6,6 196 tys. ocen
6,6 10 1 196182
5,5 47 krytyków
World War Z
powrót do forum filmu World War Z

Fabuła wciągająca. Sceny akcji świetnie nakręcone – szczególnie w Jerozolimie. Film od początku do końca trzyma w napięciu. Uwaga! Film całkowicie pozbawiony nadętego żenującego amerykańskiego patosu. Nie ma prezydenta wygłaszającego zagrzewającego do walki orędzia, bo już dawno nie żyje. Dialogi niespodziewanie naturalne, oddające rzeczywiste emocje. Chyba nie widziałem do tej pory w amerykańskiej produkcji tak naturalnie nakręconej sceny pożegnania głównego bohatera ze swoją rodziną – bez tej żenującej amerykańskiej tkliwości – po prostu tak jak to powinno wyglądać w rzeczywistości. Brad nigdy nie wyglądał lepiej. A przede wszystkim nie gra żadnego super bohatera, nie pamiętam żeby wystrzelił więcej niż 2 razy z jakiejś broni. Działania bohaterów racjonalne i rozsądne. No i ten przewodni motyw muzyczny na wstępie filmu – ależ wpada w ucho i tworzy atmosferę nadciągającej grozy ! Tylko jedno zastrzeżenie – po jaką cholerę ten licznik zmniejszającej się populacji – wzbudza raczej śmiech a nie grozę. Podsumowując, film mnie przekonał - w razie ataku zombie dzwonie do Pitta. Tylko mam jedno pytanie, dlaczego u licha Belarus Airlines ??

ocenił(a) film na 7
gepard_3

Tak, film jest bardzo dobry, świetnie nakręcony. Jedyna bardzo niedoskonała rzecz w tym filmie, to wynaleziona metoda ochronna przed zarażonymi, którzy musieliby mieć 6 zmysł aby wiedzieć, które osobniki ludzkie są chore, bo żadnego zwierze czegoś takiego nie potrafi, a 6 zmysł jest pojęciem potocznym i coś takiego nie istnieje. A gdyby jednak, to wówczas zombie byliby bardzo wybredni wypruwając flaki wyłącznie osobnikom wyłącznie zdrowym. Mogli wymyślić coś co mogłoby je odstraszać, np. specyficzny dźwięk, zapach – czyli mniej oryginalnego, ale chociaż bardziej logicznego.