Wyścig

Rush
2013
7,8 161 tys. ocen
7,8 10 1 161289
7,4 53 krytyków
Wyścig
powrót do forum filmu Wyścig

Świetny.....

ocenił(a) film na 10

Jak dla mnie świetny film, dobre ujęcia, dobra muzyka. Dobrze dograny. Jedynie co mnie zdziwiło to wyścig w Niemczech, po pierwszym okrążeniu Lauda i Hunt jadą zmienić opony. Z tego co mówi komentator to po pierwszym okrążeniu Lauda jest drug, Hunt trzeci. Tymczasem do Pit-stopu pierwszy z przewagą 6s wjeżdża Hunt. Nawet jeśli udałoby mu się wyprzedzić Laude, to nie miałby 6 s przewagi nas konkurentem po tak krótkim czasie wyścigu.....

ocenił(a) film na 6
ustim

Ogólnie mało wiarygodne te wyścigi były. Nie wiem jak 40 lat temu, ale teraz to wygląda zupełnie inaczej. Nikt nie ucina sobie półminutowego dialogu podczas pit stopu, wyprzedzanie jest trochę bardziej mozolne, sport jest po prostu nudniejszy niż to pokazano.

ocenił(a) film na 10
ustim

Mała lekcja historii koledzy ;)

Po pierwsze GP Niemiec w 1976 roku odbywało się (po raz ostatni) na Nordchleife - słynnej Północnej Pętli, której jedno okrążenie miało 21 km i trwało około 7 minut. Tor prowadzi wokół kilku wiosek w górzystym terenie, więc zmienne warunki pogodowe to norma. W jednej części może być ulewa w drugiej świecić Słońce. Także kilka sekund różnicy po 1 kółku to nic nadzwyczajnego. Hunt i Lauda wystartowali na oponach na deszcz, ale lepszym wyborem były opony na suchą nawierzchnię, co widać po tym jak zaraz po starcie wyprzedzają ich inni kierowcy.

Druga rzecz, w tamtych czasach pit stopy podczas wyścigu nie były w ogóle elementem strategii tak jak dzisiaj. Opony i paliwo na starcie starczały na cały wyścig, a zjazdy do boksów odbywały się jedynie z konieczności i faktycznie trwały nawet minutę.

Po wypadku Laudy postanowiono, że GP Niemiec nie wróci więcej na ten tor, który parę lat wcześniej został przez 3-krotnego mistrza Świata Jackiego Stewarta nazwany Zielonym Piekłem.

ocenił(a) film na 10
scalibur_greg

Jeżeli ten tor ma 21 km to różnica 6s zgadzałaby się. Pozostaje jedynie to, że Landa prowadzi przez Huntem, a następna akcja jest taka że to Hunt pierwszy wjeżdża do pitstopu...

ustim

Nie jest to żadna zagadka. W filmie jest pokazany moment jak Mass wyprzedza Hunta i Laude, a więc jest to początek okrążenia. Nie wiadomo co się działo później, a skoro Hunt jest przed Lauda w boksie, to musiał go wyprzedzić.