Mówią o obozie w Dachau a pokazują bramę z napisem oświęcimskim "ARBEIT MACHT FRAI". Albo pomieszali/pomylili te dwa obozy albo ten napis był też przy innych obozach koncentracyjnych, ale nie wydaje mi się...
Sam napis owszem, był przy innych obozach, ale tablica miała inny kształt. Ten konkretny faktycznie jest z Auchwitz.
emmm. cytując wikipedię(wiem, że to nie zawsze godne źródło informacji): Podobnie jak w Auschwitz, na bramie obozu w Dachau widniał napis "Arbeit macht frei".
Więc się zgadza. A co do tego czy był taki sam w Auschwitz, to nie wiem. Poza tym również zgadza się to, że alianci rozstrzelali wszystkich esesmanowców, gdy wkroczyli na teren Dachau.
Napis "Arbeit macht frei" byl powieszony nad wieloma obozami:Auschwitz (Oswiecim), Dachau Theresienstadt, Gross-rossen, Sachsenhausen i Flossenburg. Oświęcimski napis jest charakterystyczny - litera B w 1. słowie jest odwrócona do góry nogami (wiekszy "brzuszek" u góry) co miało być przejawem niesubordynacji rzemieślników (najprawdopodobniej więźniów) którzy ten napis robili. Faktycznie ten napis jest bardzo podobny do tego w Oswięcimiu ale to nie jest Oświęcim: wspomniane B jest w filmie poprawne no i w Auschwitz nie ma takich wieżyczek jak sa pokazane... Dachau miał napis wkomponowany w kratę bramy. Wydaje mi się że fimowcy sami zbdowali sobie tę bramę, a napis jako że najsłynniejszy skopiowali z Auschwitz. Uczcie się historii... szcególnie tej.
dziękuję za dopowiedź, ale nie uważam że to świdczy o moim braku wiedy historycznej. Nie przypominam sobie żeby w jakimkolwiek podręczniku historycznym była o tym mowa i dlatego też zwróciłam się z tym na forum i cieszę się, że są ludzie, którzy mają nieco większą wiedzę poza ogólnymi faktami historycznymi :)
Nie sadze, zeby to byl personalny atak na Ciebie. Ja odczytuje "uczcie sie
historii" jako pobozne zyczenie i podpisuje sie pod nim.
Kasiu, przepraszam jeśli poczułaś się urażona - nie chciałem nikogo atakować :) Historia to po prostu ważna sprawa! :)
<A HREF="http://www.annefrankguide.net/pl-PL/content/dachau2-a-foto.jpg">Zdjęcie bramy w Dachau</A>
Zdjęcie bramy w Dachau:
http://www.annefrankguide.net/pl-PL/content/dachau2-a-foto.jpg