PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464256}

Wyspa tajemnic

Shutter Island
2010
8,2 608 tys. ocen
8,2 10 1 607794
7,3 98 krytyków
Wyspa tajemnic
powrót do forum filmu Wyspa tajemnic

Mówią o obozie w Dachau a pokazują bramę z napisem oświęcimskim "ARBEIT MACHT FRAI". Albo pomieszali/pomylili te dwa obozy albo ten napis był też przy innych obozach koncentracyjnych, ale nie wydaje mi się...

ocenił(a) film na 7
kasia999

Sam napis owszem, był przy innych obozach, ale tablica miała inny kształt. Ten konkretny faktycznie jest z Auchwitz.

ocenił(a) film na 9
Innoame

rozumiem. dzięki za informację. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
kasia999

emmm. cytując wikipedię(wiem, że to nie zawsze godne źródło informacji): Podobnie jak w Auschwitz, na bramie obozu w Dachau widniał napis "Arbeit macht frei".
Więc się zgadza. A co do tego czy był taki sam w Auschwitz, to nie wiem. Poza tym również zgadza się to, że alianci rozstrzelali wszystkich esesmanowców, gdy wkroczyli na teren Dachau.

kasia999

Napis "Arbeit macht frei" byl powieszony nad wieloma obozami:Auschwitz (Oswiecim), Dachau Theresienstadt, Gross-rossen, Sachsenhausen i Flossenburg. Oświęcimski napis jest charakterystyczny - litera B w 1. słowie jest odwrócona do góry nogami (wiekszy "brzuszek" u góry) co miało być przejawem niesubordynacji rzemieślników (najprawdopodobniej więźniów) którzy ten napis robili. Faktycznie ten napis jest bardzo podobny do tego w Oswięcimiu ale to nie jest Oświęcim: wspomniane B jest w filmie poprawne no i w Auschwitz nie ma takich wieżyczek jak sa pokazane... Dachau miał napis wkomponowany w kratę bramy. Wydaje mi się że fimowcy sami zbdowali sobie tę bramę, a napis jako że najsłynniejszy skopiowali z Auschwitz. Uczcie się historii... szcególnie tej.

ocenił(a) film na 9
Lukos_aa

dziękuję za dopowiedź, ale nie uważam że to świdczy o moim braku wiedy historycznej. Nie przypominam sobie żeby w jakimkolwiek podręczniku historycznym była o tym mowa i dlatego też zwróciłam się z tym na forum i cieszę się, że są ludzie, którzy mają nieco większą wiedzę poza ogólnymi faktami historycznymi :)

kasia999

Nie sadze, zeby to byl personalny atak na Ciebie. Ja odczytuje "uczcie sie
historii" jako pobozne zyczenie i podpisuje sie pod nim.

kasia999

Kasiu, przepraszam jeśli poczułaś się urażona - nie chciałem nikogo atakować :) Historia to po prostu ważna sprawa! :)

ocenił(a) film na 9
Lukos_aa

spoko, nie ma sprawy, po prostu źle zrozumiałam :)

ocenił(a) film na 8
kasia999

<A HREF="http://www.annefrankguide.net/pl-PL/content/dachau2-a-foto.jpg">Zdjęcie bramy w Dachau</A>

ocenił(a) film na 8
piekara

Zdjęcie bramy w Dachau:
http://www.annefrankguide.net/pl-PL/content/dachau2-a-foto.jpg

kasia999

Niewiedza o "większym brzuszku u góry" w napisie nie oznacza braku wiedzy z dziedziny historii.

ocenił(a) film na 8
kasia999

Brama wygląda jak zrobiona na potrzeby filmu, wzorowana na bramie z Auschwitz. W Dachau napis "Arbeit macht frei" ma zupełnie inny kształt natomiast w Auschwitz nie ma wieżyczek po bokach.