać jak osoby pochodzenia meksykańskiego zostają infekowane, a biały człowiek jest herosem ratującym świat."

Jakby pokazali białego człowieka, który został zainfekowany, a świat ratuje azjata to też byś się czepiał?

"Sprawę tę postanowili w filmie zatuszować podstawiając afroamerykanina jako zastępcę kogoś tam w ONZ. Trochę nie do końca im się to udało bo owy zastępca w zasadzie nic nie może. Tzn nie może uratować rodziny Brada Pitta."

W filmie było wyraźnie zaznaczone, że w tej bazie, w której przebywali znajdują się tylko osoby 'wartościowe', dla których warto poświęcić miejsce, jedzenie i wodę pitną. To dlatego główny bohater podjął się całej misji. Albo ruszysz dupę, albo twoja rodzina zostanie odesłana gdzieś tam...potem zostali odesłani 'gdzieś tam', ale to tylko z tego względu, że stwierdzono śmierć głównego bohatera - a więc jego rodzina była dla nich balastem.

"Co do alkoholizmu to widać to w scenie gdzie na ulicy siedzi osoba mająca problem z alkoholem a zombie tego Pana nie tykają. Druga scena to ta w samolocie. Czyli co? Alkohol ratuje świat?"

Kolejny aspekt, który był zaznaczony w filmie. Ten pan, który pił alkohol był stary. W filmie jest wzmianka o tym, że zombie nie atakują osób starych i chorych. Polują na zdrową 'zwierzynę'.

"Narkomania dotyczy użycia strzykawki pod koniec filmu. To taki przekaz podprogowy. Używajcie strzykawek - to was uratuje!!!" J

Powiedz mamie, że zrobiła z ciebie narkomana, bo do 18 roku życia byłeś szczepiony i... (UWAGA!) do szczepienia używa się strzykawek. Jak inaczej chciałbyś podać wirusa? Doodbytniczo?

Wiem, że jesteś marnym trollem i prowokatorem, ale chciałem tylko objawić twój debilizm. Lepiej ogarnij zadania domowe, bo w poniedziałek szkoła. Mam nadzieję, że twój dostęp do internetu skończy się wraz z pierwszą wywiadówką.

ocenił(a) film na 5
sevqk

Widzę, że nie tylko terron ma problem z czytaniem. ;) Tak więc to chyba tobie szkoła by się przydała. ;) Marnym prowokatorem? No patrz, a jednak zareagowałeś. ;) Czyli udało się. :)

Juna_3

Albo dobry troll albo totalny kretyn. Dawno nie czytałem tak durnego gówna.

ocenił(a) film na 5
JasonVII

Ja to "gówno" napisałem dla żartu a ty je łyknąłeś. Nie jestem trollem. Od czasu do czasu lubię natomiast kogoś sprowokować. Ot tak, bez powodu większego niż ponabijanie się niczym z ludzi, którzy przesadnie w coś wierzą. Problemu z kretynizmem też raczej nie mam. Moja tarczyca jest zdrowa. ;) A tak poważniej to nie uważam się za kretyna. Przewiń tę stronę i zobacz ilu zareagowało. ;)

Juna_3

rasizm jest naturalną rzeczą więc nie wiem w czym problem

ocenił(a) film na 5
markin

Poważnie pisząc to uważam, że rasizm w obecnych czasach jest czymś naturalnym tylko ze względu na to, że ludzi się do tego przyzwyczaja. Mam na myśli to, że rasiści uczą innych w swoich kręgach itp natomiast u wielu innych osób, którzy sami w sobie nie są rasistami biorą się takie przejawy z pozycji społecznej czy też powodują to kwestie religijne (niech biały człowiek pojedzie do islamskiego kraju gdzieś w uboższej części Afryki lub popatrz co się dzieje gdy muzułmanin domaga się swoich praw na terenie Europy - Francja, Niemcy, Słowacja (chodzi mi o Romów), Dania no i Polska). Można też powiedzieć, że i biali są muzułmanami (ok) jednak jak takich ludzie określają? Ciapaci, brudasy i reszty już nie będę wypisywać. Ja wierzę w to, że każdy człowiek jest równy sobie (nie chodzi mi o to z jakiej rodziny jest czy gdzie się urodził) ale tylko taki co szanuje drugiego człowieka.

Juna_3

rasizm wynika z każdej cząstki ciebie samego brak rasizmu można zauważyć w Korei Północnej tak nie ma nawet pojęcia ojciec matka tak głęboko zrobili sobie "wszystkie dzieci nasze są". Od przynależności do rodziny po przynależność kontynentalną i religijną włącznie rasizm jest i będzie.
Mów poprawnie mianowicie nie Romowie tylko Cyganie. Romowie to nie Cyganie.

Jeśli będzie się topiła twoja matka a obok twoja sąsiadka to nawet nie odpowiadaj wiem kogo będziesz ratował wtedy chamy nazwą cię w wydźwięku pejoratywnym rasistą hahahaa

ocenił(a) film na 5
markin

Rom to Cygan. Tylko, że w Polsce za Cygana uważa się kogoś kto kradnie i jest brudny a Rom to ci w kolorowych ciuchach (tzn przynajmniej u mnie taka opinia panuje. U mnie czyli tam skąd pochodzę). Mieszkam w Rumunii więc wiem jak oni siebie postrzegają. Żaden ci nie powie, że jest Cyganem (no chyba, że ci którzy nie są tak wyp*zdraczeni), każdy natomiast powie, że jest Romem. Cygan natomiast brzmi bardziej negatywnie niż Rom stąd wolą używać tego określenia. Zresztą sami Rumuni określają Romów jako Cyganów. Sprawdź też pochodzenie Romów i Cyganów. Czym się różnią te "nacje" bez kraju?

Co do tego kogo bym ratował, czy matkę czy sąsiadkę to dla mnie to jest oczywiste, że matkę a następnie gdybym ją uratował i miał siły to sąsiadkę.

Juna_3

nic podobnego Rom to nie Cygan Romowie to królewski ród Cyganie to Hindusi którzy powędrowali przez Hiszpanie na całą Europę.
Jeden Cygan zaczął pisać na siebie Rom żeby zmylić innych i wygładzić ich postrzeganie.

Romowie to nie Cyganie nie powielaj tych kłamstw. Jest to kłamstwo nomenklaturalne zapoczątkowane przez jednego z Cygańskich szefów nie pamiętam jak on się nazywał.

ocenił(a) film na 5
markin

Z chęcią dowiem się więcej.

Juna_3

aktualnie nawet jest dyskusja o tolerancji że jeśli ktoś chce aby tak na niego mówić to należy tak mówić i z takiego założenia wychodzą Cyganie że jak chcą aby na nich mówić Rom to należy mówić Rom a nie Cygan. Więc się pytam kto to jest Cygan czyli Gipsy czy też Carmen

Juna_3

Więc zapytuję się czy Rom i Cygan to to samo. Tylko nie mówi że Cygan to potocznie nazywany Rom który kradnie etc...
Bo Cygan w innych językach to Gipsy, Carmen....

To tak samo jakby powiedzieć, że osioł został nazwany osłem bo to zwierze było podobne do człowieka który miał na imię Osioł i tak samo mądry jak to zwierze stąd od imienia tego faceta Osła pochodzi nazwa zwierzęcia hmmm przyznasz, że to debilne ?

ocenił(a) film na 5
markin

Przykład z osłem nie jest trafiony ale o Romach/Cyganach poczytam więcej.

Juna_3

no to nie wiem według ciebie co znaczy Cygan

ocenił(a) film na 5
markin

Z osłem nie jest trafiony bo rozmawiamy o ludziach. Bliższe już twemu przykładowi jest już mowa o czarnoskórych Afrykanach i Afroamerykanach.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 5
mal81

To się niestety nazywa poprawność polityczna. Z podkreśleniem słowa "niestety".

ocenił(a) film na 5
Juna_3

lol co to w ogole za glupie argumenty,musisz przestawic swoj mozg na inna czestotliwosc, bo zle odbierasz filmy

ocenił(a) film na 5
ocenił(a) film na 5
Juna_3

nawet jesli film by pokazywal rasizm ( bialych do innych) to pamietaj, ze biali tez byli niewolnikami kiedys. Bialej rasy jest coraz mniej i to my bedziemy za kilkanascie lat popychadlami

ocenił(a) film na 5
Klasyczny

.... do ciebie nadal nie dotarło o co mi chodziło w pierwszym komentarzu? Co do rasizmu - co to ma do niewolnictwa? Jak sam napisałeś, kiedyś i biali byli niewolnikami. Ja pokusiłbym się, że nawet i teraz w Polsce są biali niewolnicy... Niewolnicy chorych ustaw... A co do tego, że białych jest coraz to mniej. W czym wina zatem leży? W chorej poprawności politycznej. O problemach i osobach je stwarzających należy mówić otwarcie i prosto z mostu nazywając sprawy po imieniu, czy się to komuś podoba czy też nie.

Juna_3

Hehe... Juna_3 jesteś zuch chłopak :) Jak widać- społeczeństwem faktycznie idzie łatwo manipulować. Pozdrawiam, a pozostałym radzę- przeczytajcie komentarz raz jeszcze- tym razem BEZ EMOCJI i DO KOŃCA ;)

ocenił(a) film na 7
Juna_3

Patrząc na odpowiedzi tej bandy pelikanów, łykających wszystko jak leci - tak, społeczeństwem rzeczywiście banalnie prosto manipulować.
Temat oceniam na 8/10 i znaczek uznania.

ocenił(a) film na 5
Leothyr

Dziękuję.

ocenił(a) film na 7
Juna_3

Niema co się oszukiwać, większość ludzi to kompletni idioci i jakkolwiek bym nie chciał nie mogę temu zaprzeczyć.
Autor tematu należy do tej zdecydowanie mądrzejszej grupy, która widzi co się wokół dzieje.
Popieram Cię w 100%.

Juna_3

Taaak... Nie ma to jak napisać kilka linijek bzdur, a potem na sam koniec napisać "Nie, no żartuję sobie". Boki zrywać.

ocenił(a) film na 5
jporuba

Każdy ma inne poczucie humoru. Jedni wolą ironię, inni śmiać się z kogoś kto poślizgnie się na skórce od banana. ;)

ocenił(a) film na 10
Juna_3

tylko koncówka filmu im nie udała się, i te zombie,chodzi mi ze mimo ze Zombie dostali kulke w głowę to tak przeżyli ten atak , lub wybuch granatu nie zabił ich ;/

ocenił(a) film na 6
Juna_3

No Pitt jak zwykle przeżywa katastrofę w samolocie reszta dead :P rozbawiła mnie ta scena jak siedział w tym fotelu:) no ale ok niech będzie w sumie żydówka się uratowała no ale wiadomo bo to żydówka bez ręki ale żydówka :) a poważnie to film słaby lepsze już walking dead z tego tematu jest , a np do 28 days later nawet się nie umywa choć film w podobnym stylu może przez przeliftowanego Brada który grał już tak bezpłociowo że gorzej chyba nie można było .

ocenił(a) film na 6
Juna_3

A sorki za ponowny post : tak bezsensowne było wymyślenie że niby zombie boją się zarażonych np. hivem , bo skoro one i tak już są martwe to co wirus grypy im zaszkodzi ?:) takie przekręcanie faktów o zombiakach , jak np w zmierzchu nagle wampiry uwielbiają się opalać przy słoneczku ,a czosnek to ich ulubiony przysmak :) choć wiadomo story są tworem ludzkiej wyobraźni ale pewnych "prawd" nie warto ruszać

ocenił(a) film na 3
Juna_3

Przesadzasz.... ale to nie oznacza według mnie że film jest ostro słaby... Twórcy filmu powinni się dowiedzieć co to jest zombie, bo co jest w tym filmie to napewno nie jest zombie...

ocenił(a) film na 3
Juna_3

Nawet jeśli to robi, to co z tego?

ocenił(a) film na 5
Mashala

No jak tak można? W czasach wszechobecnego pokoju, wielkiej miłości mocarstw do tych małych krain z ropą pod ziemią, równouprawnienia i ogólnej radości za różowymi okularami... no przecież to nie wypada propagować takich postępowań... i to w dodatku w filmie gdzie gloryfikuje się USA bo oni znowu jako jedyni ratują świat.

ocenił(a) film na 3
Juna_3

Ok, żartujesz. :D Że też nie zauważyłem tego wcześniej.