7,4 4,1 tys. ocen
7,4 10 1 4118
Yeob-ki-jeok-in Geu-nyeo
powrót do forum filmu Yeob-ki-jeok-in Geu-nyeo

Film długi, bo ponad dwie godziny. Przez pierwszą godzinę mnie nudził i drażnił na zmianę, ale po obejrzeniu całego musiałem uznać że wysoka ocena była w pełni zasłużona.

W tym samym czasie jak oglądałem ten film, oglądałem też "Geunyeoreul moreumyeon gancheob". Były to pierwsze dwie komedie romantyczne w których nie było nawet pocałunku - przez cały film!
Po tych dwóch filmach całkiem inaczej będę patrzyć na Amerykańskie, Europejskie czy Bollywódzkie komedie romantyczne. W tych filmach zrezygnowano z namiętności na rzecz dużo subtelniejszych przejawów miłości (fascynacji, czy podziwu). Amerykańskie komedie romantyczne pokazują ten proces tak dosadnie że aż ciężko się to ogląda. Koreańczycy mieszają to z wieloma innymi uczuciami i emocjami. U nich, fabula jest jak brukowany trakt, w którym każdy kamień ma swoje miejsce i który prowadzi nas dokładnie do miejsca gdzie powinniśmy trafić.

Rzadko się zdarza by komedia romantyczna zawierała w sobie tą część romantyczną i tą komediową, tym jakoś się udało.

Trzeba jednak uważać bo jest też wersja zrobiona przez USA i jest podobno dużo gorsza.

Gubio

>W tych filmach zrezygnowano z namiętności na rzecz dużo subtelniejszych przejawów miłości (fascynacji, czy podziwu). Amerykańskie komedie romantyczne pokazują ten proces tak dosadnie że aż ciężko się to ogląda. Koreańczycy mieszają to z wieloma innymi uczuciami i emocjami. U nich, fabula jest jak brukowany trakt, w którym każdy kamień ma swoje miejsce i który prowadzi nas dokładnie do miejsca gdzie powinniśmy trafić.<

ładnie powiedziane ^^
Muszę poszukać więcej takich subtelnych filmów. Jeden z nielicznych przedstawicieli tego gatunku, gdzie podczas oglądania kibicowałam bohaterom i nie mogłam się doczekać happy endu :)

ocenił(a) film na 6
Gubio

... chyba TAK...

ocenił(a) film na 8
Gubio

Sądziłam że jestem wyjątkowa ale pierwsza połowa też mnie nudziłal i drażniła (ale tekst o aborcji był epickii), ta scena z żołnierzem była nudna i drażniąca, ale w momencie jakoś jak grali w gry w metro i potem włożył jej szpilki nagle się zmieniło, podskoczyło o 3 oczka w górę, koniec sentymentalny niby a dalej wciąż bardzo niebanalny i wcale nie ckliwy czy taki no nadmierny w negatywny sposób, tak to jest długi film dla cierpliwyuch